[Krajowy]
Kategoria: ART. SPOŻYWCZE / PRODUKTY SYPKIE / MIESZANKI CHLEBOWE I MĄKA
Mąka orkiszowa typ 2000 (razowa) może być stosowana do
wypieku chleba, ciast, naleśników i placków, klusek, pierogów, do
zagęszczania zup i sosów. Ciasta wypiekane z mąki orkiszowej mają
bar...
Pełen opis produktu 'Mąka orkisz typ 2000, mąka orkiszowa ( razowa ) 1 kg' »
Mąka orkiszowa typ 2000 (razowa) może być stosowana do wypieku
chleba, ciast, naleśników i placków, klusek, pierogów, do
zagęszczania zup i sosów.Ciasta wypiekane z mąki orkiszowej mają
bardziej kleistą konsystencję niż te same wypieki ze standardowej
mąki pszennej.Orkisz zalicza się do podgatunku pszenicy zwyczajnej
(Triticum spelta), ale oferuje więcej pozytywnie wpływających na
nasz organizm składników niż zboża innych odmian. Orkisz posiada
szereg różnych składników odżywczych, takich jak: nienasycone kwasy
tłuszczowe, błonnik, witaminy A, E, D, B1, B2, B6, PP oraz żelazo,
magnez, fosfor, wapno i cynk. Jest bogatszy w białko i błonnik niż
pszenica zwyczajna.Najważniejsze zalety pszenicy orkisz:dzięki
znacznej ilości błonnika orkisz jest lekkostrawny i łatwo
przyswajalny, pomocny w leczeniu problemów żołądkowych zwiększa
odporność, regeneruje organizmma właściwości rozgrzewające i dobrze
wpływa na krążenie krwiobniża poziom cholesteroluzawiera gluten
dobrze przyswajalny przez nasz organizm, często dobrze tolerowany
przez bezglutenowcówzapobiega kamicy żółciowejorkisz zawiera 50%
więcej białka niż pszenica zwyczajna, więc jest idealny dla
wegetarianniski indeks glikemiczny oznacza, że nadaje się do osób
cierpiących na cukrzycę (węglowodany rozkładają się wolniej i nie
podnosi poziomu cukru we krwi, tak drastycznie jak mąka
biała)stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych
intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych
niemowlątjest pomocny w leczeniu chorób wątroby i nerekorkisz nie
dość, że jest zdrowy, to jednocześnie smaczny – ma słodkawy,
orzechowy posmak.