Przejdź do wyników wyszukiwania
Sortuj:
Zainstaluj wyszukiwarkę
  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    ilustracjami, schematami, tabelami, co pozwala na osiągnięcie zakładanych efektów kształcenia. Nazwa - Organizacja pracy w hotelarstwie Hotelarstwo tom II... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie Hotelarstwo tom II Technik hotelarstwa Kwalifikacja T.12 podręcznik cz.2 - Cymańska-Garbowska Barbara, Witrykus Danuta, Wolak Grzegorz' »

    Opis - Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa. Przedstawia zagadnienia z zakresu kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie). Obejmuje tematy dotyczące otoczenia obiektu hotelowego, pionów funkcjonalnych hotelu, organizacji działu służby pięter, jednostek mieszkalnych, organizacji i techniki pracy w dziale służby pięter, charakterystyki usług hotelarskich dodatkowych, ofert usług hotelarskich dodatkowych oraz sprzedaży usług hotelarskich dodatkowych. Staranny dobór treści pod względem merytorycznym i metodycznym wzbogacono licznymi ilustracjami, schematami, tabelami, co pozwala na osiągnięcie zakładanych efektów kształcenia. Nazwa - Organizacja pracy w hotelarstwie Hotelarstwo tom II Technik hotelarstwa Kwalifikacja T.12 podręcznik cz.2 Autor - Cymańska-Garbowska Barbara, Witrykus Danuta, Wolak Grzegorz Oprawa - Miękka Wydawca - WSiP Kod ISBN - 9788302150432 Kod EAN - 9788302150432 Rok wydania - 2015 Język - polski Format - 17.0x24.0cm Ilość stron - 480 Szkoła - Szkoła średnia Typ podręcznika - Podręcznik Przedmiot - Przedmioty zawodowe Podatek VAT - 5% Premiera - 2015-07-03
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie Hotelarstwo tom II Technik hotelarstwa Kwalifikacja T.12 podręcznik cz.2 - Cymańska-Garbowska Barbara, Witrykus Danuta, Wolak Grzegorz

  • [Rea]

    Kategoria: Szkoły zawodoweWysyłka: od ręki

    Organizacja pracy w hotelarstwie to podręcznik przeznaczony jest dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa . Materiał został podzielony... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie. Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Część I' »

    Organizacja pracy w hotelarstwie to podręcznik przeznaczony jest dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Materiał został podzielony na dwie części. W części pierwszej zaprezentowano ogólne wiadomości o historii hotelarstwa na świecie i w Polsce z akcentem położonym na nowoczesne kierunki rozwoju. Zaprezentowano sylwetkę hotelarza, uwzględniając jego predyspozycje psychiczne, umiejętności komunikowania się oraz postępowanie zgodne z zasadami etyki zawodowej. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział dotyczący klasyfikacji i wymogów kategoryzacyjnych obiektów hotelarskich w Polsce i Europie. Zaprezentowano ważniejsze organizacje działające w hotelarstwie, podkreślono znaczenie i możliwości świadczenia usług przez zakłady hotelarskie. W formie schematów i ilustracji pokazano urządzenia i instalacje, zgodne z obowiązującymi standardami wyposażenia technicznego zakładu hotelarskiego. Zwrócono uwagę na funkcję zakładu hotelarskiego przyjaznego dla osób niepełnosprawnych. Na końcu każdego rozdziału znajduje się zbiór pytań i zadań o zróżnicowanym stopniu trudności, które uczniowie mogą rozwiązywać indywidualnie lub zespołowo. Podręcznik zawiera liczne ilustracje, tabele oraz schematy, które ułatwiają przyswajanie wiedzy oraz wzbogacają jego estetykę. Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie. Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Część I

  • [Wydawnictwo REA]

    Kategoria: INNE

    pracowników wobec gości może sprawić, że hotel zyska stałych klientów. Podręcznik Organizacja pracy w hotelarstwie składa się z dwóch części. Przeznaczony jest dla uczniów techników... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie cz 1. Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa' »

