[Farmvit]
Kategoria: Przyprawy ziołowe
Lubczyk lekarski (ogrodowy) – Levisticum officinale L. to
bylina z rodziny selerowatych (Apiaceae), dawniej baldaszkowatych
(Umbelliferae), pochodzi z Iranu i Afganistanu; jjest znany
Pełen opis produktu 'Lubczyk 20g FARMVIT' »
Lubczyk lekarski (ogrodowy) – Levisticum
officinale L. to bylina z rodziny selerowatych
(Apiaceae), dawniej baldaszkowatych
(Umbelliferae), pochodzi z Iranu i Afganistanu; jjest
znany od starożytności i miał opinię roślinnego afrodyzjaku, stąd
m.in. nazwa polska – „lubczyk”. Uprawiana w Europie od VIIIw i w
Ameryce Północnej. Obecnie znana tylko z upraw lub stanowisk
zdziczałych. W Polsce również uprawiana jako roślina przemysłowa i
lecznicza. Wymaga gleby lekkiej, próchniczej, zasobnej w wapń,
stanowiska ciepłego i słonecznego. Tworzy korzenie i kłącza grube,
rozgałęzione, brunatne. Dorasta wysokości 50-150 cm. Łodygi są
sztywne, obłe, dęte (wewnątrz puste), z liśćmi ciemnozielonymi,
błyszczącymi, podwójnie pierzastymi (o listkach jajowatych, grubo
wcinano ząbkowanych). Kwiaty drobne, żółte zebrane są w baldachy
szczytowe na pędach. Owocem jest podwójna, jajowata rozłupnia. Cała
roślina wykazuje charakterystyczny, intensywny, korzenny zapach,
kojarzący się z rosołem (tj, wywarem roślinno-warzywnym, bulionem)
i z tego względu lubczyk popularnie jest nazywany „zielem
rosołowym” lub „zielem Maggi" (kostki rosołowej „Maggi” – znanego
koncentratu przyprawowego do bulionów i sosów). Nazwa kostki
„Maggi” pochodzi od nazwiska Juliusa Maggi (1846-1912) –
szwajcarskiego przemysłowca, jednego z pierwszych producentów
koncentratów spożywczych, założyciela istniejącej do dziś fabryki
kostek bulionowych (1897r). Jako przyprawa kuchenna są
używane nie tylko organy podziemne lubczyku (korzenie i kłącza),
ale również pędy i liście, zarówno w stanie świeżym jak i wysuszone
(sproszkowane); dodaje się je do zup, duszonych warzyw, sałatek i
potraw dietetycznych. Lubczyk służy też do aromatyzowania słodyczy,
likierów, papierosów, cygar. Napar/Odwar z lubczyku wzmacnia
żołądek, ułatwia trawienie, działa moczopędnie. Jest nieodzownym
składnikiem naparów stosowanych w leczeniu kamicy nerkowej i kamicy
żółciowej oraz wypróbowanym, domowym środkiem na zatrucia nikotyną
i alkoholem. Zupa warzywna z lubczykiem: Kroimy na
drobne krążki marchew, pietruszkę, kalarepę, seler oraz kłącza i
korzenie lubczyku. Dodajemy zielony groszek, natkę pietruszki i
utartą 1 cebulę. Wszystkie warzywa dusimy w niewielkiej ilości
wody, pod przykryciem. Kiedy zmiękną, oprószamy mąką i rozcieńczamy
wywarem z kości (lub gotowym bulionem), solimy, dodajemy garstkę
ryżu, doprawiamy żółtkiem i śmietaną.