[.OLVITA]
Kategoria: ZDROWA ŻYWNOŚĆ > Oleje, oliwy, octy > Oleje i oliwy > Oleje kokosoweWysyłka: od ręki
Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia" i nic w tym
dziwnego, gdyż jej owoce - kokosy, zawierają wiele zarówno
odżywczych, jak i leczniczych składników. OLEJ
KOKOSOWY tłoczony...
Pełen opis produktu 'OLEJ KOKOSOWY ZIMNOTŁOCZONY 900ML - OLVITA' »
Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia" i nic w tym dziwnego,
gdyż jej owoce - kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych, jak i
leczniczych składników.
OLEJ KOKOSOWY tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa
poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się
naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia
postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do
25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka
smalec. Olej ten zawiera śladowe ilości nienasyconych kwasów
tłuszczowych, dlatego jest bardzo mało wrażliwy na utlenianie, nie
wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na
jełczenie. Olej kokosowy w swoim składzie zawiera około 98%
nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednakże są to zasadniczo różne
kwasy tłuszczowe od tych, które spożywane w dużych ilościach,
przyczyniają się do wielu chorób. Cechą różniącą je i decydującą o
sposobie wykorzystania ich przez organizm po spożyciu jest: długość
łańcucha tychże kwasów tłuszczowych. Powszechnie spożywane nasycone
kwasy tłuszczowe posiadają długie łańcuchy, co w efekcie przyczynia
się do powstawania chorób. Natomiast olej kokosowy posiada średniej
długości łańcuch. Organizm nie musi rozbijać go na krótsze
fragmenty, tak więc w komórce zostaje zamieniony bezpośrednio na
energię. Tym samym znacząco obniża ryzyko powstawania nadciśnienia,
miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Podstawowe kwasy
tłuszczowe nasycone to kwas laurynowy 44-51%, kwas mirystynowy
13-18%, kwas palmitynowy 8-12%. Kwas laurynowy znacząco przyczynia
się do poprawy odporności organizmu. Znajdziemy go np. w mleku
matki.
Dzięki licznym właściwościom zdrowotnym tegoż oleju z powodzeniem
znajduje on lecznicze zastosowanie w przypadku: stanów zapalnych
skóry, egzemie, wypryskach i trądziku, a także przeziębieniach i
gorączce (olej ten cechuje silne działanie antybakteryjne,
antywirusowe i antygrzybiczne), a także w: chorobach układu
pokarmowego, zaburzeniach odporności, nadwadze. Profilaktycznie w
nowotworach.
Cechą wyraźnie różniącą ten olej od pozostałych olejów jest niższa
kaloryczność. W połączeniu z korzyściami wynikającymi z budowy tego
kwasu tłuszczowego (średniej długości łańcuch gdzie tłuszcz jest
zamieniany na energię a nie w części na złogi i zapasy, jak w
przypadku długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych)
spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę zbędnych kilogramów.
Wspomniany olej znajduje również zastosowanie w kosmetyce jako
krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go
bezpośrednio na skórę i włosy, efekt to elastyczna skóra i
błyszczące zdrowe włosy. Stosowany systematycznie spowalnia proces
starzenia się skóry. Zastosowanie spożywcze: Nie wymaga dawkowania.
Można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw.
Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.
Olej kokosowy zimno tłoczony, nieoczyszczony
wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanej i przebadanej kopry
kokosowej. Cechuje go bardzo
przyjemny kokosowy zapach i smak oraz
biały/bezbarwny kolor. W zależności od temperatury otoczenia
zmienia stan skupienia między płynnym (temperatura powyżej + 24°C),
a stałym ( temperatura poniżej + 24°C ). Dzięki zastosowanej
metodzie tłoczenia "na zimno" występujące w tym oleju kwasy
tłuszczowe pozostają w niezmienionej formie. Olej ten jest
produktem naturalnym. Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić
się między sobą : kolorem, zapachem i smakiem. Są to cechy
niemające wpływu na skład oleju. Wartość odżywczaw 100 gw
porcji:5 łyżeczek(20g)% RWS* w porcji Wartość energetyczna 3700 kJ/
900 kcal 740 kJ/ 180 kcal 9 % Tłuszcza 100 g 20 g 29 % W tym: Kwasy
tłuszczowe nasycone 92 g 18 g 90 % Kwasy tłuszczowe
jednonienasycone 5 g 1 g - Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2 g 0
g - Węglowodany 0 g 0 g 0 % W tym cukry 0 g 0 g 0 % Białko 0 g 0 g
0 % Sól 0 g 0 g 0 % %RWS- Referencyjna wartość spożycia dla
przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 900 ml zawiera 41 sugerowanych porcji
produktu
Przechowywanie: w ciemnym, chłodnym
miejscu.
Zastosowanie: do pieczenia, smażenia i
gotowania oraz na zimno: do sałatek, potraw lub bezpośredniego
spożycia.
Kraj pochodzenia: Polska
Kraj pochodzenia surowca użytego do tłoczenia jest inny niż kraj
pochodzenia oleju
Informacje o alergenach: może zawierać: gluten,sezam,
soję,orzechy:ziemne,laskowe,włoskie,makadamia,migdały
Producent: Ol’Vita Krzysztof
Dziaduch
Panków 2, 58-125 Pszenno