    Hotelarstwo jest rodzajem usługi, która polega na zorganizowanym udzielaniu gościny. Hotelarz powinien mieć świadomość, że oferowane przez niego usługi muszą być na wysokim poziomie. Dlatego tak dużą wagę przywiązuj e się do doboru i szkolenia kadry pracowników zakładów hotelarskich. Hotelarz powinien mieć odpowiednie predyspozycje fizyczne i psychiczne, szeroką wiedzę oraz umiejętność komunikowania się. Praca na każdym stanowisku ma wpływ na właściwe funkcjonowanie i wyniki ekonomiczne hotelu, co w efekcie daje hotelarzowi satysfakcję osobistą i zapewnia miejsce pracy. Przyjazna postawa pracowników wobec gości może sprawić, że hotel zyska stałych klientów. Podręcznik Organizacja pracy w hotelarstwie składa się z dwóch części. Przeznaczony jest dla uczniów techników i szkół policealnych kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Został opracowany zgodnie z podstawą programową kształcenia i standardami wymagań egzaminacyjnych w zawodzie technik hotelarstwa. Cykl kształcenia trwa cztery lata. Spis treści: Wstęp Rozdział 1 Hotelarstwo wczoraj i dziś 1.1. Historia rozwoju hotelarstwa 1.1.1. Hotelarstwo na świecie 1.1.2. Współczesne kierunki rozwoju hotelarstwa 1.1.3. Niekonwencjonalne obiekty noclegowe 1.2 Hotelarstwo w Polsce Rozdział 2 Estetyka, Etykieta, Etyka (3E) w zawodzie hotelarza 2.1. Predyspozycje psychofizyczne i intelektualne hotelarza 2.2. Sylwetka wzorowego hotelarza 2.3. Kultura obsługi gościa hotelowego (hotelarski savoir vivre) 2.4. Formy komunikowania się z gościem 2.5. Zasady etyki zawodowej Rozdział 3 Klasyfikacja i kategoryzacja bazy noclegowej 3.1. Pojęcia dotyczące standaryzacji 3.2. Kategoryzacja bazy noclegowej w Europie 3.3. Regulacje prawne w kategoryzacji bazy noclegowej w Polsce 3.4. Kategoryzacja bazy noclegowej w Polsce Rozdział 4 Organizacja hotelarstwa 4.1. Gestorzy bazy noclegowej w Polsce 4.2. Światowe organizacje gospodarcze w hotelarstwie 4.3. Międzynarodowe łańcuchy i systemy hotelarskie w Polsce 4.4. Polskie sieci hotelowe 4.5. Międzynarodowe i krajowe organizacje hotelarskie 4.6. Współpraca branży hotelarskiej z organizacjami turystycznymi Rozdział 5 Usługi hotelarskie 5.1. Rodzaje usług świadczonych przez zakłady hotelarskie 5.2. Obiekty i urządzenia rekreacyjne 5.3. Zespoły wielofunkcyjne w hotelach 5.4. Usługi hotelarskie w środkach transportu Rozdział 6 Wyposażenie techniczne hotelu 6.1. Funkcje użytkowe budynku hotelowego 6.2. Wyposażenie obiektu w instalacje i urządzenia techniczne 6.2.1. Instalacja elektryczna 6.2.2. Instalacja wodna 6.2.3. Instalacja kanalizacyjna 6.2.4. Instalacja grzewcza 6.2.5. Wentylacja pomieszczeń 6.2.6. Instalacja odgromowa 6.3. Wyposażenie obiektu w dodatkowe instalacje i urządzenia techniczne 6.3.1. Klimatyzacja pomieszczeń 6.3.2. Instalacja centralnego odkurzania 6.3.3. Instalacja telefoniczna 6.3.4. Instalacja komputerowa 6.3.5. Instalacja telewizyjna 6.3.6. Telewizja dozorowa 6.3.7. Telewizja przemysłowa 6.3.8. System kontroli dostępu 6.3.9. System centralnego klucza 6.3.10. System sygnalizacji włamania i napadu 6.4. Zabezpieczenie przeciwpożarowe obiektów hotelarskich 6.5. Wpływ obiektów hotelarskich na środowisko Rozdział 7 Dział techniczny 7.1. Struktura organizacyjna działu technicznego 7.2. Funkcja pralni w hotelu 7.3. Komunikacja wewnętrzna w hotelu i transport zewnętrzny 7.4. Garaże i parkingi 7.5. Udostępnianie obiektów hotelarskich osobom niepełnosprawnym Literatura Przepisy prawne Adresy internetowe Zdjęcia
    Ranking sklepy24.pl : 3

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie cz 1. Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa

  • [Wydawnictwo REA]

    Kategoria: INNE

    pracowników wobec gości może sprawić, że hotel zyska stałych klientów. Podręcznik Organizacja pracy w hotelarstwie składa się z dwóch części. Przeznaczony jest dla uczniów techników... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie cz 2. Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa' »

