[Yango]
Kategoria: WITAMINY, MIKROELEMENTY, ODZYWKI > Yango > W Kapsułkach
Kurkuma - ekstrakt + piperyna - 60 kapsułek Ekstrakt z
kurkumy 10:1 połączony ze sproszkowanym korzeniem kurkumy i
dodatkiem piperyny Wysoka dawka preparatu w porcji
dziennej - odpowiednik...
Pełen opis produktu 'Kurkuma - ekstrakt + piperyna - 60 kapsułek' »
Kurkuma - ekstrakt + piperyna - 60 kapsułekEkstrakt z kurkumy 10:1
połączony ze sproszkowanym korzeniem kurkumy i dodatkiem
piperyny Wysoka dawka preparatu w porcji dziennej -
odpowiednik 3 g kurkumy w
kapsułkach. Połączenie ekstraktu i sproszkowanego korzenia
kurkumy - optymalne działanie. Dodatek
piperyny (9,5 mg w porcji dziennej) zapewnia optymalne
wchłanianie preparatu. Kurkuma i piperyna zawarte
w kapsułkach pochodzą
z Indii. Kapsułki z celulozy roślinnej,
przyjazne wegetarianom i weganom.
JAKOŚĆ, KTÓRA CZYNI CUDA.WARTO WIEDZIEĆ!
Ekstrakt z kurkumy od Yango® zawiera w sobie SILNY EKSTRAKT. To
znaczy, że stosując nasz preparat otrzymasz widocznie lepsze
rezultaty, w porównaniu do suplementów na bazie tylko sproszkowanej
kurkumy. Ekstrakt, a sproszkowana roślina to potężna
różnica pod względem siły działania na organizm
ludzki.Składnik aktywny1
kapsułka2 kapsułki (dawka
dzienna)Ekstrakt z kłącza kurkumy 10:1125 mg250
mgSproszkowana kurkuma250 mg500 mgEkstrakt z czarnego pieprzu5 mg10
mgw tym piperyna (95%)4,75 mg9,5 mgPozostałe
informacje Kapsułek w opakowaniu60 kapsułekRodzaj
kapsułekWegetariańskieSugerowana dawka dzienna2 kapsułki1
opakowanie wystarcza na30 dni
Skład: sproszkowany korzeń kurkumy (Curcuma Longa),
ekstrakt 10:1 z kłącza kurkumy (Curcuma Longa);
BioPerine®: ekstrakt z owoców czarnego pieprzu (Piper
Nigrum) standaryzowany na 95% zawartości piperyny; otoczka
kapsułki: celuloza roślinna.Informacja: Suplement diety nie może
być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu
życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze
pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby
przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem
lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz
karmiącym. Kraj pochodzenia: Indie. Podmiot odpowiedzialny: Yango
Sp. z o.o. Masa netto: 22,8 g.Informacja alergiczna: produkt nie
zawiera glutenu, cukru, składników mlecznych, soli spożywczej,
kukurydzy, drożdży, skorupiaków, pszenicy, soi.
Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących,
zapachowych lub barwiących.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy
rtęć.Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-00246/KC/18
Kurkumina 95™ Nazwa produktu: Kurkumina
95™Opakowanie60 kapsułek120
kapsułekWystarcza na30 dni60 dniKod
EAN59052798452205905279845350Sugerowana cena
detaliczna79,00 zł149,00
zł Sposób użycia: 2 kapsułki
dziennie w trakcie posiłku. Popić dużą ilością wody. Zaleca
się przyjmowanie z tłuszczami, np. olejem lnianym lub
oliwą z oliwek (kurkumina jest liposomalna, tzn. rozpuszcza
się w tłuszczach).Skład: ekstrakt
z kłącza kurkumy (Curcuma longa) standaryzowany na 95%
zawartości kurkuminoidów w tym min. 80% kurkuminy, substancja
przeciwzbrylająca: celuloza mikrokrystaliczna; ekstrakt
z czarnego pieprzu (Piper nigrum) standaryzowany na 95%
zawartości piperyny, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe
kwasów tłuszczowych; otoczka kapsułki: celuloza
roślinna.Główny Inspektorat Sanitarny:
GIS-ŻP-SD-4230-07961/KC/16Informacja
alergiczna: produkt nie zawiera glutenu, cukru,
składników mlecznych, soli spożywczej, kukurydzy, drożdży,
skorupiaków, pszenicy, soi, orzechów, sezamu, jajek, ani kwasów
tłuszczowych trans.Przeciwwskazania:
nie zaleca się przyjmowania przez dzieci, kobiety
w ciąży i karmiące.Co to jest kurkumina?Kurkumina
to najważniejszy z kurkuminoidów – związków chemicznych
z grupy polifenoli, otrzymywanych poprzez ekstrakcję kłączy
ostryżu długiego (Curcuma longa), czyli popularnej
kurkumy. Wszystkie kurkuminoidy mają właściwości lecznicze,
a kurkumina jest spośród nich najbardziej aktywna,
najcenniejsza, najlepiej przebadana i opisana.
