[MIYAKO JAPAN]
Kategoria: Kuchnie Świata > Kuchnia azjatycka > Sosy, pasty i przetwory warzywneWysyłka: od ręki
Ciemna pasta Miso (AKa) 150g MIYAKO Japan Pasta
Miso , to tradycyjna, gęsta japońska pasta, wyprodukowana
ze sfermentowanej soi i ryżu, z dodatkiem soli i drożdży
fermentacyjnych (Aspergillus...
Pełen opis produktu 'Ciemna pasta Miso (Aka) 150g MIYAKO' »
Ciemna pasta Miso (AKa) 150g MIYAKO Japan Pasta
Miso, to tradycyjna, gęsta japońska pasta, wyprodukowana
ze sfermentowanej soi i ryżu, z dodatkiem soli i drożdży
fermentacyjnych (Aspergillus oryzae). Oryginalna pasta Miso Aka,
renomowanej japońskiej marki MIYAKO Japan dłużej dojrzewa, ma
silny, słony smak i polecana jest osobom lubiącym wyrazistość i
dominujący smak miso. Są 2 rodzaje Past
Miso: ciemne oraz jasne, które różnią się czasem
fermentacji oraz zawartością składników. Miso ciemne fermentuje od
kilku miesięcy do kilku lat. Ma kolor ciemno czerwony lub ciemno
brązowy, jest ostre w smaku i bogate w proteiny i kwasy tłuszczowe.
Stosuje się je do cięższych potraw, np. zup, gulaszów, marynat czy
sosów mięsnych. Natomiast miso jasne ma kolor jasno brązowy i jest
łagodniejsze w smaku, lekko słodkawe. Stosuje się je do lżejszych
potraw np. dań warzywnych lub ryb. Ważne aby nie dodawać zbyt dużo
pasty miso, gdyż może przytłoczyć potrawę swym smakiem.
Pasty miso są bardzo zdrowe, gdyż mają bardzo
niską zawartość tłuszczu (5%) i cholesterolu a bardzo wiele
składników mineralnych, wspierających zdrowie układu pokarmowego,
nerwowego i odpornościowego. Pasta miso zawiera żywe, wspomagające
trawienie enzymy, ustala równowagę między złożonymi węglowodanami,
niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, białkiem, witaminami i
substancjami mineralnymi. Poprawia jakość krwi i limfy oraz odtruwa
organizm. Pasty miso są podstawą wielu
tradycyjnych dań, poczynając od zupy miso, przez marynaty i
dressingi, aż po dekoracyjne sosy. Można stosować ją w potrawach
wytrawnych z ryb, mięsa, tofu oraz warzy czy słodkich dań i
deserów, takich jak maślane ciasteczka, wyśmienity sos słony karmel
z miso, gofry czy lody. W niektórych japońskich potrawach
pasta miso jest stosowana jako alternatywa dla sosu sojowego.
Składniki: pasta miso na bazie ryżu 76% (soja 30%,
ryż 24%, sól, woda), pasta miso na bazie soi 19%
(soja 51%, sól, woda), alkohol: 2,5% obj.,
przyprawy Zawartość netto: 150g
Kraj pochodzenia: Japonia
Wartość odżywcza w 100g
produktu: Wartość energetyczna: 770 kJ/184 kcal
Tłuszcz: 5,3g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,83g Węglowodany:
25,5g w tym cukry: 19g Białko: 11,7g Sól: 12,2g
Producent: MIYAKO Japan
Dystrybutor: KK Polska sp. z.o.o.
ul. Działkowców 15/DOK 50-51
84-230 Rumia