    Hotelarstwo jest rodzajem usługi, która polega na zorganizowanym udzielaniu gościny. Hotelarz powinien mieć świadomość, że oferowane przez niego usługi muszą być na wysokim poziomie. Dlatego tak dużą wagę przywiązuj e się do doboru i szkolenia kadry pracowników zakładów hotelarskich. Hotelarz powinien mieć odpowiednie predyspozycje fizyczne i psychiczne, szeroką wiedzę oraz umiejętność komunikowania się. Praca na każdym stanowisku ma wpływ na właściwe funkcjonowanie i wyniki ekonomiczne hotelu, co w efekcie daje hotelarzowi satysfakcję osobistą i zapewnia miejsce pracy. Przyjazna postawa pracowników wobec gości może sprawić, że hotel zyska stałych klientów. Podręcznik Organizacja pracy w hotelarstwie składa się z dwóch części. Przeznaczony jest dla uczniów techników i szkół policealnych kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Został opracowany zgodnie z podstawą programową kształcenia i standardami wymagań egzaminacyjnych w zawodzie technik hotelarstwa. Cykl kształcenia trwa cztery lata. W części drugiej omówiono: zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO, zasady utrzymania porządku i czystości, zasady funkcjonowania działu gastronomii hotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej, zgodnie z zasadami HACCP, współpracę z biurami podróży, charakterystykę parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji. Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową orazstandardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa. Spis treści: Wstęp Rozdział 1 Hotelarstwo wczoraj i dziś 1.1. Historia rozwoju hotelarstwa 1.1.1. Hotelarstwo na świecie 1.1.2. Współczesne kierunki rozwoju hotelarstwa 1.1.3. Niekonwencjonalne obiekty noclegowe 1.2 Hotelarstwo w Polsce Rozdział 2 Estetyka, Etykieta, Etyka (3E) w zawodzie hotelarza 2.1. Predyspozycje psychofizyczne i intelektualne hotelarza 2.2. Sylwetka wzorowego hotelarza 2.3. Kultura obsługi gościa hotelowego (hotelarski savoir vivre) 2.4. Formy komunikowania się z gościem 2.5. Zasady etyki zawodowej Rozdział 3 Klasyfikacja i kategoryzacja bazy noclegowej 3.1. Pojęcia dotyczące standaryzacji 3.2. Kategoryzacja bazy noclegowej w Europie 3.3. Regulacje prawne w kategoryzacji bazy noclegowej w Polsce 3.4. Kategoryzacja bazy noclegowej w Polsce Rozdział 4 Organizacja hotelarstwa 4.1. Gestorzy bazy noclegowej w Polsce 4.2. Światowe organizacje gospodarcze w hotelarstwie 4.3. Międzynarodowe łańcuchy i systemy hotelarskie w Polsce 4.4. Polskie sieci hotelowe 4.5. Międzynarodowe i krajowe organizacje hotelarskie 4.6. Współpraca branży hotelarskiej z organizacjami turystycznymi Rozdział 5 Usługi hotelarskie 5.1. Rodzaje usług świadczonych przez zakłady hotelarskie 5.2. Obiekty i urządzenia rekreacyjne 5.3. Zespoły wielofunkcyjne w hotelach 5.4. Usługi hotelarskie w środkach transportu Rozdział 6 Wyposażenie techniczne hotelu 6.1. Funkcje użytkowe budynku hotelowego 6.2. Wyposażenie obiektu w instalacje i urządzenia techniczne 6.2.1. Instalacja elektryczna 6.2.2. Instalacja wodna 6.2.3. Instalacja kanalizacyjna 6.2.4. Instalacja grzewcza 6.2.5. Wentylacja pomieszczeń 6.2.6. Instalacja odgromowa 6.3. Wyposażenie obiektu w dodatkowe instalacje i urządzenia techniczne 6.3.1. Klimatyzacja pomieszczeń 6.3.2. Instalacja centralnego odkurzania 6.3.3. Instalacja telefoniczna 6.3.4. Instalacja komputerowa 6.3.5. Instalacja telewizyjna 6.3.6. Telewizja dozorowa 6.3.7. Telewizja przemysłowa 6.3.8. System kontroli dostępu 6.3.9. System centralnego klucza 6.3.10. System sygnalizacji włamania i napadu 6.4. Zabezpieczenie przeciwpożarowe obiektów hotelarskich 6.5. Wpływ obiektów hotelarskich na środowisko Rozdział 7 Dział techniczny 7.1. Struktura organizacyjna działu technicznego 7.2. Funkcja pralni w hotelu 7.3. Komunikacja wewnętrzna w hotelu i transport zewnętrzny 7.4. Garaże i parkingi 7.5. Udostępnianie obiektów hotelarskich osobom niepełnosprawnym Literatura Przepisy prawne Adresy internetowe Zdjęcia
    Ranking sklepy24.pl : 3

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie cz 2. Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa

  • [REA]

    Kategoria: Podręczniki i lekturyWysyłka: do 3 dni

    Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa.

    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie 2 Podręcznik do nauki zawodu Technik Hotelarstwa

  • [Rea]

    Kategoria: Ekonomia / MarketingWysyłka: od ręki

    Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. W części drugiej omówiono: zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie. Część 2. Podręcznik do nauki zawodu. Technik hotelarstwa.' »

    Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. W części drugiej omówiono: zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO, zasady utrzymania porządku i czystości, zasady funkcjonowania działu gastronomii hotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej, zgodnie z zasadami HACCP, współpracę z biurami podróży, charakterystykę parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji. Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie. Część 2. Podręcznik do nauki zawodu. Technik hotelarstwa.

  • [Rea]

    Kategoria: Turystyka. HotelarstwoWysyłka: od ręki

    Organizacja pracy w hotelarstwie. W części drugiej omówiono:- zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO,- zasady... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie. Część 2. Podręcznik do nauki zawodu. Technik hotelarstwa.' »

    Organizacja pracy w hotelarstwie. W części drugiej omówiono:- zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO,- zasady utrzymania porządku i czystości,- zasady funkcjonowania działu gastronomii hotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej, zgodnie z zasadami HACCP,- współpracę z biurami podróży,- charakterystykę parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji.Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie. Część 2. Podręcznik do nauki zawodu. Technik hotelarstwa.

