[Oficyna Wydawnicza Oikos]
Kategoria: Czasopisma > Jagodnik > Rocznik 2023Wysyłka: od ręki
W tym numerze: Truskawka Fusarium avenaceum – coraz większe
zagrożenie Spośród pospolitych patogenów grzybowych gatunki
Fusarium spp., powodujące fuzariozę truskawki, stanowią poważny
problem nie tylko...
Pełen opis produktu 'Jagodnik nr 08.2023 r. Listopad-Grudzień (86)' »
W tym numerze: Truskawka
Fusarium avenaceum – coraz
większe zagrożenie Spośród pospolitych patogenów
grzybowych gatunki Fusarium spp., powodujące fuzariozę
truskawki, stanowią poważny problem nie tylko w Polsce, ale także w
innych rejonach świata, w których uprawiane są truskawki. Na
plantacjach tych roślin dość powszechnie występują dwa gatunki
polifagicznych grzybów z rodzaju Fusarium, a mianowicie
F. avenaceum oraz F. oxysporum f. sp.
fragariae, a ich obecność prowadzi, niestety, do znacznych
strat ekonomicznych w uprawach. Technologia uprawy a
termin owocowania odmiany ‘Clery’ Uprawa truskawek na
wczesny, majowy zbiór cały czas spotyka się z dużym
zainteresowaniem ze strony plantatorów. Możliwość wczesnych zbiorów
to z jednej strony wydłużenie okresu podaży truskawek, a z drugiej
– szansa na lepszą organizację pracy w tym czasie, dzięki temu, że
zbiory trwają dłużej. Ważna jest również możliwość uzyskania
atrakcyjnych stawek za wcześnie zebrane owoce. Aby uzyskać wczesne
zbiory, producenci mogą wykorzystać różne metody przyspieszające
owocowanie. Jak takie rozwiązania wpływają na termin zbioru
truskawek odmiany ‘Clery’, oceniano w Sadowniczej Stacji
Doświadczalnej w Kolonii-Auweiler. Ewolucja w
kierunku truskawek Sadownicza strefa warecko-grójecka
tradycyjnie kojarzona jest przede wszystkim z produkcją jabłek.
Jeszcze kilka lat temu w gospodarstwie Janusza Dąbrowskiego (fot.
1) w Błędowie uprawę jabłoni prowadzono na 10 ha i był to jedyny
kierunek produkcji. Dziś zostały już tylko dwie odmiany, które
łącznie rosną na 2,8 ha, a za najbardziej perspektywiczną z
prowadzonych upraw uważa się produkcję truskawek w tunelach na
rynnach. Tu nie ma miejsca na błędy Od
kilku lat przybywa w Polsce gospodarstw specjalizujących się w
uprawie truskawek w szklarniach. Taka produkcja pozwala uzyskać
owoce najwyższej jakości, atrakcyjne wizualnie i o bardzo dobrym
smaku, ale zarazem jest niezwykle wymagająca. Każdy nawet
najmniejszy błąd może bowiem w tym przypadku wiele kosztować.
Malina Nie tylko liście, ale
również system korzeniowy W drugiej połowie lipca
odwiedziłem gospodarstwo Rafała Podstawki (fot. 1) w Klementowicach
na Lubelszczyźnie. Od kilku lat plantator ten specjalizuje się w
produkcji malin, a ostatnio również jeżyn, które uprawia w tunelach
foliowych. Maliny deserowe kontra przemysłowe. Wybór
czy konieczność? Najważniejszym czynnikiem, który decyduje
o wyborze kierunku produkcji, jest co do zasady cena, jaką za
maliny może uzyskać plantator. Jeśli popatrzymy na kształtowanie
się notowań malin w ciągu ostatnich kilkunastu lat, w zależności od
kierunku ich zbytu, raczej nie ma wątpliwości, przy której
technologii uprawy jest szansa na najwyższe ich ceny.
