[Yango]
Kategoria: WITAMINY, MIKROELEMENTY, ODZYWKI > Yango > W Kapsułkach
Maitake - ekstrakt 10% polisacharydów - 90 kapsułek
Wysokiej jakości ekstrakt z grzyba witalnego dla wzmocnienia układu
odpornościowego i zdrowia trzustki. Ekstrakt
standaryzowany na 4...
Pełen opis produktu 'Maitake - ekstrakt 10% polisacharydów - 90 kapsułek' »
Maitake - ekstrakt 10% polisacharydów - 90 kapsułekWysokiej jakości
ekstrakt z grzyba witalnego dla wzmocnienia układu odpornościowego
i zdrowia trzustki. Ekstrakt standaryzowany na 40%
polisacharydów Opakowanie wystarcza aż na 100 dni Bez
dodatków i wypełniaczy Idealny dodatek do soków, jogurtów czy
sałatek JAKOŚĆ, KTÓRA CZYNI
CUDA.WARTO WIEDZIEĆ!
Preparaty zawierające maitake, jeśli mają wykazać terapeutyczne
rezultaty, muszą spełnić pewne warunki. Szczególną uwagę należy
zwrócić na to, czy interesujący nas produkt jest ekstraktem, czy
też sproszkowanym grzybem – wyłącznie ekstrakt zapewni nam
satysfakcjonujący wpływ na organizm. Kolejnym czynnikiem oceny
jakości produktu jest standaryzacja ekstraktu (w przypadku maitake
standaryzacja dotyczy polisacharydów, najważniejszej substancji
czynnej grzybów leczniczych) – na rynku można spotkać ekstrakty ze
standaryzacją 5%-40%. Opakowanie100 gSugerowana dawka dzienna1
g1 opakowanie wystarcza na100 dni Składnik
aktywnyPorcja dziennaEkstrakt z
grzyba Maitake1 gw tym polisacharydy400 mg Składniki:
ekstrakt z grzyba Maitake (Grifola frondosa) standaryzowany na
40% zawartości polisacharydów.Informacja: Suplement diety nie może
być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu
życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze
pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby
przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem
lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz
karmiącym. Kraj pochodzenia: Chiny. Podmiot odpowiedzialny: Masa
netto: 100 g.Informacja alergiczna: produkt nie zawiera
glutenu, cukru, składników mlecznych, soli spożywczej, kukurydzy,
drożdży, skorupiaków, pszenicy, soi.
Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących,
zapachowych lub barwiących.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy
rtęć.MaitakeMaitake (w Polsce występuje pod nazwą żagwica
listkowata) nie bez powodu wzbudza od lat sensację wśród
grzybów leczniczych. Jest bogatym źródłem białka, witamin
z grupy B, witaminy C, niacyny, potasu, selenu, a także
obfitym źródłem błonnika. Zawiera także betaglukany, które
zwiększają wydolność układu immunologicznego.
Ekstrakt Maitake – kapsułki
Tradycyjna chińska medycyna uznaje właściwości lecznicze maitake
w zakresie:wzmocnienia układu odpornościowego
prewencji chorób nowotworowych
regulowania ciśnienia krwi
leczenia cukrzycy
obniżania złego cholesterolu
stabilizacji wagi
zwiększania sił witalnych
Dawno temu azjatycka sztuka leczenia odkryła pozytywny wpływ grzyba
maitake na nasze zdrowie. Z powodzeniem stosowano ten
rzadki grzyb do zwalczania najróżniejszych chorób i ich
objawów. Badania naukowe przeprowadzone w Azji
oraz w USA potwierdziły wartości zdrowotne grzybów
maitake.Grzyby maitake przepełnione są wartościowymi składnikami,
wśród nich znajdziemy ergosterol (prowitaminy D),
który odgrywa dużą rolę w naszych organizmach. Również
występują w nich ryboflawina, niacyna, tiamina, biotyna
oraz kwas foliowy. Nie można zapomnieć o minerałach
i pierwiastkach śladowych, jak: żelazo, potas, cynk
i magnez. Jednak swój uzdrawiający potencjał maitake
zawdzięczają polisacharydom.W 1984 roku immunolog
prof. Dr Hiroaki Nanba, kierownik Wydziału
Mikrobiologiczno-Chemicznego Uniwersytetu Farmaceutycznego
w Kobe w Japonii, odkrył niezwykłą substancję obecną
w grzybach maitake – beta-glukan. Substancja ta posiada
zdolność podwyższania aktywności makrofagów, w tzw. frakcji-D,
a w szczególności beta-D-glukanu pod nazwą grifolan.
Dzięki specjalnej technice ekstrakcji maitake udało się osiągnąć
skoncentrowany materiał, który w Japonii i USA
od kilku lat stosowany jest jako uzupełnienie terapii
raka.maitake
Maitake
To pobudzające układ immunologiczny działanie przypisywane grzybom
maitake opiera się na wysokiej koncentracji beta-glukanu.