  • [Rea]

    Kategoria: Turystyka. HotelarstwoWysyłka: od ręki

    Organizacja pracy w hotelarstwie ? podręcznik przeznaczony jest dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Materiał został podzielony na... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie. Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Część I' »

    Organizacja pracy w hotelarstwie ? podręcznik przeznaczony jest dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Materiał został podzielony na dwie części. W części pierwszej zaprezentowano ogólne wiadomości o historii hotelarstwa na świecie i w Polsce z akcentem położonym na nowoczesne kierunki rozwoju. zaprezentowano sylwetkę hotelarza, uwzględniając jego predyspozycje psychiczne, umiejętności komunikowania się oraz postępowanie zgodne z zasadami etyki zawodowej. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział dotyczący klasyfikacji i wymogów kategoryzacyjnych obiektów hotelarskich w Polsce i Europie. Zaprezentowano ważniejsze organizacje działające w hotelarstwie, podkreślono znaczenie i możliwości świadczenia usług przez zakłady hotelarskie. W formie schematów i ilustracji pokazano urządzenia i instalacje, zgodne z obowiązującymi standardami wyposażenia technicznego zakładu hotelarskiego. Zwrócono uwagę na funkcję zakładu hotelarskiego przyjaznego dla osób niepełnosprawnych. Na końcu każdego rozdziału znajduje się zbiór pytań i zadań o zróżnicowanym stopniu trudności, które uczniowie mogą rozwiązywać indywidualnie lub zespołowo. Podręcznik zawiera liczne ilustracje, tabele oraz schematy, które ułatwiają przyswajanie wiedzy oraz wzbogacają jego estetykę. W części drugiej będą omówione głównie zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO, zasady utrzymania porządku i czystości, funkcjonowanie działu gastronomii hotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej, zgodnie z zasadami HACCP, współpraca z biurami podróży oraz przedstawiona zostanie charakterystyka parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji. Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie. Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Część I

  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    . Nazwa - Organizacja pracy w hotelarstwie Hotelarstwo tom II Technik ohotelarstwa Kwalifikacja T.11 podręcznik cz.1 / REA Autor - Cymańska-Grabowska... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie Hotelarstwo tom II Technik ohotelarstwa Kwalifikacja T.11 podręcznik cz.1 / REA - Cymańska-Grabowska Barbara, Witrykus Danuta, Wolak Grzegorz, Pietras Jadwiga' »

    Opis - Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji T.11 (Planowanie i realizacja usług w recepcji).Wprowadza w podstawy turystyki.Omawia szczegółowo zasady standaryzacji obiektów noclegowych.Przedstawia charakterystykę bazy noclegowej w Polsce i dokładnie opisuje największe sieci hotelowe.Prezentuje główne organizacje hotelarskie. Nazwa - Organizacja pracy w hotelarstwie Hotelarstwo tom II Technik ohotelarstwa Kwalifikacja T.11 podręcznik cz.1 / REA Autor - Cymańska-Grabowska Barbara, Witrykus Danuta, Wolak Grzegorz, Pietras Jadwiga Oprawa - Miękka Wydawca - WSiP Kod ISBN - 9788302148309 Kod EAN - 9788302148309 Rok wydania - 2011 Język - polski Format - 17.0x24.0cm Ilość stron - 344 Szkoła - Zasadnicza szkoła zawodowa Typ podręcznika - Podręcznik Przedmiot - Przedmioty zawodowe Podatek VAT - 5% Premiera - 2014-11-07
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie Hotelarstwo tom II Technik ohotelarstwa Kwalifikacja T.11 podręcznik cz.1 / REA - Cymańska-Grabowska Barbara, Witrykus Danuta, Wolak Grzegorz, Pietras Jadwiga

  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    . Omówiono zadania, organizację i technikę pracy recepcji oraz służby parterowej. Ponadto przedstawiono podstawowe wymagania dotyczące kultury i etyki w hotelarstwie. Treść uzupełniają... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie. Technik hotelarstwa. Podręcznik cz.1 - Tadeusz Tulibacki' »

    Opis - W podręczniku wyjaśniono podstawowe pojęcia dotyczące hotelarstwa. Sklasyfikowano i scharakteryzowano bazę noclegową, wyposażenie techniczne hotelu oraz rodzaje usług hotelarskich. Omówiono zadania, organizację i technikę pracy recepcji oraz służby parterowej. Ponadto przedstawiono podstawowe wymagania dotyczące kultury i etyki w hotelarstwie. Treść uzupełniają liczne pytania i zadania do samodzielnego wykonania. Nazwa - Organizacja pracy w hotelarstwie. Technik hotelarstwa. Podręcznik cz.1 Autor - Tadeusz Tulibacki Oprawa - Miękka Wydawca - WSiP Numer dopuszczenia - 2009 Kod ISBN - 9788302107474 Kod EAN - 9788302107474 Wydanie - 1 Rok wydania - 2009 Język - polski Seria wydawnicza - N Format - 16.5x23.5cm Ilość stron - 156 Szkoła - Szkoła średnia Typ podręcznika - Podręcznik Przedmiot - Przedmioty zawodowe Podatek VAT - 5% Premiera - 2009-10-15
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie. Technik hotelarstwa. Podręcznik cz.1 - Tadeusz Tulibacki