Powszechnie stosuje się ją jako przyprawę oraz barwnik
w przemyśle spożywczym (ma symbol: E-100), tekstylnym,
kosmetycznym i farmaceutycznym.Korzystny wpływ
na zdrowieW wielowiekowej tradycji Dalekiego Wschodu
kurkuma służy do leczenia przede wszystkim różnego rodzaju
stanów zapalnych, jak również postępowania z trudnymi
do zagojenia ranami oraz dolegliwościami trawiennymi
i wątrobowymi. Również współczesna medycyna korzysta
z dobrodziejstw ekstraktu z kurkumy – głównie jego
właściwości przeciwzapalnych
i andyoksydacyjnych.Ekstrakt kurkumy z piperyną
w kapsułkach – Kurkumina 95™Można wyróżnić następujące
najważniejsze właściwości kurkuminy:
Działa przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne.
Reguluje pracę komórek oraz zabezpiecza je
przed infekcjami.
Wpływa korzystnie na stawy (leczenie choroby
zwyrodnieniowej stawów, artretyzmu).
Oczyszcza organizm z toksyn (detoksykacja).
Wspomaga leczenie problemów pokarmowych i chorób
żołądkowo-jelitowych.
Wspiera pracę wątroby i trzustki.
Może redukować dolegliwości związane z chorobą dróg
żółciowych.
Łagodzi niestrawność.
Wzmacnia układ krążenia.
Działa korzystnie na układ nerwowy.
Posiada właściwości cytotoksyczne (niszczy komórki nowotworowe
nie naruszając zdrowych komórek).
Wspomaga metabolizm, przyspieszając trawienie
i zapobiegając odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Przyspiesza proces gojenia ran.
Pomaga łagodzić bóle menstruacyjne.
Korzystnie wpływa na schorzenia skóry, np. trądzik,
łuszczycę.
Kurkumina – z czym to się je?Kurkumina charakteryzuje się
słabą rozpuszczalnością w wodzie, a dobrą
np. w olejach. Oznacza to, że jej doustne podawanie
może wiązać się ze słabym wchłanianiem tego związku
z przewodu pokarmowego. Dlatego warto dbać o zwiększanie
biodostępności kurkuminy. Do substancji zwiększających
jej przyswajalność należy m.in.: piperyna, z tego
względu wraz z kurkumą dobrze jest spożywać pieprz
a spośród suplementów diety wybierać te zawierające właśnie
piperynę.Badania naukowe nad kurkuminąKurkuminę odkryto
w 1815 r., pierwsze prace badawcze nad jej
działaniem przeprowadzono w latach 70. XX w. Od tej pory
udowodniono jej właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe
i przeciwzapalne, jak również przeciwgrzybicze
i przeciwwirusowe. Naukowcy prowadzą też testy zastosowania
kurkuminy w leczeniu choroby Alzheimera.Właściwości
przeciwzapalne kurkuminyReakcja zapalna to proces
fizjologiczny, naturalna odpowiedź organizmu na jakieś
uszkodzenie, np. zranienie, zakażenie. Oznacza tyle,
że ciało walczy o eliminację przyczyn zachwiania
równowagi i powrót do stanu fizjologicznego. Co
do zasady jest zatem prawidłową reakcją organizmu –
a jego objawy: gorączka, ból, zaczerwienienie, choć
nieprzyjemne i niepożądane, wskazują, że ciało
zainicjowało proces gojenia. Jednak przewlekły stan zapalny jest
już zjawiskiem patologicznym i – zwłaszcza u osób
starszych – może być dla dramatyczny w skutkach.Badania
naukowe pokazują, że proces zapalny leży
u podłoża wielu chorób, zwłaszcza przewlekłych –
takich jak: choroby neurodegeneracyjne, choroby sercowo-naczyniowe,
schorzenia płuc, choroby metaboliczne, choroby autoimmunologiczne
i nowotworowe.Specjaliści opisujący jej właściwości niemal
