[Mito Pharma]
Kategoria: Mito Pharma > Preparaty ukierunkowane
metabolizmie insuliny, przy nieprawidłowej glikemii na czczo oraz
nieprawidłowej tolerancji glukozy (upośledzonej
tolerancji glukozy). Diabetes BilDi zawiera kluczowe
substancje mitotropowe,...
Pełen opis produktu 'Diabetes BilDi Zaburzony metabolizm insuliny, nieprawidłowa tolerancja glukozy, nieprawidłowa glikemia 60 tabl' »
Diabetes BilDi Dlaczego Diabetes
BILDI?Firma MSE dr Enzmann jest wiodącym
producentem preparatów mitochondrialnych w Niemczech. Od 40 lat
nieustannie tworzy najwyższej jakości preparaty oraz gwarantuje
niezmienność składu. Skuteczność preparatów potwierdzają badania
naukowe.Diabetes BilDi to dietetyczny środek
spożywczy specjalnego przeznaczenia (dieta zbilansowana) do
stosowania w zaburzonym metabolizmie insuliny, przy nieprawidłowej
glikemii na czczo oraz nieprawidłowej tolerancji glukozy
(upośledzonej tolerancji glukozy).Diabetes BilDi
zawiera kluczowe substancje mitotropowe, które
dzięki
swoim właściwościom chronią oraz aktywują mitochondria
komórek, są nimi: tauryna, koenzym Q10, niacynamid (witamina B3),
cynk, l- glicyna, kwas glutaminowy, l- cysteina, witamina B1, kwas
pantotenowy (witamina B5), chrom i witamina
D3.Składniki preparatu wykazują najwyższy stopień
czystości i dzięki temu doskonałą przyswajalność i bezpieczeństwo
stosowania.Preparat nie zawiera laktozy, kazeiny,
glutenu, żelatyny, drożdży oraz sztucznych
barwników.Polecany weganom i wegetarianom (nie
zawiera żelatyny).Skuteczność działania
potwierdzona badaniami.Preparat produkowany jest
zgodnie z GMP - stosowanie preparatów produkowanych zgodnie z GMP
gwarantuje, że otrzymujecie Państwo określone substancje w dawkach
zgodnych z informacją podaną na
opakowaniu. Co to jest Diabetes
BilDiDiabetes BilDi jest wynikiem badań i rozwoju
niemieckiej firmy MSE Pharmazeutika GmbH.Jest to
dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia (dieta
zbilansowana) do stosowania przy nieprawidłowej glikemii na czczo
oraz nieprawidłowej tolerancji glukozy (upośledzonej tolerancji
glukozy), w zaburzonym metabolizmie insuliny.
Zawarte w preparacie substancje mitotropowe (działające
bezpośrednio na mitochondria) wpływają na prawidłową produkcję
insuliny, jej wydzielanie oraz działanie i dzięki temu chronią
organizm przed późniejszymi powikłaniami
cukrzycy.Należą do nich: tauryna, koenzym Q 10,
niacynamid (B3), cynk l- glicyna, kwas glutaminowy, l- cysteina,
witamina B1, kwas pantotenowy (wit. B5), chrom, selen, witamina
D3.Badania dotyczące działania poszczególnych
substancji:Strain JJ (1991), Disturbances of
micronutrient and antioxidant status in diabetes, Proc Nutr Soc,
1991, 50, 591-604.Jak działają poszczególne
substancje Diabetes
BilDi? Koenzym
Q10Koenzym Q10 jest kluczową substancją w procesie
pozyskiwania energii
w mitochondriach oraz jest generalnie jedną z
najważniejszych substancji niezbędnych do prawidłowego
funkcjonowania całego organizmu. Odpowiada on za ochronę
mitochondriów komórek przed wzmożonym działaniem wolnych rodników.