  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji. Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową i standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu "technik hotelarstwa". Nazwa - Organizacja... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa cz.1 / REA - Orłowska Joanna, Tkaczyk Małgorzata' »

    Opis - Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie "technik hotelarstwa". Materiał podzielono na dwie części. W części 1. zaprezentowano ogólne wiadomości o historii hotelarstwa na świecie i w Polsce z akcentem położonym na nowoczesne kierunki rozwoju, zaprezentowano sylwetkę hotelarza, uwzględniając jego predyspozycje psychiczne, umiejętności komunikowania się oraz postępowanie zgodne z zasadami etyki zawodowej. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział dotyczący klasyfikacji i wymogów kategoryzacyjnych obiektów hotelarskich w Polsce i Europie. Omówiono ważniejsze organizacje działające w hotelarstwie, podkreślono znaczenie i możliwości świadczenia usług przez zakłady hotelarskie. W formie schematów i ilustracji pokazano urządzenia i instalacje zgodne z obowiązującymi standardami wyposażenia technicznego zakładu hotelarskiego. Zwrócono uwagę na funkcję zakładu hotelarskiego przyjaznego dla osób niepełnosprawnych.Na końcu każdego rozdziału znajduje się zbiór pytań i zadań o zróżnicowanym stopniu trudności, które uczniowie mogą rozwiązywać indywidualnie lub zespołowo. Podręcznik zawiera liczne ilustracje, tabele i schematy, które ułatwiają przyswajanie wiedzy oraz wzbogacają jego estetykę. W części drugiej omówiono głównie zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO, zasady utrzymania porządku i czystości, funkcjonowanie działu gastronomii hotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej zgodnie z zasadami HACCP, współpracę z biurami podróży oraz przedstawiono charakterystykę parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji.Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową i standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu "technik hotelarstwa". Nazwa - Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa cz.1 / REA Autor - Orłowska Joanna, Tkaczyk Małgorzata Oprawa - Miękka Wydawca - WSiP Numer dopuszczenia - 07/2008 Kod ISBN - 9788302140884 Kod EAN - 9788302140884 Rok wydania - 2013 Język - polski Format - 16.5x23.5cm Ilość stron - 154 Szkoła - Zasadnicza szkoła zawodowa Typ podręcznika - Podręcznik Przedmiot - Przedmioty zawodowe Podatek VAT - 5% Premiera - 2013-09-19
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa cz.1 / REA - Orłowska Joanna, Tkaczyk Małgorzata

  • [REA]

    Kategoria: Książki / Podręczniki. Ćwiczenia i zadania

    .

    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie 2. Podręcznik do nauki zawodu Technik Hotelarstwa

  • [WSIP]

    Kategoria: Podręczniki / Podręczniki szkolne

    zadania, organizację i technikę pracy recepcji oraz słuĹźby parterowej. Ponadto przedstawiono podstawowe wymagania dotyczące kultury i etyki w hotelarstwie. Treść uzupełniają... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie część 2 Technik hotelarstwa' »

    W podręczniku wyjaśniono podstawowe pojęcia dotyczące hotelarstwa. Sklasyfikowano i scharakteryzowano bazę noclegową, wyposażenie techniczne hotelu oraz rodzaje usług hotelarskich. Omówiono zadania, organizację i technikę pracy recepcji oraz służby parterowej. Ponadto przedstawiono podstawowe wymagania dotyczące kultury i etyki w hotelarstwie. Treść uzupełniają liczne pytania i zadania do samodzielnego wykonania. Numer dopuszczenia:11/2011
    Ranking sklepy24.pl : 5

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie część 2 Technik hotelarstwa

  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu "technik hotelarstwa". Nazwa - Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa cz.2 / REA - Orłowska Joanna, Tkaczyk Małgorzata' »

    Opis - Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie "technik hotelarstwa". Materiał podzielono na dwie części. W części 2. omówiono:- zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO,- zasady utrzymania porządku i czystości,- zasady funkcjonowania działu gastronomii hotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej zgodnie z zasadami HACCP,- współpracę z biurami podróży,- charakterystykę parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji. Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową i standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu "technik hotelarstwa". Nazwa - Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa cz.2 / REA Autor - Orłowska Joanna, Tkaczyk Małgorzata Oprawa - Miękka Wydawca - REA Numer dopuszczenia - 25/2008 Kod ISBN - 9788375440218 Kod EAN - 9788375440218 Rok wydania - 2008 Język - polski Format - 17.0x24.0cm Ilość stron - 146 Szkoła - Zasadnicza szkoła zawodowa Typ podręcznika - Podręcznik Przedmiot - Przedmioty zawodowe Podatek VAT - 5% Premiera - 2013-08-30
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa cz.2 / REA - Orłowska Joanna, Tkaczyk Małgorzata

