[Trisana]
Kategoria: Kategorie > Zdrowie i Uroda > Suplementy diety - Trisana > NATURALNE ODŻYWIANIE
TRISANA® vital Olej z czarnuszki
egipskiej w kapsułkach wielonienasycone kwasy tłuszczowe z
witaminą E Zawartość: 150 kaps. Zdrowy człowiek stanowi biosystem ,
funkcjonujący...
Pełen opis produktu 'OLEJ Z CZARNUSZKI EGIPSKIEJ - kaps.' »
TRISANA® vital Olej z czarnuszki egipskiej w kapsułkach
wielonienasycone kwasy tłuszczowe z witaminą E
Zawartość: 150 kaps.
Zdrowy człowiek stanowi biosystem, funkcjonujący
harmonijnie dzięki mechanizmom wzajemnej kontroli. Wszystkie układy
i narządy organizmu wymagają dostarczania kwasów tłuszczowych,
witamin i enzymów. Oryginalna czarnuszka egipska (Nigella sativa)
ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a
zwłaszcza kwasu linolowego (LA) i kwasu gamma-linolenowego (GLA)
uznana została przez naukowców za najbardziej skuteczną. Olej z
czarnuszki w kapsułkach produkowany jest z nasion czarnuszki
egipskiej wytłaczanych na zimno i dlatego wykazuje szczególnie
wysoką aktywność biologiczną.
Nienasycone kwasy tłuszczowe, jako istotny składnik wszystkich błon
komórkowych- otaczających komórki z zewnątrz oraz tworzących
przedziały wewnętrzne- mają istotny wpływ na funkcjonowanie całego
organizmu. Ponadto kwasy tłuszczowe omega-6 są w organizmie źródłem
pochodnych związków o charakterze regulacyjnym i cząstek
sygnałowych, co przekłada się na ich wpływ na przebieg wielu
procesów życiowych. Nie ma takiego przedziału wiekowego, w którym
ich obecność w pożywieniu można bezpiecznie pominąć. Dla
dziecka rozwijającego się w łonie matki ich źródłem jest
pożywienie kobiety ciężarnej, noworodki i niemowlęta karmione
piersią korzystają z kwasów tłuszczowych obecnych w pokarmie
naturalnym, po tym okresie zdobycie odpowiedniej porcji
niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych zapewnia jedynie
odpowiednia dieta lub suplementacja. Niedobory nienasyconych kwasów
tłuszczowych mają wpływ na wiele zaburzeń funkcjonowania organizmu
ze względu na ich rolę strukturalną i regulacyjną.
Olej z czarnuszki egipskiej wspomaga regulacyjne i
harmonizujące oddziałania biorące udział w utrzymaniu równowagi
wewnętrznej organizmu
NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
Uważa się, że tłuszcze powinny dostarczać organizmowi nie
więcej iż 20 % wszystkich kalorii, natomiast w zjadanych na co
dzień posiłkach ten odsetek jest niestety większy. Tłuszcze
nasycone i jednonienasycone są wykorzystywane jako źródło
energii.
Nienasycone kwasy tłuszczowe są istotne dla przemiany materii,
kompensują niekorzystne działanie nadmiaru nasyconych kwasów
tłuszczowych w pożywieniu.
Większość specjalistów zgadza się, że spożywane
przez nas tłuszcze powinny zawierać nie więcej niż 1/3 tłuszczów
nasyconych (tłuszcze twarde, pochodzenia zwierzęcego). Określenie
„nienasycony” oznacza obecność podwójnych wiązań pomiędzy atomami
węgla tworzącymi cząsteczkę. Kwasy wielonienasycone są bardzo
podatne na utlenianie – ulegają zniszczeniu podczas obróbki
pokarmu, np. gotowania. Nazwy tworzone są z uwzględnieniem liczby
atomów węgla (C) w cząsteczce oraz liczby wiązań podwójnych.
Niektóre równocześnie noszą nazwy zwyczajowe. Są bardzo źle
rozpuszczalne w wodzie. Podział wg liczby atomów C od końca do
pierwszego wiązania podwójnego wyróżnia rodziny omega-3, -6, -9.
Kwas oleinowy (C 18:1) i palmitooleinowy (C 16:1) mają jedno
wiązanie podwójne i tworzą rodzinę omega-9. Kwas linolowy (LA)
przekształcony zostaje w kwasy rodziny omega-6: alfa-linolenowy
(ALNA, C 18:3), gamma-linolenowy (GLA) i arachidonowy (AA). GLA
jest docelowo przekształcany do prostaglandyn typu 1. Ten rodzaj
prostaglandyn, które powstają z GLA, bierze udział w procesie
zapobiegania zakrzepom, rozkurczania naczyń krwionośnych,
zmniejszania nasilenia stanów zapalnych i czucia bólu, wspomagania
czynności układu nerwowego i odpornościowego. Prostaglandyny są
szybko rozkładane, a nowe cząsteczki powstają tylko z dostarczonych
z pożywieniem kwasów omega-6.
Rodzinę omega-3 tworzą kwasy: eikozapentaenowy
(EPA, C 20:5) oraz dokozaheksaenowy (DHA, C 22:6), których
prekursorem jest kwas alfa - linolenowy. Gotowe cząsteczki EPA i
DHA organizm wykorzystuje do produkcji prostaglandyn typu 3. Są one
niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, pamięci,
koordynacji ruchowej i nastroju. Organizm człowieka nie potrafi
syntetyzować cząsteczek o kilku wiązaniach podwójnych.
Najważniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzą z naturalnych
środków spożywczych. Aby panowała między nimi idealna równowaga,
powinno być dwukrotnie więcej omega 6 niż omega 3. Wszystkie
niezbędne kwasy tłuszczowe zasadniczo muszą znaleźć się w naszych
posiłkach.
Redukcja zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych jest
najbardziej pożądaną zmianą w naszym sposobie
odżywiania
Skład:
Każda kapsułka zawiera:
500 mg tłoczonego na zimno oleju z czarnuszki egipskiej, w tym
przynajmniej 50 % wartościowych wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych, głównie linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA), 5
mg naturalnej witaminy E.
Zalecane stosowanie:
Zwykłe uzupełnienie pożywienia i długotrwałe zażywanie to 2 razy
dziennie po jednej kapsułce; dawka może być podwyższona do 3 x 2
kapsułki dziennie, podczas jedzenia.
Zostań Doradcą Trisany! Więcej informacji:
biuro@mikpol.pl