[KYOCERA]
Kategoria: NOŻE KUCHENNE, DESKI / NOŻE KUCHENNE CERAMICZNE / NOŻE CERAMICZNE KYOCERA
sprawdzać na gorącym pieczywie lub pomidorkach koktajlowych, które
również nie są wyzwaniem dla tego typu noży. - Do
ceramicznego ostrza nie przykleja się jedzenie, co
sprawia, że nóż...
Pełen opis produktu 'Biały ceramiczny nóż uniwersalny 11cm RĄCZKA ZIELONA Kyocera' »
UNIWERSALNY NÓŻ Z RĄCZKĄ ZIELONĄ I BIAŁYM OSTRZEMPoręczny,
jedenasto centymetrowy nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy
produktach małej i średniej wielkości takich jak rzodkiewka czy
cytryna. Doskonale sprawdza się podczas krojenia marchewki "w
kostkę", oliwek lub małego pieczywa (zwłaszcza gorącego). Idealny
dla tych, którzy nie lubią dużych noży.ZDROWIECzy jadłeś gorzką
mizerię spod stalowego noża ? A może trafiły Ci się gorzkie
rzodkiewki ? Feta nigdy nie da się pokroić w kostkę a pomidory
musisz parzyć przed obraniem ? Jeśli na większość pytań
odpowiedziałeś tak - czas zmienić nóż ;) Powszechnie wiadomo, że
sałatę powinno się rwać, ogórka należy obierać z odpowiedniej
strony a bakłażan oraz wiele innych warzyw ciemnieją zaraz po
pokrojeniu. Niewiele osób jednak wie, że problemy te sprawiają nam
stalowe klingi naszych noży które nie są gładkie. Podczas cięcia
produktu szarpią ich powierzchnię (naczynia włosowate) i wchodząc w
reakcje z sokami, przyspieszają proces utleniania się witamin oraz
przekazują krojonej żywności jony metalu, co czasami czuć podczas
jedzenia. ZDROWIE + CERAMIKADlatego doskonałą alternatywą w tego
typu przypadkach są noże ceramiczne, dzięki którym możemy zapomnieć
o rwaniu sałaty czy obieraniu ogórków z odpowiedniej strony, a
ponadto wszystkie warzywa i owoce po pokrojeniu są pełne witamin i
oryginalnego smaku. ZALETY NOŻY CERAMICZNYCH- Twardość,
wytrzymałość, odporność na korozje oraz na ścieranie, chemiczna
obojętność, są to podstawowe zalety jakie oferuje kompozyt
ceramiczny na bazie dwutlenku cyrkonu (cyrkonii ZrO2). Ceramika na
bazie cyrkonu jest odporna na kwasy, wilgoć oraz inne substancje
chemiczne. Żaden metal nie jest w stanie sprostać takim wymaganiom.
- Ostrza ceramiczne mają zdecydowaną przewagę nad ostrzami
wykonanymi ze zwykłej nierdzewnej stali: podczas używania noża
zgodnie z przeznaczeniem, nie wymaga on ostrzenia przez wiele,
wiele lat, co wynika to tylko i wyłącznie z twardości tego naprawdę
wyjątkowego materiału, który jest dziesięciokrotnie twardszy od
zwykłej stali i wystarczająco elastyczny, aby niezawodnie służyć
nam przez ten cały czas. - Noże stalowe pozostawiają na krojonych
produktach jony metali. Ostrza wykonane z ceramiki są chemicznie
obojętne i nie pozostawiają metalicznego smaku ani zapachu na
krojonych produktach. - Dodatkowo ich powierzchnia jest gładka -
nie naruszają struktury dlatego noże ceramiczne doskonale nadają
się do krojenia jarzyn, owoców, mięsa, ryb itp.- Dzięki
zastosowaniu Cyrkonu i bardzo zaawansowanemu procesowi wypalania,
twardość ostrza jest zbliżona do diamentu a jego wyjątkowe
właściwości tnące możemy sprawdzać na gorącym pieczywie lub
pomidorkach koktajlowych, które również nie są wyzwaniem dla tego
typu noży. - Do ceramicznego ostrza nie przykleja się jedzenie, co
sprawia, że nóż taki doskonale radzi sobie nawet z krojeniem tak
niewdzięcznych produktów jak sery feta, a zachowanie go w czystości
wymaga jedynie popłukania pod ciepłą wodą. Aby dokonać trafnego
wyboru, niezbędna jest wiedza i przekonanie, że lepiej kupić jeden
drogi nóż niż dziesięć tanich. – To przedmiot z pozoru nieistotny,
lecz w gruncie rzeczy najważniejszy. Można mieć w kuchni
specjalistyczną „aparaturę”, miksery, roboty kuchenne itp. i
wszystko to na nic, jeśli zabraknie dobrego noża.