  • [WSIP]

    Kategoria: Podręczniki / Do nauki zawodu / Różne, niesklasyfikowane

    . OmĂłwiono waĹźniejsze organizacje działające w hotelarstwie, podkreślono znaczenie i moĹźliwości świadczenia usług przez zakłady hotelarskie. W formie schematĂłw i ilustracji... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa Część 1' »

    Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie „technik hotelarstwa”. Materiał podzielono na dwie części. W części 1. zaprezentowano ogólne wiadomości o historii hotelarstwa na świecie i w Polsce z akcentem położonym na nowoczesne kierunki rozwoju, zaprezentowano sylwetkę hotelarza, uwzględniając jego predyspozycje psychiczne, umiejętności komunikowania się oraz postępowanie zgodne z zasadami etyki zawodowej. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział dotyczący klasyfikacji i wymogów kategoryzacyjnych obiektów hotelarskich w Polsce i Europie. Omówiono ważniejsze organizacje działające w hotelarstwie, podkreślono znaczenie i możliwości świadczenia usług przez zakłady hotelarskie. W formie schematów i ilustracji pokazano urządzenia i instalacje zgodne z obowiązującymi standardami wyposażenia technicznego zakładu hotelarskiego. Zwrócono uwagę na funkcję zakładu hotelarskiego przyjaznego dla osób niepełnosprawnych. Na końcu każdego rozdziału znajduje się zbiór pytań i zadań o zróżnicowanym stopniu trudności, które uczniowie mogą rozwiązywać indywidualnie lub zespołowo. Podręcznik zawiera liczne ilustracje, tabele i schematy, które ułatwiają przyswajanie wiedzy oraz wzbogacają jego estetykę. W części drugiej omówiono głównie zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO, zasady utrzymania porządku i czystości, funkcjonowanie działu gastronomii hotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej zgodnie z zasadami HACCP, współpracę z biurami podróży oraz przedstawiono charakterystykę parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji. Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową i standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu „technik hotelarstwa”.
    Ranking sklepy24.pl : 5

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa Część 1

  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    . W rozdziale 6. Omówiono odpowiedzialność obiektu hotelarskiego, a więc przepisy prawa obowiązujące w Polsce i międzynarodowe . Nazwa - Organizacja pracy w hotelarstwie.... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie. Technik hotelarstwa. Podręcznik cz.2 - Drogoń Witold, Granecka-Wrzosek Bożena' »

    Opis - Podręcznik jest podzielony na 6 rozdziałów. Rozdział 1. zawiera wiadomości na temat systemów zachowania czystości w obiekcie hotelarskim z uwzględnieniem zasad bhp, przepisów sanitarnych i ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska. W rozdziale 2. omówiono usługi gastronomiczne w obiekcie hotelarskim. Rozdział 3. zawiera informacje na temat wyposażenia technicznego obiektów hotelarskich. W rozdziale 4. omówiono współpracę obiektów hotelarskich z biurami podróży, w tym rodzaje umów, kodeks postępowania praktycznego oraz organizacje turystyczne w Polsce. Rozdział 5. poświęcono na omówienie sposobów zarządzania obiektem hotelarskim, czyli stylów kierowania, form zarządzania, schematów organizacji oraz administracji obiektów hotelarskich, a także przykładowego regulaminu hotelowego. W rozdziale 6. Omówiono odpowiedzialność obiektu hotelarskiego, a więc przepisy prawa obowiązujące w Polsce i międzynarodowe . Nazwa - Organizacja pracy w hotelarstwie. Technik hotelarstwa. Podręcznik cz.2 Autor - Drogoń Witold, Granecka-Wrzosek Bożena Oprawa - Twarda Wydawca - WSiP Numer dopuszczenia - 2011 Kod ISBN - 9788302119149 Kod EAN - 9788302119149 Wydanie - 1 Rok wydania - 2011 Język - polski Format - 16.5x23.5cm Ilość stron - 232 Szkoła - Szkoła średnia Typ podręcznika - Podręcznik Przedmiot - Przedmioty zawodowe Podatek VAT - 5% Premiera - 2011-07-20
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie. Technik hotelarstwa. Podręcznik cz.2 - Drogoń Witold, Granecka-Wrzosek Bożena

  • [WSiP]

    Kategoria: Książki>Nauki społeczne, humanistyczne, ekonomiczne>Ekonomia i Biznes>Organizacja i zarządzanieWysyłka: do 3 dni

    Estetykę. W Części Drugiej Omówiono Głównie Zagadnienia Z Zakresu Organizacji Pracy I Zarządzania Zakładem Hotelarskim Według ISO, Zasady Utrzymania Porządku I Czystości, Funkcjonowanie... Pełen opis produktu 'Organizacja Pracy W Hotelarstwie Podręcznik Do Nauki Zawodu Technik Hotelarstwa Część 1' »

