[Natura Wita]
Kategoria: Zdrowa Żywność > Zdrowa Żywność > Zioła i Herbaty ZiołoweWysyłka: od ręki
Natura Wita Lapacho Kora 100g funkcjonalność:
oczyszczające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyalergiczne,
zdrowotne, korzystnie wpływa na żołądek, odpornościowe, łagodzi
dolegliwości sk...
Pełen opis produktu 'Natura Wita - Lapacho Kora 100g' »
Natura Wita Lapacho Kora 100g
funkcjonalność: oczyszczające, przeciwzapalne,
przeciwwirusowe, antyalergiczne, zdrowotne, korzystnie wpływa na
żołądek, odpornościowe, łagodzi dolegliwości skórne smak: pikantny,
ziołowy aromat: ziołowy kolor: ciemny Lapacho – wewnętrzna warstwa
kory drzew Tabebuia Impetiginosa. Drzewa te pochodzą z Ameryki
Środkowej oraz Południowej. Inne nazwy, pod którymi można spotkać
lapacho, to m. in. Taheebo, Pau d’Arco, Ipe Roxo, czy po prostu
„herbata Inków”. Lapacho charakteryzuje się dosyć przyjemnym,
orzechowo-drzewnym, lekko pikantnym i ziołowym smakiem.
Właściwości lapacho: Lapacho jest bogate w magnez,
wapń, żelazo i mangan. Działa przeciwwirusowo. Przez Indian
wykorzystywane jest do leczenia infekcji wywołanych przez grzyby,
bakterie i wirusy. Lista przypisywanych lapacho właściwości
jest długa: poprawia trawienie, pomaga w walce z pasożytami,
wzmacnia odporność, ma właściwości antybiotyczne.
Lapacho może znajdować zastosowanie przy takich
schorzeniach jak: – drożdżyce i zakażenia grzybiczne –
choroby skórne, trudno gojące się rany – problemy żołądkowe (np.
wrzody i nieżyty) – problemy z wątrobą – astma i alergie, nieżyt
oskrzeli Przeciwwskazania: Nie zaleca się
picia wywaru z lapacho w ciąży i w czasie karmienia piersią. Nie
można go łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi. Nie podawać dzieciom.
Możliwe efekty uboczne: Nudności, wymioty,
bóle brzucha. W razie wystąpienia tych efektów ubocznych należy
przestać przyjmować lapacho. Lapacho może też obniżać płodność u
mężczyzn. Przygotowanie wywaru: Ilość: 1
łyżka kory na każdą szklankę wody. Gotować przez 10-15 minut, a
następnie odstawić na 10 minut. Po tym czasie wywar należy
odcedzić. Zalecana dawka: od 2 do 5 szklanek na dzień przez około
miesiąc Kraj pochodzenia: Paragwaj