[Karpacki Miś]
Kategoria: Produkty pszczele > MiodyWysyłka: do 3 dni
Miód gryczany – kolor od bursztynowego do
ciemnobrązowego. Ma silny zapach kwiatów gryki, w smaku ostry,
lekko piekący. Zawiera dużo magnezu i witamin. Stosowany w
schorzeniach układu...
Pełen opis produktu 'Miód gryczany 400 g' »
Miód gryczany – kolor od bursztynowego do
ciemnobrązowego. Ma silny zapach kwiatów gryki, w smaku ostry,
lekko piekący. Zawiera dużo magnezu i witamin. Stosowany w
schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, a
także po złamaniach. Miód
gryczany należy do miodów najpóźniejszych.
Pszczelarze miód ten odbierają pszczołom pod koniec lipca. W stanie
świeżym (lejąca patoka) ma kolor ciemno-brązowy, oraz posiada
bardzo silny aromat kwiatów gryki. Miód gryczany zawiera zwykle
większą ilość wody, dlatego normy ustalają górną granicę zawartości
wody na 23%. Miód gryczany rozpoczyna krystalizację od wielu
zarodników równocześnie tworząc masę składającą się z wielu ziaren
kryształu (krupiec). Czasami po skrystalizowaniu miodu na jego
powierzchni tworzy się warstwa miodu rzadkiego nie
skrystalizowanego, dokładnie oddzielona od części skrystalizowanej.
Robi się tak tylko wtedy gdy miód zawiera zbyt dużą ilość wody,
lub, jeżeli miód krystalizuje w wysokich temperaturach. Właśnie,
dlatego ważne jest, aby miód przechowywać w temp.4-10 stopni C.
Miód gryczany po skrystalizowaniu ma barwę
jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą. W skrystalizowanym
miodzie gryczanym w szklanych słoikach często pojawiają się w
górnej części słoika na powierzchni miodu i w pobliżu szklanej
ścianki-powietrzne pęcherzyki zlewające się w duże powierzchnie.
Dzieje się tak z dwóch powodów; miód w czasie krystalizacji
zmniejsza swoją objętość i kurczenie się go powoduje odstawanie od
ścianki słoika. Czasami ślady powietrzne w górnej części słoika są
efektem obecności drożdżaków w miodzie. Te odbarwienia nie są
oznaką żadnych nieprawidłowości – ich obecność nie ma nic wspólnego
z jakością miodu. Ze względu na dużą zawartość substancji lotnych,
pochodnych olejków eterycznych, dużą ilość soli mineralnych oraz
inhibin, rutyny, enzymów, hormonów i innych substancji o
właściwościach odżywczych i leczniczych, miód ten zakwalifikowany
jest obok miodu spadziowego do najbardziej wartościowych.
Ziele gryki, kwiat i nektar gryki zawiera rutynę, jest to
unikalna substancja występująca również w miodzie gryczanym, która
oczyszcza i uszczelnia włoskowate naczynia krwionośne czyniąc je
bardziej elastycznymi i wytrzymałymi. Właśnie do potrzeb ludzi
chorujących na naczynia krwionośne z ziela gryki produkowany jest
lek rutizol. Zawartość rutyny w miodzie gryczanym
sprawiła, że w niektórych rejonach świata miód ten nosi nazwę miodu
starców. U wszystkich ludzi w wieku starszym czas powoduje różne
zmiany w naczyniach krwionośnych i serca. Substancje miodowe a w
szczególności rutyna zawarta w miodzie gryczanym hamuje powstawanie
tych zmian i likwiduje je, jeśli już powstały. Rutyna ma również
wpływ na przyśpieszenie gojenia się ran zewnętrznych i
wewnętrznych. Obecność rutyny w pokarmie powoduje lepszą
przyswajalność niektórych witamin i aminokwasów. Tak jak wszystkie
miody ciemne miód gryczany zawiera dużo soli mineralnych, których
ilość kształtuje się w tym miodzie w granicach 1.5-2%. W porównaniu
z innymi miodami kwiatowymi miód gryczany ma wyższą zawartość
substancji odpornościowych (inhibiny) oraz pierwiastków takich jak:
żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bór, sód, miedź, cynk,
wanad, krzem i inne. Zawartość tych substancji chociaż wyższa niż w
innych miodach, jest również stosunkowo niewielka w miodach
gryczanych, lecz ich prawie 100% przyswajalność z miodu sprawia, iż
odgrywają one istotną rolę jeśli miód ten spożywa się często i
regularnie. Ze względu na ostry zapach, dzieci za miodem gryczanym
nie przepadają, jednak duża ilość biosubstancji mikroelementów,
substancji odpornościowych i innych w osnowie łatwo przyswajalnej
glukozy sprawia , iż miód ten ma najwyższą przydatność w leczeniu
anemii u dzieci i dorosłych, a także wzmocnienia układu
immunologicznego (odpornościowego), poprawy całokształtu
metabolizmu człowieka niezależnie od wieku. Miód ten jest wyjątkowo
przydatny w leczeniu serca i naczyń krwionośnych. Rozpuszczenie
miodu w szklance letniej wody wieczorem po to, żeby spożyć go na
czczo z rana na 30 minut przed śniadaniem sprawia, że jego
znaczenie w leczeniu tych dolegliwości wzrasta 250 krotne! Jest to
kuracja długa, ale skuteczna. Znane są przypadki wyleczenia tą
metodą nawet wrodzonych wad serca i naczyń krwionośnych. W naszym
gospodarstwie w miód gryczany zaopatruje się wiele osób po 80 roku
życia, którzy chorując w przeszłości- w trakcie leczenia
konwencjonalnego zastosowali ten miód. Nastąpiła tak istotna
poprawa zdrowia, że po 80 r. życia funkcjonują sprawnie -niektórzy
bez leków. Oceniam, że roczne spożycie miodu przez te osoby
kształtuje się w granicach 6-10 kg. na jedną osobę. Całkowite
trawienie miodu gryczanego trwa poniżej 2 godzin, lecz jego główna
masa (cukry proste) w czasie 15-20 minut są we krwi. Dłuższego
trawienia wymaga tylko 2-4% masy miodu gryczanego. Każdy dobry miód
wpływa pozytywnie na organizm człowieka: przyspiesza i wzmacnia
działanie leków, zmniejsza ich szkodliwe działanie uboczne,
zmniejsza szkodliwość używek typu kawa, herbata, alkohol, dym
papierosowy (nikotyna). Odtruwa, usuwa ołów i pierwiastki
promieniotwórcze z surowicy krwi, tkanki miękkiej i kości
człowieka; przyspiesza trawienie łącznie z miodem zjadanego
pokarmu, wzmacnia cały organizm, skutecznie odżywia mózg, dodaje
sił witalnych, działa anty nowotworowo i bakteriostatycznie,- lecz
miód gryczany czyni to najlepiej. Zaobserwowano, że stosowanie
dużych ilości miodu gryczanego u często chorujących dzieci i
starców, po 3 tygodniach stosowania kuracji miodowej wpłynęło
zdecydowanie na poprawę stanu zdrowia, w tym na skład krwi tj.
poziom czerwonych ciałek, wypełnienie ich hemoglobiną a także
ogólny wygląd skóry i samopoczucie. W mojej rodzinie każda
niestrawność, ból brzucha, wzdęcia, biegunka i kłopoty z
perystaltyką likwidowane są przez wypicie w temp.40 stopni C jednej
szklanki wody z miodem( l łyżeczka). W przypadkach trudniejszych
wypicie 2-4 szklanek tego napoju. Jak dotąd jeszcze nigdy
nie trzeba było poprawiać tej kuracji innymi środkami. Zdarzyło
się, że osoby zatrute salmonellą ustrzegły się dolegliwości z tym
związanych dzięki zjedzeniu wystarczająco wcześnie dużej ilości
miodu. Każdy dobry miód-to najprostszy, najłatwiej strawny,
najbogatszy w składniki odżywcze i biologicznie czynne pokarm
pochodzenia roślinnego uszlachetniony przez pszczoły. Miód w pełni
odpowiada wymogom, jakie stawia się produktom spożywczym
przeznaczonym dla człowieka. Już w
starożytności Hipokrates mając na uwadze miód pszczeli
stwierdził ”Dobrze jest, jeśli pokarm jest lekarstwem a
lekarstwo pokarmem”.