[H&H - Pasieka Jerzy & Adrian Hammer]
Kategoria: MiodyWysyłka: od ręki
Miód rzepakowy 1kg H&H Wysokiej jakości
Miód rzpakowy pochodzący z prowadzonej przez
ojca i syna pasieki wędrownej, głównie na terenach województwa
podkarpackiego . To jedna...
Pełen opis produktu 'Miód rzepakowy 1kg H&H' »
Miód rzepakowy 1kg H&H Wysokiej
jakości Miód
rzpakowy pochodzący z prowadzonej przez ojca
i syna pasieki wędrownej, głównie na terenach województwa
podkarpackiego. To jedna
z najpopularniejszych w Polsce odmian miodu. Jest
to miód nektarowy, który pozyskiwany jest z żółtych
kwiatów rzepaku. Charakteryzuje się jasnym, żółtawym, lekko
przeźroczystym kolorem. Miód ten jednak, zw na wysoką zawartość
glukozy, bardzo szybko podlega procesom krystalizacji a przez
to zaczyna przybierać jaśniejszą, mniej przejrzystą, a nawet
białawą barwę. Smak miodu rzepakowego jest lekko
kwiatowy, nieco gorzkawy lub mdły i bardzo słodki.
Miód rzepakowy w blisko 80% składa się cukru
(glukozy, fruktozy, sacharozy). W związku z tym, produkt ten jest
niezwykle kaloryczny. Warto jednak pamiętać, że oprócz cukru, miód
rzepakowy zawiera w sobie również szereg innych, cennych dla
zdrowia składników, takich jak: olejki
eteryczne, garbniki, flawonoidy, czy saponiny,
witaminy z grupy B, C oraz K, jak również cenne minerały -
bor, magnez, potas, wapń czy żelazo.
Miód rzepakowy ma szereg właściwości
leczniczych i zdecydowanie warto go włączyć do zdrowej
diety. Polecany jest dla sportowców i osób spędzających dużo
czasu na pracy fizycznej, gdyż przyspiesza regenerację organizmu.
Miód rzepakowy polepsza zdolności do koncentracji więc osoby, które
intensywnie pracują umysłowo, również powinny go spożywać. Dzięki
zawartości magnezu oraz potasu, miód ten wykazuje
działanie kardioprotekcyjne, pomaga w ustabilizowaniu poziomu
ciśnienia krwi, jak również zmniejszenia ryzyka występowania zmian
o charakterze miażdżycowym. Miód rzepakowy
doskonale sprawdza się również przy wspomaganiu leczenia
zewnętrznych zmian skórnych. Wpływa na przyspieszenie gojenia się
ran, może wspomagać proces leczenia zmian trądzikowych a także
stosowany jest w łagodzeniu blizn powstałych na skutek oparzeń.
Często jest również w składzie kremów oraz balsamów, gdyż
wykazuje pozytywny wpływ na wygląd i kondycję skóry.
Miód rzepakowy powinniśmy stosować w
niewielkich ilościach, gdyż jest produktem o wysokiej wartości
kalorycznej a osoby, które zmagają się z problemem cukrzycy
lub insulinooporności nie powinny wprowadzać go do swojej
diety (zw na wysoki indeks glikemiczny). Jak każdy miód, traci
swoje cenne właściwości zdrowotne w kontakcie z wysoką temperaturą
(pow. 40oC), stąd też nie należy słodzić nim gorącej herbaty lub
innych gorących napojów. Miód rzepakowy można dodawać jako dodatek
do deserów, owsianki, omletów, gofrów lub prosto na tosta lub
kanapkę. Produkt polski Masa
netto: 1kg Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 340 kcal Tłuszcz: 0g w tym kwasy tłuszczowe
nasycone: 0g Węglowodany: 83g w tym cukry: 76g Białko: 0g Sól: 0g
Wyprodukowano w Polsce przez:
Prywatna Pasieka Jerzy&Adrian Hammer
ul. Słoneczna 2, 39-300 Mielec