Największa koncentracja koenzymu Q10 znajduje się w mięśniu
sercowym, układzie nerwowym, nerkach, wątrobie, w oczach oraz
trzustce.Koenzym Q10 uczestniczy w procesie
biosyntezy insuliny w rybosomach, jak również w transporcie
insuliny do miejsca jej syntezy (do miejsca jej
działania).Jeśli w organizmie brakuje
odpowiedniego poziomu koenzymu Q10 zostają zaburzone procesy
wytwarzania oraz wydzielania insuliny. Wówczas przy nagłym wzroście
poziomu glukozy we krwi samoistne wydzielanie insuliny przestaje
być możliwe. Następuje tylko powolny wzrost poziomu insuliny, który
utrzymuje się przez dłuższy czas na podwyższonym poziomie
doprowadzając do niedocukrzenia.Odpowiedni poziom
koenzymu Q10 poprawia również wrażliwość na insulinę- aktywując w
membranach komórkowych receptory
insuliny. TaurynaTauryna
jest z jednej strony generatorem energii, z drugiej bardzo
efektywnym antyoksydantem, który chroni tkanki oraz mitochondria
przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników
tlenowych. Dodatkowe przyjmowanie tauryny wpływa na efektywny
transport substancji do komórek. Tauryna uczestniczy również w
stabilizowaniu membran komórkowych oraz reguluje ciśnienie
osmotyczne (wyrównanie stężenia w membranie
komórkowej).Badania wykazały, że tauryna bardzo
korzystnie wpływa na regulowanie poziomu cukru i
insuliny.CynkCynk jest
mikroelementem regulującym stężenie cukru we krwi oraz niezbędnym
składnikiem w procesie tworzenia insuliny. Poprawia tolerancję
glukozy oraz podnosi działanie insuliny, jest również bardzo
istotny przy magazynowaniu insuliny, ponieważ Insulina jest
magazynowana w komórkach trzustki, w kompleksie cynk-insulina. Cynk
pełni bardzo znaczącą rolę zarówno w metabolizmie licznych enzymów,
jak i metabolizmie węglowodanowym. Jest on niezbędną częścią
składową dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), enzymu antyoksydacyjnego,
który chroni zarówno komórki, jak i membrany komórkowe przed
działaniem wolnych rodników (głównie:
ponadtlenków).Cynk jest również niezbędnym
mikroelementem, jeśli chodzi o przekształcenie koenzymu Q10 (z
utlenionej formy – ubichinonu do formy aktywnej –
ubichinolu).Badania wykazały, że odpowiedni poziom
cyku w organizmie wpływa na szybsze gojenie się ran, wzmocnienie
dziąseł, ale przede wszystkim na prawidłowy poziomu cukru we krwi
oraz wzmocnienie systemu odpornościowego.Chrom –
czynnik tolerancji glukozyPodczas wzrostu stężenia
glukozy we krwi następuje wzmożone wydalanie chromu przez nerki.
Chrom pełni głównie rolę czynnika tolerancji glukozy oraz jest
niezwykle ważnym składnikiem w metabolizmie węglowodanów. Czynnik
tolerancji glukozy jest kompleksem, który zawiera obok chromu
również kwas nikotynowy, aminokwas glicynę, kwas glutaminowy oraz
cysteinę.Chrom jest niezwykle istotny we
wzmacnianiu wpływu insuliny na receptory insulinowe oraz wspieraniu
przyswajania glukozy, jej wykorzystywania (pozyskiwanie energii
oraz jej magazynowanie). Do tego organizmowi zaopatrzonemu w chrom
niezbędna jest mniejsza ilość insuliny, co może skutkować redukcją
masy ciała.Niacynamid (witamina
b3)Niacynamid jest kluczową substancją w procesie
pozyskiwania energii
w mitochondriach. Występuje podobnie jak koenzym Q10 we
wszystkich komórkach naszego organizmu. Dzięki niemu wolne
elektrony wytworzone w wyniku rozkładu substancji odżywczych w
kompleksie pierwszym łańcucha oddechowego, zostają przeniesione
przy pomocy koenzymu Q10 na kompleks
trzeci.Witamina B1 (tiamina) i witamina B5 (kwas
pantotenowy)Witaminy B1 i B5 spełniają główną rolę
zarówno w metabolizmie węglowodanów, jak również w metabolizmie
białek i tłuszczy. Jedynie przy obecności B1 i B5 możliwe jest
przekształcenie węglowodanów w optymalną ilość
energii.Produkty uboczne metabolizmu węglowodanów,
jeśli nie zostaną w porę unieszkodliwione, mogą prowadzić do
obciążenia nerek. Proces ten odbywa się przy udziale enzymu –
transketolazy, który jest aktywowany dzięki witaminie
B1.Ponieważ witaminy B1 i B5 są rozpuszczalne w
wodzie, w dużej mierze są u diabetyków wydalane przez nerki.
Dlatego też organizmy diabetyków mają dużo wyższe zapotrzebowanie
na B1 i B5.SelenSelen, podobnie
jak cynk i chrom, pełni szereg bardzo ważnych funkcji w organizmie.
Szczególnie jako część składowa peroksydazy glutationowej (GPx).
