[KURKUMA]
Kategoria: Herbata > OolongWysyłka: od ręki
HERBATA OOLONG K-104 Oolong to herbata częściowo
utleniona (fermentowana). Wytwarzana jest głównie w Chinach i na
Tajwanie. Tam, dzięki sprzyjającemu klimatowi oraz dobrym glebom
produkuje...
Pełen opis produktu 'Herbata Oolong K-104 - cena za 50g' »
HERBATA OOLONG K-104 Oolong to herbata częściowo
utleniona (fermentowana). Wytwarzana jest głównie w Chinach i na
Tajwanie. Tam, dzięki sprzyjającemu klimatowi oraz dobrym glebom
produkuje się najlepszej jakości oolongi. Jest to osobny typ herbat
rozróżniany zw na stopień utlenienia - od białych, przez żółte,
zielone, oolongi, po czarne i pu-erhy. W wielu krajach oolongi
określa się je jako "niebieskie" lub "turkusowe”. Do produkcji tej
herbaty zrywane są większe, bardziej rozwinięte liście, nawet lekko
podwiędnięte. Zerwane liście poddaje się rolowaniu lub potrząsaniu,
by uszkodzić nerwy, które przyczyniają się do uwalniania soków, co
ma kluczowe znaczenie w procesie oksydacji. Gdy herbata osiągnie
właściwy poziom utlenienia, proces zatrzymuje się gorącym
powietrzem, a liście są kształtowane. Tak jak każda herbata,
oolongi są bogate w substancje o działaniu przeciwutleniającym,
choć jest to działanie słabsze niż w wypadku herbat zielonych,
białych i czarnych. Ponieważ oolongi wytwarza się z większych,
bardziej dojrzałych liści, mają one średnio więcej fluoru a mniej
kofeiny niż inne herbaty. W liściach herbaty oolong zawarte są
witaminy (A,B,C,E,K), minerały (wapń, miedź, selen, potas),
karotenoidy, kwas foliowy i niacyny. Znajdziemy w niej także,
charakterystyczne dla wszystkich herbat związki jak teaflawiny,
tearubiginy, teofilinę i teobrominę. Herbaty oolong są czasami
podawane jako najskuteczniejsze ze wszystkich herbat pod względem
walki z tkanką tłuszczową (mają miano „morderca tłuszczu”). W
Chinach ta właściwość oolongów jest podkreślana nawet bardziej niż
dla herbat pu-erh czy zielonych. Regularnie picie herbat oolong
może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i cukru we
krwi. Herbaty turkusowe posiadają
ponad 400 składników odżywczych, w tym: witaminy z grupy B,
witaminę E, C, K i D, żelazo, fosfor, magnez, wapń, jod, cynk,
flawonoidy, antyoksydanty, tainę, teninę oraz olejki eteryczne.
Chińscy naukowcy udowodnili, że oolongi spowalniają procesy
starzenia, wzmacniają system immunologiczny, poprawiają pracę
układu pokarmowego i wspomagają procesy odchudzania.