[DARY NATURY inne BIO]
Kategoria: Żywność ekologiczna > MąkaWysyłka: do 3 dni
Mąka z Topinamburu BIO 500 g Dary Natury Polecana dla
diabetyków Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy
przybył na początku 17 wieku i stał się jednym z podstawowych
źródeł
Pełen opis produktu 'Mąka z Topinamburu Bezglutenowa BIO 500 g Dary Natury' »
Mąka z Topinamburu BIO 500 g Dary Natury
Polecana dla diabetyków Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do
Europy przybył na początku 17 wieku i stał się jednym z
podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany. Później
został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój
renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i leków.
Topinambur po wykopaniu nie da się długo przechowywać w postaci
świeżej dlatego oferujemy go Państwu w postaci suszonej i zmielonej
aby można było przez cały rok tworzyć z niego zdrowe i pyszne
dania. Topinambur ze względu na dużą zawartość węglowodanu –
inuliny, zalecany jest głównie dla diabetyków oraz osób
odchudzających się. Mąka z topinamburu może służyć do wielu celów
np.placki z topinamburu (tak jak placki z ziemniaków),
kotlety z mąki z topinamburu,
dodatek do sosów,
dodatek do zup,
w innych formach według upodobań.
Składniki:
obrane, suszone i mielone kłącze topinamburu* (100%)
(*certyfikowany składnik ekologiczny) Oto kilka
przykładowych przepisów na wykorzystanie topinamburu:
Kremowa zupa z topinamburu Składniki:
¾ kg topinamburu,
½ selera,
1 pietruszka,
oliwa z oliwek,
pestki dyni,
sok z połowy cytryny,
słodka śmietana (opcjonalnie),
kurkuma, suszony lubczyk, suszona natka pietruszki, mielona
kolendra, słodka papryka, sól morska, pieprz, liść laurowy.
Do litra zimnej wody wciskamy sok z cytryny. Nożykiem usuwamy z
bulwy wystające małe cześć korzeni (ułatwia to późniejsze
obieranie). Obieramy topinambur i zanurzamy w zakwaszonej wodzie na
kilka minut. Obieramy seler i pietruszkę , kroimy na talarki.
Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek wody – kiedy się zagotuje dodać 2
łyżki oliwy. Wrzucamy ½ łyżeczki kurkumy, mieszamy i podgrzewamy do
1 min. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (dusić na małym ogniu).
W międzyczasie kroimy topinambur. Dusimy wszystko kilka minut,
następnie zalewamy dwoma litrami wrzątku i przyprawiamy. Gotować na
małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 min. Zupę zmiksujemy,
wcześniej wyjmując liść laurowy. Podawać z prażonymi pestkami dyni
i odrobiną śmietany. Zimowy mus z jabłek i topinamburu Składniki:
½ kg topinambura,
2 duże słodkie jabłka,
1-2 łyżki miodu,
½ łyżeczki cynamonu,
garść rodzynek.
Obrany i zakwaszony topinambur suszymy na ściereczce. Bulwy i
jabłka kroimy na małe kawałki. Na dno garnka wlewamy ok. 2 cm wody,
wrzucamy topinambur i prużymy pod przykryciem ok. 15 min, aż
całkowicie zmięknie, następnie na wierzch dodajemy pokrojone jabłka
i cynamon. Dusić jeszcze ok. 5 min. Całość miksujemy. Dodajemy
rodzynki. Mus można poprzekładać do małych słoiczków i
pasteryzować. Idealnie nadaje się jako dodatek do owsianki, kaszy
jaglanej, gofrów czy jako nadzienie do babeczek. Placki z
topinamburu
Składniki:
2,5 szklanki startych na grubych oczkach topinamburów
2 duże łyżki mąki,
1/3 szklanki mleka,
1-2 jajka, sól i pieprz
olej roślinny
Wszystkie składniki, oprócz oleju wkładamy do dużej miski i
dokładnie mieszamy aby konsystencja była podobna jak dla placków
ziemniaczanych. Następnie rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią
olej. Kładziemy ciasto i smażymy placki, podobnie jak placki
ziemniaczane. Po zdjęciu z patelni położyć je na talerz z
ręcznikiem papierowym dzięki czemu odcieknie nadmiar oleju.
Placki z topinamburu najlepiej smakują gdy nieco podstygną, można
też na nie zetrzeć trochę żółtego sera. Porada
kulinarna:
Ze względu na dużą zawartość żelaza bulwy topinamburu szybko
ciemnieją. Aby temu zapobiec, zaraz po obraniu należy zanurzyć
bulwę na 5 minut w zimnej wodzie zakwaszonej cytryną ( na litr wody
sok z połówki cytryny).
Certyfikat: BIO