    Podręcznik Przeznaczony Dla Uczniów I Słuchaczy Kształcących Się W Zawodzie "technik Hotelarstwa". Materiał Podzielono Na Dwie Części. W Części 1. Zaprezentowano Ogólne Wiadomości O Historii Hotelarstwa Na świecie I W Polsce Z Akcentem Położonym Na Nowoczesne Kierunki Rozwoju, Zaprezentowano Sylwetkę Hotelarza, Uwzględniając Jego Predyspozycje Psychiczne, Umiejętności Komunikowania Się Oraz Postępowanie Zgodne Z Zasadami Etyki Zawodowej. Na Szczególną Uwagę Zasługuje Rozdział Dotyczący Klasyfikacji I Wymogów Kategoryzacyjnych Obiektów Hotelarskich W Polsce I Europie. Omówiono Ważniejsze Organizacje Działające W Hotelarstwie, Podkreślono Znaczenie I Możliwości świadczenia Usług Przez Zakłady Hotelarskie. W Formie Schematów I Ilustracji Pokazano Urządzenia I Instalacje Zgodne Z Obowiązującymi Standardami Wyposażenia Technicznego Zakładu Hotelarskiego. Zwrócono Uwagę Na Funkcję Zakładu Hotelarskiego Przyjaznego Dla Osób Niepełnosprawnych. Na Końcu Każdego Rozdziału Znajduje Się Zbiór Pytań I Zadań O Zróżnicowanym Stopniu Trudności, Które Uczniowie Mogą Rozwiązywać Indywidualnie Lub Zespołowo. Podręcznik Zawiera Liczne Ilustracje, Tabele I Schematy, Które Ułatwiają Przyswajanie Wiedzy Oraz Wzbogacają Jego Estetykę. W Części Drugiej Omówiono Głównie Zagadnienia Z Zakresu Organizacji Pracy I Zarządzania Zakładem Hotelarskim Według ISO, Zasady Utrzymania Porządku I Czystości, Funkcjonowanie Działu Gastronomii Hotelowej Z Uwzględnieniem Kontroli Jakości żywieniowej Zgodnie Z Zasadami HACCP, Współpracę Z Biurami Podróży Oraz Przedstawiono Charakterystykę Parterowej Części Zakładu Ze Szczególnym Uwzględnieniem Działu Recepcji. Podręcznik Opracowano Zgodnie Z Podstawą Programową I Standardami Wymagań Egzaminacyjnych Dla Zawodu "technik Hotelarstwa".
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja Pracy W Hotelarstwie Podręcznik Do Nauki Zawodu Technik Hotelarstwa Część 1

  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    Opis - Podręcznik do nowej podstawy programowej dla zawodu technik hotelarstwa Nazwa - Hotelarstwo Organizacja pracy Podręcznik cz. 2 Autor -... Pełen opis produktu 'Hotelarstwo Organizacja pracy Podręcznik cz. 2 - Praca zbiorowa' »

    Opis - Podręcznik do nowej podstawy programowej dla zawodu technik hotelarstwa Nazwa - Hotelarstwo Organizacja pracy Podręcznik cz. 2 Autor - Praca zbiorowa Oprawa - Miękka Wydawca - Format-AB Kod ISBN - 9788389184481 Kod EAN - 9788389184481 Rok wydania - 2013 Język - polski Format - 17.0x24.0cm Ilość stron - 224 Szkoła - Zasadnicza szkoła zawodowa Typ podręcznika - Podręcznik Przedmiot - Przedmioty zawodowe Podatek VAT - 5% Premiera - 2014-02-12
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Hotelarstwo Organizacja pracy Podręcznik cz. 2 - Praca zbiorowa

  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    Opis - Podręcznik do nowej podstawy programowej dla zawodu technik hotelarstwa Nazwa - Hotelarstwo Organizacja pracy Podręcznik cz. 1 Autor -... Pełen opis produktu 'Hotelarstwo Organizacja pracy Podręcznik cz. 1 - Praca zbiorowa' »

    Opis - Podręcznik do nowej podstawy programowej dla zawodu technik hotelarstwa Nazwa - Hotelarstwo Organizacja pracy Podręcznik cz. 1 Autor - Praca zbiorowa Oprawa - Miękka Wydawca - Format-AB Kod ISBN - 9788389184474 Kod EAN - 9788389184474 Rok wydania - 2013 Język - polski Format - 16.5x23.5cm Ilość stron - 188 Szkoła - Zasadnicza szkoła zawodowa Typ podręcznika - Podręcznik Przedmiot - Przedmioty zawodowe Podatek VAT - 5% Premiera - 2014-02-12
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Hotelarstwo Organizacja pracy Podręcznik cz. 1 - Praca zbiorowa

  • [WSIP]

    Kategoria: KsiążkiWysyłka: od ręki

    dotyczące otoczenia obiektu hotelowego, pionów funkcjonalnych hotelu, organizacji działu służby pięter, jednostek mieszkalnych, organizacji i techniki pracy w dziale służby... Pełen opis produktu 'Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik Tom 2 Kwalifikacja T.12' »

    Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa. Przedstawia zagadnienia z zakresu kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie).Obejmuje tematy dotyczące otoczenia obiektu hotelowego, pionów funkcjonalnych hotelu, organizacji działu służby pięter, jednostek mieszkalnych, organizacji i techniki pracy w dziale służby pięter, charakterystyki usług hotelarskich dodatkowych, ofert usług hotelarskich dodatkowych oraz sprzedaży usług hotelarskich dodatkowych.Staranny dobór treści pod względem merytorycznym i metodycznym wzbogacono licznymi ilustracjami, schematami, tabelami, co pozwala na osiągnięcie zakładanych efektów kształcenia.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik Tom 2 Kwalifikacja T.12


InBook.pl

Książki , płyty CD, DVD, multimedia, zegarki, zabawki
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 19.04.2008
Produkty w ofercie: 167239
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 167239
Opinie pozytywne: 9
Opinie neutralne: 1
Opinie negatywne: 6

ksiegarnia.edu.pl

Książki naukowo-techniczne oraz podręczniki akademickie.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 20.11.2006
politechnika warszawska, uniwersytet adama mickiewicza w poznaniu, uniwersytet warmińsko-mazurski w olsztynie, politechnika białostocka, politechnika Śląska, wydawnictwa komunikacji i Łączności, politechnika gdańska, uniwersytet zielonogórski
Produkty w ofercie: 2666
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 13
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Selkar.pl

Literatura popluarnonaukowa oraz książki wielogatunkowe.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 06.03.2007
pwn wydawnictwo naukowe, egmont, helion, Świat książki, wolters kluwer polska, albatros, c.h. beck, bellona, w.a.b., olesiejuk sp. z o.o.
Produkty w ofercie: 74490
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 72862
Opinie pozytywne: 5
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 1

iBook.net.pl

Książki popularno-naukowe i podręczniki szkolne oraz albumy i słowniki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 29.03.2007
wydawnictwo naukowe pwn, greg, wolters kluwer, wydawnictwo szkolne pwn, w.a.b., wsip, muza, egmont, zysk i s-ka, pzwl
Produkty w ofercie: 79225
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 3
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Kumiko.pl

Książki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 12.10.2009
wydawnictwo naukowe pwn, cambridge university press, olesiejuk, zielona sowa, helion, egmont, pzwl, clementoni, wydawnictwo uniwersytetu warszawskiego, trefl
Produkty w ofercie: 78500
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Albertus.pl

Poradniki oraz encyklopedie i słowniki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 28.09.2005
wydawnictwo naukowe pwn, zysk i s-ka, adam marszałek, lonely planet publications, pwn, rebis, wnt, muza, penguin, wydawnictwo literackie
Produkty w ofercie: 30292
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 30292
Opinie pozytywne: 1
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 2

Literacka.pl

Książki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 25.05.2009
wydawnictwo naukowe pwn, wydawnictwo olesiejuk, egmont, olesiejuk, helion, wolters kluwer polska, cambridge university press, zielona sowa, muza, bellona
Produkty w ofercie: 218408
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 113
Opinie neutralne: 1
Opinie negatywne: 1

Sportowo-Medyczna.pl

Podręczniki akademickie i naukowe.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 05.01.2007
Produkty w ofercie: 6587
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 1
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

NaszaSzkolna.pl

Książki, podręczniki oraz książki językowe.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 10.08.2011
wydawnictwo naukowe pwn, -, cambridge university press, egmont, zielona sowa, olesiejuk, bellona, wolters kluwer, helion, zysk i s-ka
Produkty w ofercie: 116467
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 116467
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Gigant.pl

Książki, muzyka oraz filmy.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 18.06.2008
cd baby, universal music, warner music, naxos classical, imports, sony music entertainment, sony music, bis records, chandos, essential media afw
Produkty w ofercie: 1337863
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 153182
Opinie pozytywne: 22
Opinie neutralne: 1
Opinie negatywne: 4

Prolibri.pl

Książki i audiobooki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 27.05.2011
wydawnictwo naukowe pwn, wolters kluwer, cambridge university press, olesiejuk, helion, zielona sowa, egmont, umcs, zysk i s-ka, pzwl
Produkty w ofercie: 91751
Promocje: 90639
Wysyłka do 3 dni: 91750
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Booknet.net.pl

Książki oraz podręczniki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 09.03.2011
pwn wydawnictwo naukowe, wydawnictwo olesiejuk, egmont, helion, c.h. beck, cambridge university press, wsip wydawnictwo szkolne i pedagogiczne, zielona sowa, bellona, amber
Produkty w ofercie: 318640
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 318640
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Booksnet.pl

Książki, podręczniki oraz literatura piękna i popularnonaukowa.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 28.03.2010
olesiejuk sp. z o.o., egmont, trefl, zielona sowa, wilga, muza, edycja Świętego pawła, clementoni, wam, wsip
Produkty w ofercie: 106202
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 1