[NANGA]
Kategoria: ZIOŁA i NALEWKI LECZNICZEWysyłka: od ręki
Nalewka z korzenia szczeci ratio 1:1 o pojemnoÃ
Âci
50mlÃÂ Nalewka wykonana z korzenia szczeci
ÃÂ to jeden z najbardziej znanych Ã
Ârodków
wspomagajÃÂ
cych leczenieÃÂ boreliozy...
Pełen opis produktu 'SzczeÃÂ pospolita nalewka 1:1 50ml BORELIOZA Reumatyzm' »
Nalewka z korzenia szczeci ratio 1:1 o pojemnoÅci
50ml Nalewka wykonana z korzenia
szczeci to jeden z najbardziej znanych Årodków
wspomagajÄ
cych leczenie boreliozy. Badania
laboratoryjne wykazujÄ
, że wyciÄ
gi ze szczeci charakteryzujÄ
siÄ porównywalnÄ
aktywnoÅciÄ
do amoksycyliny â stosowanej standardowo w
leczeniu boreliozy. Skutecznie niszczy bakterie (w tym krÄtki
m.in. Borrelia burgdorferi), pierwotniaki oraz
niektóre grzyby, dlatego może byÄ również stosowana w
przypadku przewlekÅych i trudnych do wyleczenia infekcji.
ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE Surowcem leczniczym tej
roÅliny jest korzeÅ i liÅcie. Korzenie wykopuje siÄ wiosnÄ
lub
jesieniÄ
, liÅcie zbiera siÄ przed i w czasie kwitnienia, robi
siÄ z nich nalewki, odwary i intrakt. Surowce te obfitujÄ
w kwas
chlorogenowy, chinowy i kawowy, ponadto w istotne irydoidy
(cefelarozyd, dipsakotynÄ i dipsakan), trójterpeny (kwas
ursolowy), saponiny i alkaloidy. Preparaty ze szczeci dziaÅajÄ
bakteriobójczo, przeciwzapalnie i co jest bardzo istotne ochronnie
na wÄ
trobÄ, co jest zasÅugÄ
kwasów fenolowych i kwasu
ursolowego. Irydoidy z kolei likwidujÄ
ból i dziaÅajÄ
jak
naturalne antybiotyki. WykazujÄ
też dziaÅanie przeciwzapalne i
przeciwreumatyczne. SzczeÄ jest wykorzystywana również w
leczeniu takich chorób jak dna moczowa, artretyzm, reumatyzm,
borelioza, choroby pÅuc oraz choroby wrzodowej żoÅÄ
dka. Leczy
też stany zapalne skóry, wypryski i zmiany skórne. Jest
wymieniona także jako roÅlina o dziaÅaniu przeciwpasożytniczym.
Uważana jest też za roÅlinÄ poprawiajÄ
cÄ
krÄ
żenie oraz
przydatnÄ
w procesach rekonwalescencji po przewlekÅych chorobach
poÅÄ
czonych z utratÄ
wagi. Wzmacnia ÅciÄgna i koÅci, dziaÅa
na dolegliwoÅci zwiÄ
zane z bólami krzyża, koÅczyn, kolan oraz
przeciwbólowo przy bolÄ
cych opuchliznach. DużÄ
popularnoÅÄ
szczeÄ zyskaÅa w XII wieku dziÄki rewolucjonistom w dziedzinie
medycyny naturalnej takim jak Hildegarda z Bingen. SzczeÄ
stosowano przede wszystkim w leczeniu dny moczanowej, artretyzmu i
reumatyzmu. Obecnie jednak roÅlina ta zasÅynÄÅa w leczeniu
boreliozy. Wielu fitoterapeutów twierdzi o jej przydatnoÅci w
walce z tÄ
chorobÄ
. Leczenie boreliozy po ukÄ
szeniu kleszcza to
obecnie temat szeroko dyskutowany. Powszechnie wiadomo, że
antybiotykoterapia ma poważne wady: trwa dÅugo i nie gwarantuje
caÅkowitego wyleczenia, z przy tym osÅabia organizm i czyni go
podatnym na inne choroby. Natomiast szczeÄ wzmaga ukÅad
odpornoÅciowy pomagajÄ
c organizmowi w pozbyciu siÄ boreliozy.
Skutecznie niszczy bakterie (w tym krÄtki
m.in. Borrelia burgdorferi)
dziaÅa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
ma wÅaÅciwoÅci hepatoprotekcyjne â dziaÅa ochronnie na
wÄ
trobÄ
dziaÅa korzystnie na skórÄ
full-spectrum®- wyciÄ
g zawiera peÅne
spektrum substancji aktywnych
Bogaty skÅad fitochemicznyÂ
Korzenie i liÅcie szczeci obfitujÄ
w kwas chlorogenowy, chinowy i
kawowy, a także w istotne irydoidy: cefelarozyd (=scabiozyd),
dipsakotynÄ i dipsakan (glikozyd), trójterpeny (kwas ursolowy),
saponiny i alkaloidy. DAWKOWANIE:
Podane na opakowaniu. PodawaÄ podjÄzykowo w ten sposób skracamy
dÅugÄ
drogÄ przez żoÅÄ
dek, dziÄki czemu preparat dziaÅa
szybciej i skuteczniej lub wymieszaÄ dawkÄ z wodÄ
źródlanÄ
PRZECIWWSKAZANIA:
Nie stosowaÄ w ciÄ
ży i podczas laktacji. Literatura
cytowana: Ferreira, M. P., & Willoughby, D. (2008).
Alcohol consumption: the good, the bad, and the indifferent.
Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie
appliquee, nutrition et metabolisme, 33(1), 12-20.
Liebold, T., Straubinger, R. K., & Rauwald, H. W. (2011).
Growth inhibiting activity of lipophilic extracts from Dipsacus
sylvestris Huds. roots against Borrelia burgdorferi s. s. in vitro.
Pharmazie, 66(8), 628-630.
Maggie L Kalev-Zylinska, Matthew J During (2007) Paradoxical
facilitatory effect of low-dose alcohol consumption on memory
mediated byNMDA receptors. J Neurosci 2007 Sep;27(39):10456-67
Ryback, R., S.,, (2006). Facilitation and inhibition of learning
and memory by alcohol. 1749-6632.
Zhao, Y. M., & Shi, Y. P. (2011). Phytochemicals and biological
activities of Dipsacus species. Chemistry and Biodiversity.