Sympozjum w USA (cz. II). Plantacja lidera, odmiany i
światowa produkcja W pierwszej części relacji z XIII
Sympozjum Rubus & Ribes („Jagodnik” 7/2023), które odbyło się
16-18 lipca, przedstawiłam informacje z odwiedzonych podczas tego
wydarzenia kilku farm jagodowych. Część ta otwierała sympozjum i
była niezwykle interesująca dla fanów owoców jagodowych, gdyż dała
możliwość zobaczenia, na jakim etapie rozwoju są światowi liderzy w
hodowli i uprawie nowych odmian roślin jagodowych.
Urządzenia i maszyny. Malinowe Factory 2023
Podsumowanie tegorocznej edycji projektu Malinowe Factory, który od
kilku lat odbywa się w gospodarstwie dr. Pawła Krawca w
Karczmiskach, obfitowało m.in. w prezentacje maszyn i rozwiązań
sprzętowych do produkcji owoców. Poniżej relacja z drugiego etapu
wydarzenia, a więc spaceru po plantacji, podczas którego można było
obejrzeć wykorzystywane urządzenia i maszyny, poznać sposób ich
działania, a także wysłuchać komentarzy i uwag gospodarza na temat
zasadności inwestowania w nie.. Perspektywy dla
malin przemysłowych Uprawiający maliny zderzają się dwoma
ogromnymi problemami – coraz niższą opłacalnością produkcji oraz
brakiem rąk do pracy, zwłaszcza przy zbiorach owoców. By zatem
utrzymać nadal produkcję malin w Polsce, konieczne jest wdrażanie
nowych systemów uprawy. Tego właśnie zagadnienia dotyczyło
spotkanie dla plantatorów, które odbyło się w miejscowości
Kożuchówka, a zorganizowała je spółka Greenyard Frozen Poland.
Borówka wysoka Agrotechnicznie o
„fabryce” borówek (cz. I). Borówkowe Factory 2023
Plantacja borówki wysokiej prowadzona w ramach projektu Borówkowe
Factory jest kolekcją kilkunastu odmian tego gatunku, uprawianych w
kilku systemach – w tunelach, pod daszkami, tradycyjnie w otwartym
gruncie, a także w donicach i w glebie z różnymi formami
ściółkowania. Testowane są odmiany oraz rozwiązania, które mają
pozytywnie wpłynąć na rośliny, a także na wielkość i jakość
uzyskiwanego plonu. Podczas tegorocznego finału projektu, który
prowadzony jest w gospodarstwie dr. Pawła Krawca w Karczmiskach
koło Opola Lubelskiego, dyskutowano o uzyskanych wynikach
doświadczeń. Perspektywy Podczas
tegorocznego spotkania członków International Blueberry
Organization (Lublin, 3-6 lipca) wiele poruszanych kwestii
dotyczyło przyszłości rynku borówek. Na ten temat wypowiadali się
eksperci z całego świata, wskazując na trendy i wyzwania w zakresie
sprzedaży i kreowania popytu na borówki. Kierunek
hodowli borówki wysokiej w InHort w Skierniewicach – jakość
owoców Według oficjalnych danych uzyskanych z Agencji
Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w 2022 roku, powierzchnia
nasadzeń borówki wysokiej w Polsce wynosi obecnie ok. 11,9 tys. ha,
a roczna produkcja tych owoców szacowana jest na ponad 63 tys. ton.
Z taką skalą produkcji nasz kraj plasuje się na drugiej pozycji w
Europie i na ósmym miejscu na świecie. Nowe odmiany
z doliny Sanu W gospodarstwie szkółkarskim, prowadzonym
przez Pawła Korfantego, Beatę Husak oraz Franciszka Korfantego i
Adama Czecha w miejscowości Załuż koło Leska (u podnóża Bieszczad),
od kilku lat trwają intensywne prace hodowlane ukierunkowane na
nowe odmiany haskapu japońskiego oraz borówki wysokiej. Co roku
ocenie i weryfikacji poddawane jest kilkadziesiąt tysięcy roślin, a
pola selekcyjne zajmują coraz większy obszar. O tym, jakie są tego
efekty i kiedy możemy oczekiwać nowych odmian w obrębie tych dwóch
gatunków, rozmawiałem z Pawłem Korfantym.
