[John Jameson & Son]
Kategoria: Alkohole > Whisky > Irlandzka > Mieszana (blended)Wysyłka: do 3 dni
5 powodów, dla których warto kupić whiskey Jameson The Blender's
Dog 1. Zachwyca harmonijnym, słodko-pikantnym smakiem , a także
oryginalnym połączeniem aromatów , spośród których należy wymienić
przede...
Pełen opis produktu 'Whiskey Jameson The Blender's Dog 43% 0,7 l' »
5 powodów, dla których warto kupić whiskey Jameson The
Blender's Dog 1. Zachwyca harmonijnym,
słodko-pikantnym smakiem, a także oryginalnym
połączeniem aromatów, spośród których należy wymienić
przede wszystkim: owoce tropikalne (cytrusy, mango, ananas, kiwi),
karmel, toffi, kawę z mlekiem, figi, gałkę muszkatołową, przyprawę
do piernika, pieprz i imbir. 2. Została stworzona z destylatów
słodowych (pot still) oraz zbożowych leżakowanych od 5 do
12 lat w beczkach po bourbonie i sherry. 3. Zdobyła złoty
medal na The Irish Whiskey Masters w 2018 roku. 4.
Idealnie pasuje zarówno do dań z makaronów, jak i mniej
słodkich deserów. 5. Stanowi uhonorowanie mistrza kupażu,
Billy’ego Leightona, oraz jego kunsztu w mieszaniu
destylatów w taki sposób, aby stworzyć najlepszą z możliwych
whiskey. Krótka historia marki Jameson
Początki marki Jameson sięgają 1780
roku. To właśnie wtedy Szkot John
Jameson ożenił się z Irlandką, której rodzina związana
była z produkcją whiskey. Dzięki temu zaczął pomagać w prowadzeniu
gorzelni, która ówcześnie nazywała się Bow Street
Distillery. Jej siedziba znajdowała się w Dublinie i z
czasem została przemianowana na Jameson
Distillery, a John został zarządcą przedsiębiorstwa. Od
samego początku istnienia gorzelnia produkowała klasyczną,
irlandzką whiskey najwyższej jakości. Co ciekawe, do lat 60. XX
wieku destylarnia sprzedawała swoje produkty wyłącznie w beczkach.
Około 1965 roku produkcja whiskey przeniosła się do nowej
destylarni Midleton, gdzie funkcjonuje do dziś.
Jameson Distillery w Dublinie pełni natomiast funkcję atrakcji
turystycznej oraz muzeum irlandzkiej whiskey, która przyciąga co
roku rzesze ludzi. Od lat 70. właścicielem marki jest
francuska firma Pernod Ricard. Kolejna odsłona
edycji The whiskey Makers Jameson The Blender's Dog
jest kolejną, obok dwóch innych, odsłoną edycji The whiskey
Makers zaprezentowanej w 2016 roku. Trunek hołduje
pracy Billy'ego Leightona, czyli mistrza gorzelni (Master
Distillera). Został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu, nie będąc
filtrowany na zimno. Stanowi mieszankę whiskey
zbożowej, słodowanej i niesłodowanej – leżakują one
od 5 do 12 lat w beczkach po bourbonie i sherry. Leżakowanie
destylatów w beczkach po bourbonie i sherry poprzedzają procesy
fermentacji i destylacji. Fermentacja odbywa się przy użyciu żywych
drożdży wydobywających z zacieru alkohol. Natomiast destylacja
oczyszcza miksturę oraz zwiększa objętość alkoholu. Jak
każda tradycyjna irlandzka whiskey, również Jameson destylowany
jest trzykrotnie. Dzięki temu płyn jest lepiej oczyszczony
oraz nabiera delikatniejszej barwy. Nad całym procesem czuwa Billy
Leighton. Odcisk palca mistrza gorzelni
Jameson The Blender's Dog zaczerpnął swoją nazwę od naczynia, które
wykorzystuje się do pobierania próbek z beczek, na podstawie
których mistrz gorzelni kontroluje stan gotowości destylatów i we
właściwym momencie decyduje o rozpoczęciu butelkowania. Naczynie to
zostało umieszczone na etykiecie w formie rysunku. Po prawej
stronie etykiety znajduje się natomiast odcisk palca Billy'ego
Leightona, co w jasny sposób komunikuje, że to właśnie ten mistrz
gorzelni odpowiada za wypust. Doskonała irlandzka
whiskey o zaskakujących aromatach Jameson The Blender's
Dog to whiskey o delikatnej barwie jasnego złota i mocnym smaku.
Charakteryzuje się soczystymi owocowymi nutami połączonymi z
ciepłymi akordami toffi oraz orzechów. Nos:
niezwykle soczysty. Wyczuwalne są tropikalne owoce, słodki orzech w
miodzie, kawa z mlekiem oraz owocowe ciasto. Smak:
karmel, ananas, kremowy dąb i owoce. Finisz:
słodkie toffi i dojrzałe figi. Jameson The Blender's
Dog: pomysły na koktajle Jameson The Blender's Dog
świetnie nada się jako składnik licznych koktajli. Zdecydowanie
każdy ich miłośnik znajdzie coś dla siebie! Oto kilka naszych
propozycji: Wariacja na temat Irish
Coffee: do stworzenia tego koktajlu wystarczą dwie
miarki whiskey, jajko oraz schłodzone espresso. Całość należy
wrzucić do shakera i wymieszać. Podawać w koktajlówce.
Drink, który postawi Cię na nogi: aby go
przygotować, potrzebujesz dwóch miarek whiskey, niewielkiej ilości
herbacianego syropu, wody gazowanej oraz łyżeczki soku z cytryny.
Diarmuid & Grainne: do shakera wrzuć 4
maliny i dodaj miarkę lub dwie whiskey, niewielką ilość Aperola,
kwaśnego bittersa, soku grejpfrutowego, soku ze świeżo wyciśniętej
cytryny oraz nieco syropu cukrowego. Całość wymieszaj z lodem i
umieść w szklance typu collins na kilku kostkach lodu. Uzupełnij
wodą gazowaną.