Enzym ten występuje przede wszystkim w czerwonych krwinkach i
chroni je przed nadmiernym atakiem wolnych rodników (stresem
oksydacyjnym).Selen wspiera mikrocyrkulację w
tworzeniu hormonu – prostaglandyny, która jest szczególnie ważna
przypadku niewłaściwego poziomu cukru we krwi. Prowadzi ona do
efektywniejszego krążenia, a tym samym do lepszego zaopatrzenia
naszego organizmu w substancje odżywcze, minerały, witaminy, czy
pierwiastki śladowe.Selenozależny enzym
Tioredoksyna przekształca utleniony koenzym q10 (ubichinon) w jego
aktywną formę (ubichinol). Dejodaza (zawierająca selen) bierze
udział
w przekształcaniu hormonu tarczycy tyroksyna w aktywną
postać Trójjodotyronina
(T3). Witamina
D3Witamina D3 jest tworzona we wszystkich
mitochondriach naszych komórek. Najwyższy jej poziom w organizmie
znajduje się w trzustce (pankreas). Badania wykazały, że jej
odpowiedni poziom jest niezbędny do utrzymania prawidłowego
wydzielania insuliny we krwi oraz prawidłowej tolerancji
glukozy.Witamina D3 pełni również modulującą rolę
w naszym systemie odpornościowym. Wykazuje cechy antyoksydacyjne i
tym samym chroni nasze komórki, a przede wszystkim mitochondria
przed działaniem wolnych rodników.Poprzez
mitochondria witamina D3 wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu
krążenia. Dzięki niej przebiega prawidłowy metabolizm wapnia na
poziomie komórkowym. Witamina D3 wspiera elastyczność ścian naczyń
krwionośnych, oraz ma pozytywny wpływ na ich hormony
regulujące.AMINOKWASYGlicyna,
kwas glutaminowy i cysteinaAminokwasy (cegiełki
białek) glicyna, kwas glutaminowy i cysteina są częściami
składowymi CZYNNIKA TOLERANCJI GLUKOZY i dzięki temu spełniają
główną rolę
w metabolizmie węglowodanów i w metabolizmie
insuliny.Przeznaczenie
produktu:Diabetes BilDi to dietetyczny środek
spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania
dietetycznego przy zagrożeniu cukrzycą, do stosowania w zaburzonym
metabolizmie insuliny, przy nieprawidłowej glikemii na czczo, oraz
nieprawidłowej tolerancji glukozy.Diabetes BilDi
zawiera kluczowe substancje mitotropowe, które dzięki swoim
właściwościom chronią oraz aktywują mitochondria komórek, są nimi:
tauryna, koenzym Q10, niacynamid (witamina B3), cynk, l- glicyna,
kwas glutaminowy, l- cysteina, witamina B1, kwas pantotenowy
(witamina B5), chrom
i witamina D3.Diabetes BilDinależy
przyjmować pod nadzorem lekarza.Produkt jest
przeznaczony dla osób dorosłych. Ze względu na brak wystarczających
danych nie zaleca się spożywania w okresie ciąży i
karmienia.Produkt nie jest wskazany dla
osób,
u których istnieje nadwrażliwość na którykolwiek ze
składników.Produkt nie jest odpowiedni jako jedyne
źródło pożywienia. Nie jest przeznaczony do stosowania
pozajelitowego.Skład i sposób
użycia:Skład:
substancje czynne: tauryna (200 mg), koenzym Q10 (ubichinon) (75
mg), siarczan cynku (15 mg), glicyna (7,5 mg), kwas glutaminowy
(7,5 mg), L-cysteina (7,5 mg), witamina B1 (tiamina) (5 mg),
witamina B3 (niacynamid)
(15 mg), witamina B5 (kwas pantotenowy) (3 mg), chlorek
chromu (III) (100 µg), selenit (100 µg), witamina D3
(cholekalcyferol) (12,5 µg)
substancje wypełniające: celuloza mikrokrystaliczna,
hydroksypropylometyloceluloza, karboksymetyloceluloza, kwas
behenowy, substancja przeciwzbrylająca: stearynian magnezu,
substancja powlekająca: hydroksypropylometyloceluloza
Sposób użycia i dawkowanie:2 tabletki dziennie podczas
posiłku popijając wystarczającą ilością płynu. Należy przestrzegać
zdrowego trybu życia i różnorodnie się odżywiać. Przed spożyciem
należy zapoznać się z treścią ulotki dołączonej do opakowania.
Przechowywać poza zasięgiem małych dzieci. Przechowywać zamknięte,
w suchym, chłodnym miejscu. Suplement diety
nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Należy przestrzegać zdrowego trybu życia i różnorodnie się
odżywiać.Diabetes BilDinie zawiera: kazeiny,
laktozy, glutenu, żelatyny, drożdży oraz sztucznych barwników. Dla
diabetyków: nie naliczać wymienników
węglowodanowych.Czystość i jakość
preparatu:Wszystkie produkty Laboratorium MSE
Pharmazeutika dr Franz Enzmann zawierają fizjologiczne substancje o
najwyższym stopniu czystości, w odpowiednio wysokich dawkach i
formie. Jedynie tak przygotowane substancje mogą
w wystarczającej ilości trafić bezpośrednio do
komórek
i mitochondriów.Niemieckie Laboratorium
MSE dr Franz Enzmann, w oparciu o 40 lat badań, gwarantuje nam
zachowanie stałości składu i najwyższej czystości
preparatów.