Zagospodarowanie owoców W sezonie 2023 miałem
okazję odwiedzić kilka gospodarstw borówkowych. W każdym inaczej
organizowana jest sprzedaż owoców. Czasem chodzi o zagospodarowanie
dłuższej części łańcucha dostaw, niekiedy o szukanie oszczędności,
zawsze jednak celem było poprawienie relacji nakładów związanych z
przygotowaniem owoców do sprzedaży, do uzyskiwanego przychodu.
Porzeczka Plonowanie
polskich odmian porzeczki czarnej w ostatnich latach
Polska od wielu lat jest największym producentem i eksporterem
owoców czarnej porzeczki zarówno w Europie, jak i na świecie.
Wysoka produkcja tych owoców oraz pozycja w światowych rankingach
są, między innymi, efektem postępu biologicznego w postaci odmian
porzeczki czarnej wyhodowanych w Instytucie Ogrodnictwa –
Państwowym Instytucie Badawczym (InHort) w Skierniewicach,
kompleksowych zabiegów agrotechnicznych oraz nowoczesnych
technologii produkcji, w tym kombajnowego zbioru tych owoców.
Rynek porzeczek Wzrost cen porzeczek w 2022
roku dał producentom nadzieję na „lepsze czasy”. W bieżącym sezonie
szybko przyszło jednak rozczarowanie. Zapasy porzeczek w mroźniach,
małe zainteresowanie ze strony krajowych przetwórców oraz spadek
popytu na rynkach światowych doprowadziły do obniżenia zarówno cen
skupu, jak i notowań transakcyjnych.
Technika Maszyny nie tylko do upraw
borówek Firma Hydro-Masz z Zapola koło Sieradza od lat
zaopatruje okolicznych rolników w ciągniki i maszyny. Uwagę
zarządzających nią przykuł jednak w ostatnim czasie dynamicznie
rozwijający się w Polsce rynek borówki. Zdaniem Marcina Sęcerskiego
(fot. 1 na str. 76), współwłaściciela tego rodzinnego
przedsiębiorstwa, ma ono w swojej ofercie pewną lukę i zamierza ją
wypełnić. Targi / konferencje
Perspektywy dla żywności ekologicznej. BioExpo
2023 W Nadarzynie od 5 do 7 października odbywały się
targi żywności ekologicznej BioExpo 2023. Wydarzeniu temu
towarzyszyło Polskie Forum Żywności Ekologicznej, które stało się
płaszczyzną do wymiany poglądów i informacji dotyczących m.in.
przyszłości rynku produktów oznaczonych „zielonym liściem”. W
kontekście zapaści na rynku konwencjonalnych owoców przeznaczonych
do przetwórstwa, rozważania te zainteresowały wielu plantatorów
roślin jagodowych, którzy stosunkowo licznie uczestniczyli w tej
konferencji. Aktualności Dwie ważne
konferencje podczas TSW 2024 Targi Sadownictwa i
Warzywnictwa 2024, które odbędą się w Kielcach w dniach 17-18
stycznia, charakteryzować będzie rekordowa w dotychczasowej
historii tego wydarzenia zarówno liczba wystawców, jak i wielkość
powierzchni wystawienniczej. Podczas TSW 2024 odbędą się też ważne
branżowe konferencje przeznaczone m.in. dla producentów owoców
jagodowych. Chcemy zaprosić zwłaszcza na dwie z nich.
Wolna strefa Czy coś w kieszeni
zostało? Minął kolejny rok produkcji owoców jagodowych. W
wielu gospodarstwach zbiory trwały nawet do połowy listopada.
Dotyczyło to zwłaszcza malin uprawianych w tunelach i zbieranych z
pędów tegorocznych. Długi był również okres zbioru truskawek odmian
powtarzających owocowanie produkowanych w tunelach. Sezon dość
trudny, ale jak wiemy – zgodnie z polską mentalnością – każdy rok
jest trudny...