Kategoria: Suplementy - Natura > Czarny kminek
po brzegach orkiszu? A ktoś poucza go o tym
prawie, jego Bóg mu to wykłada” (Tłumaczenie wg. Biblii
Tysiąclecia, Wyd. Pallottinum, Poznań – Warszawa 1980) Ta niezwykła
roślina ma...
Pełen opis produktu 'Olej z czarnego kminku 1250 + sztyft (10 ml)!' »
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac.Nigella
sativa jest niezwykłą substancją naturalną znaną od tysiącleci ze
swych leczniczych wartości. Egipcjanie, słynący ze stosowania
wysokorozwiniętych metod leczenia, od zawsze bardzo cenili sobie
małe czarne nasiona owej rośliny, co też zostało uwiecznione na
pismach papirusowych.
Według podań, faraon Tutenhamon był tak zafascynowany czarnym
kminkiem, że jego słudzy musieli stale nosić przy sobie butelkę
cennego olejku. Po śmierci faraona amfora z olejem z czarnego
kminku została złożona wraz z nim do grobu. Podobno Kleopatra i
Nefretete zawdzięczały czarnemu kminkowi aksamitnie miękką i piękną
skórę.
Pierwsza, bodaj najwcześniejsza wzmianka o czarnym kminku
(czarnuszce) znajduje się w Biblii (Księga Izajasza 28, 23-29):
Nastawcie uszu i słuchajcie głosu mego, uważajcie i słuchajcie
mojej
mowy! Czyż oracz tylko orze pod zasiew, przewraca i bronuje swą
rolę?
Czyż raczej, gdy zrówna jej powierzchnię, nie zasiewa czarnuszki i
nie rozrzuca kminu? Czy nie sieje pszenicy i jęczmienia, a po
brzegach orkiszu? A ktoś poucza go o tym prawie, jego Bóg mu to
wykłada”
(Tłumaczenie wg. Biblii Tysiąclecia, Wyd. Pallottinum, Poznań –
Warszawa 1980)
Ta niezwykła roślina ma ok. 50 cm wysokości, jej kwiaty są
niebieskie lub białe z niebieskawo albo zielonkawo zabarwionymi
końcówkami. Po przekwitnięciu czarny kminek, podobnie jak mak,
tworzy niewielkie mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych
nasion jest później pozyskiwany cenny olej.
OLEJKI ETERYCZNE
W czarnuszce znajdują się nie tylko ważne wielokrotnie nienasycone
kwasy tłuszczowe, ale dodatkowo również cała paleta olejków
eterycznych, które mogą wpływać na poprawę samopoczucia. Są to m.
in. : monoterponole, monotrepene, sesquiterpene, 1,8-cineol,
goryczka amara tonica, amara aromatica i amara acria.
Istnieją różne gatunki czarnego kminku. I tutaj należy być
ostrożnym, ponieważ tylko czarny kminek o botanicznej nazwie
"Nigella sativa” jest jedyny w swoim rodzaju pomiędzy tymi
gatunkami roślin. Dlatego też "Nigella sativa", rosnąca np. w
Południowym Egipcie jest zwana „prawdziwym czarnym kminkiem” i
uchodzi w świecie za najlepsze źródło cennego oleju. Bowiem żadna
inna roślina tego gatunku nawet w przybliżeniu nie odpowiada jego
znakomitej jakości. I my właśnie chcemy zaoferować Państwu – nie
uznając tutaj żadnych kompromisów – olej z prawdziwego czarnego
kminku gatunku "Nigella sativa".
Ale co takiego cennego jest w tym oleju?
Otóż głównym składnikiem oleju są nienasycone niezbędne kwasy
tłuszczowe. A słowo „niezbędne” oznacza tutaj nieodzowne do życia
dla nas ludzi. Są one niezastąpionym budulcem w naszym organizmie i
odgrywają niezwykle ważną rolę przy wytwarzaniu tak zwanych
prostaglandyn. Prostaglandyny to substancje podobne do hormonów,
sterujące wieloma podstawowymi funkcjami organizmu. Między innymi
regulują one powstawanie i wzrost komórek. Jeśli uświadomimy sobie,
że z ok. 70 bilionów komórek naszego ciała każdego dnia umiera 600
miliardów i jednocześnie powstaje i podejmuje swoje funkcje taka
sama liczba nowych komórek, to łatwo sobie wyobrazić, jakie
znaczenie mają nienasycone kwasy tłuszczowe, a wraz z nimi
prostaglandyny, dla naszego organizmu. Tak, więc przykładowo,
wspomagają one – poprzez nieustanne obumieranie i tworzenie na nowo
komórek – powstawanie co 5 dni nowej śluzówki jelit, w ciągu kilku
tygodni następuje za ich przyczyną całkowita wymiana komórek
wątroby, a co miesiąc skóry.
Niezbędne kwasy tłuszczowe, zwane czasami też „wielokrotnie
nienasyconymi” kwasami tłuszczowymi mogą mieć też nadzwyczaj
dobroczynny wpływ na nasz system immunologiczny.
A ponieważ organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać niezbędnych
wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecamy Państwu
produkt o nazwie „Oryginalny olej czarnego kminku”, który obok
spiruliny, powinni Państwo uczynić obowiązkowym produktem dla
siebie. Olej czarnego kminku może być stosowany również zewnętrznie
– jako kosmetyk w pielęgnacji włosów i skóry. Nasze kapsułki
zawierają 500 mg czystego, tłoczonego na zimno oryginalnego oleju
nigella sativa z Egiptu.
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ
Nasz czarny kminek zbierany jest rano przed wschodem słońca, aby
uniknąć wilgoci pochodzącej z porannych mgieł i rosy. Pozyskiwanie
oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie
poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że
nasz olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych
kwasów tłuszczowych – aż do 84%!
W każdym żelku znajdą Państwo wyłącznie 500 mg oryginalnego,
czystego egipskiego oleju z czarnego kminku - z pierwszego
tłoczenia na zimno!
Skład chemiczny: olejek eteryczny (do 2,5%), olej tłusty (30-35%),
alkaloidy imidazolowe (nigellina = nigelline-N-oxide, nigellimina,
nigellon), fitosterole (alfa-spinasterol, stigmosterol,
kampesterol, stigmas 7-en-3-beta-ol), witamina E
(D-alfa-tokoferol), saponiny trójterpenowe (melantyna -
melanthin), antrachinony. Zawiera tymochinony, tymol, karwakrol,
tymohydrochinony, t-anetol i 4-terpineol, p-cymen, alfa-pinen,
taniny, flawonoidy (kwercetyna). Oleum Nigellae sativae,kwas
olejowy, palmitynowy, erukowy, linolenowy, linolowy (55,8%),
arachidonowy, mirystycynowy, stearynowy.
Dzienna dawka 2 kapsułki dziennie.
Samouleczanie.pl http://www.samouleczanie.pl/