Ponadto to on właśnie stymuluje produkcję interleukin
oraz interferonu, które odgrywają dużą rolę w walce
z komórkami nowotworowymi.„Doświadczeni naukowcy wskazują
na to, że składniki czynne w grzybkach maitake
aktywizują również immunokompetentne komórki u zdrowych osób
i powodują tym samym podwyższoną ochronę przed infekcjami
i zachorowaniami. Badania wykazały, że równoczesne
przyjmowanie biologicznie aktywnej (naturalnej) witaminy C czyni
działanie maitake jeszcze efektywniejszym.” (1)Oprócz właściwości
immunomodulacyjnych i przeciwnowotworowych, potwierdzono
i udowodniono też działanie maitake opierające się
na obniżaniu poziomu cukru we krwi. Korzystny może się
okazać dla osób chorych na cukrzycę typu II. Przypuszcza się
iż składniki tego grzyba zmniejszają peryferyjną wrażliwość
na insulinę dzięki czemu wpływają pozytywnie na poziom
cukru.„Naukowcy odkryli, że grzyb ten dzięki dużej zawartości
ergosterolu, prowitaminy D, która stymuluje tworzenie
i mineralizację kości, może być przydatna w zapobieganiu
osteoporozie i w jej leczeniu.” (2)Maitake to nie
tylko przepyszny grzyb jadalny. Dzięki silnym właściwościom
leczniczym jest także grzybem medycznym cenionym od stuleci.
Ciekawostka jest również to, że roślina ta zmniejsza również
odkładanie się tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej. Dzięki
temu może w naturalny sposób wspierać odchudzanie, wystarczy
przy suplementacji grzybami maitake regularnie uprawiać sport
oraz jeść zrównoważone posiłki, a na efekty
nie będzie trzeba długo czekać.Grzyby lecznicze zyskują
na popularności jako alternatywa w leczeniu wielu
schorzeń. Były stosowane już od czasów starożytnych
przez świadome ich dobroczynności grupy, obecnie są
na szczęście dostępne dla każdego, w niemal każdym
zakątku świata.Japońskie grzyby Maitake uważa się za jednego
z „czołowych zawodników” na arenie leków alternatywnych.
Dotychczasowe badania naukowe i medyczne prezentują obiecujące
wyniki, ale wiele z nich jest wciąż w toku, aby
ludzie mogli świadomie i w pełni wykorzystać potencjał
zawarty w tych grzybach witalnych.Maitake w kręgach
naukowych jest znany jako silny środek przeciwnowotworowy. Wiadomo
dziś, że grzyb ten zawiera substancje powodujące wzmocnienie
odporności, a także wykazuje ogromny potencjał w leczeniu
cukrzycy (szczególnie typu II) i innych chorób układu
krążenia. W 1996 roku pewne czasopismo naukowe opublikowało
wyniki badań, które wykazały skuteczność ekstraktu z grzyba
maitake w walce z białaczką, rakiem żołądka i rakiem
kości.Zażywanie ekstraktu z grzyba maitake bezpośrednio pomaga
obniżyć i utrzymać poziom cukru we krwi, a tym samym
zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.Maitake
jest naturalnym bogactwem witamin i minerałów, zawiera między
innymi witaminę B1, B2, C, D, a także wapń, magnez, potas,
aminokwasy i białka.Dodakowo grzyby te ułatwiają trawienie
i ułatwiają utratę wagi, gdyż zawierają błonnik
oraz chitynę.Maitake wspomaga konwencjonalne leczenie
nowotworów, oraz łagodzi ich skutki (chemio-
i radioterapia). Opinie osób stosujących ekstrakt
z maitake w tym celu prowadzą do wniosków, iż
najlepsze rezultaty można uzyskać w przypadku raka piersi,
raka prostaty, raka płuc, oraz raka wątroby.Polscy naukowcy
z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
dowiedli, iż substancje zawarte w maitake wykazują działanie
immunostymulujące. Stwierdzono także, iż zapobiegają powstawaniu
przerzutów po usunięciu guzów przewodu pokarmowego
oraz chronią przed ubocznymi skutkami
chemioterapii.Grzyby maitake zawierają wysokie stężenie cząsteczek
zwanych Beta-glukanami. Te złożone cząsteczki uważa się
za zwiększające zdolności układu immunologicznego.zdrowie
ciało – zdrowy duchGrzyby maitake są smaczne i można je
spożywać na wiele sposobów. W plasterkach, jako dodatek
do zup, lub poprzez namaczanie suszonych grzybów
w herbacie. Z maitake można śmiało eksperymentować
kulinarnie dodając je do swoich ulubionych potraw
i cieszyć się ich pysznym smakiem.