[Datan SP ZOO]
Kategoria: Drzewo poziome/Herbaty
. Opakowanie typu Doypack z zamknięciem
strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości
zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo
długo świeżość. Moringa jest to...
Pełen opis produktu 'Prozdrowotna herbata moringa - liść' »
Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże,
zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: Iran
Sposób przechowywania: przechowywać w
suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack
z zamknięciem strunowym, wielokrotnego
użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po
każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Moringa jest to gatunek tropikalnego drzewa z
rodziny moringowatych, rosnącego na terenie
północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Występuje również w rejonie
innych państw azjatyckich, a także w Afryce i Ameryce Południowej.
Drzewo rośnie do 10 metrów wysokości, a wykorzystywane są wszystkie
jego części: kora, korzenie, owoce, liście i kwiaty. Korzenie mają
podobny smak do korzeni chrzanu, stąd właśnie wzięła się inna
nazwa moringi, czyli "drzewo chrzanowe". Ponadto
wykazują właściwości przeciwzapalne i zbliżone do
działania antybiotyku.
Zawartość:
Zawartość wszelakich prozdrowotnych substancji, które znajdują
się w tym drzewie jest olbrzymia. Sproszkowane liście zapewniają
organizmowi odpowiednią dawkę przeciwutleniaczy, związków
przeciwzapalnych i aminokwasów. Liście w proszku stanowią również
białko bardzo wysokiej jakości, ponieważ jest wyjątkowo
przyswajalne oraz wzbogacone o błonnik.
Ilość 100 gramów suchych liści Moringi daje:
- 10 krotnie więcej witaminy A, w porównaniu do marchewki,
- 12 krotnie więcej witaminy C, w porównaniu do pomarańczy,
- 17 krotnie więcej wapnia, niż jakiekolwiek mleko,
- 15 raz więcej potasu, niż w owocach bananowca,
- 25 krotnie więcej żelaza, niż zawiera szpinak,
- 900% większą ilość białka w porównaniu do jogurtu.
W regionach występowania rośliny stosowana jest z powodzeniem
na:
- astmę,
- epilepsje,
- czerwonkę bakteryjną,
- zawroty głowy,
- bakterie pasożytnicze,
- jad pająka i skorpiona.
Antyoksydanty:
Spośród 46 antyoksydantów, które zawiera moringa, warto zwrócić
uwagę na zeatynę, salwesterol i chlorofil.
Zeatyna to substancja, która odpowiada za to, aby
wszystkie witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy zostały
przyjęte przez organizm.
Z kolei salwesterol należy do grupy substancji o
nazwie fitoaleksyny. Są one produkowane przez rośliny w odpowiedzi
na infekcje wywołane przez patogeny roślin.
Sproszkowane liście moringi należy spożywać max. 3
x dziennie po 1 łyżeczce (1,5 g) z pokarmem lub w postaci herbaty
czy koktajli.
Można ich użyć także do zaparzenia herbaty, która odznacza
się słodką nutą.