jednomyślnie podkreślają, że kurkumina
to naturalna substancja o najpotężniejszym działaniu
przeciwzapalnym. Wpływa na hormony biorące udział
w reakcjach zapalnych – obniża poziom histaminy
i podwyższa produkcję kortyzonu, hamuje też działanie białek
odpowiedzialnych za rozwój procesów zapalnych
w organizmie. Co szczególnie istotne, przyjmowanie kurkuminy
w porównaniu z lekami zażywanymi długoterminowo
nie wiąże się właściwie ze skutkami ubocznymi.Właściwości
antyoksydacyjneWolne rodniki to atomy posiadające
na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron. Dążą
do przyłączenia (lub oddania swojego elektronu), dlatego
utleniają każdy związek, z którym mają kontakt. Na ich
ataki narażone są głównie te związki, które w cząsteczkach
posiadają wiązania podwójne jak: DNA, białka lub nienasycone kwasy
tłuszczowe (zaliczane do składu błon komórkowych),
polisacharydy oraz lipidy (cholesterol) znajdujące się
w krwi.Przez zobojętnienie dużej ilości wolnych rodników
antyutleniacze odgrywają ważna rolę w ochronie
przed stresem oksydacyjnym ciała spowodowanym przez ich
obecność. Kurkumina jest jednym z najsilniejszych
przeciwutleniaczy.Kurkumina dobra dla cukrzykówCukrzyca
jest przewlekłą chorobą, na którą cierpi wiele osób
w Polsce i na świecie. Wiąże się z przykrymi
objawami, zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru
mózgu. Jest też jedną z głównych przyczyn niewydolności nerek
i może mieć negatywny wpływ na wzrok.Organizm
wykorzystuje cukier we krwi jako paliwo do różnych
działań komórkowych. Za poziom cukru i transfery krwi
do komórek mięśni, tłuszczu i wątroby odpowiada
produkowana przez trzustkę insulina. Jak udowodniono
w badaniach, kurkumina pomaga w regulowaniu
poziomu cukru we krwi, przyczynia się też do zatrzymania
wzrostu i namnażania komórek tłuszczowych, które
produkują odpowiedzialne za stany zapalne cytokiny. Naukowcy
wskazują też, że przyjmowanie kurkuminy przyśpiesza
przemianę materii, co jest korzystne dla cukrzyków. Pomaga
też uchronić się przed schorzeniami spowodowanymi cukrzycą,
takimi jak: niszczenie tkanki oka, uszkodzenie mózgu, bóle nerwów
oraz choroby serca.Ochrona układu krążeniaChoroby
sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów na świecie.
Do najważniejszych przyczyn tych schorzeń należą zwężenie
i stwardnienie tętnic. Kurkumina dzięki właściwościom
przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i hamującym białka
inicjujące krzepnięcie krwi pomaga w bezpieczny sposób
zapobiegać zatykaniu się tętnic.Powszechnie wiadomo, jak istotny
dla zdrowia jest prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
W badaniach naukowych opisano pozytywny wpływ
kurkuminy na równowagę cholesterolową
w organizmie. Jest ona w stanie zmniejszyć
poziom całkowitego cholesterolu o 21%, a LDL (czyli
„złego” cholesterolu) – o 42%. Stymuluje także wzrost
cholesterolu HDL („dobrego” cholesterolu) – o 50%. Dzięki
swojemu działaniu przeciwzapalnemu kurkumina hamuje też aktywność
enzymów wątrobowych, obniża poziom markerów zapalnych, za to
wspomaga regenerację tkanek układu sercowo-naczyniowego. Ekstrakt
z kurkumy jest bardzo pożądany w profilaktyce
miażdżycy.Dla dobra stawówZwyrodnieniowa choroba stawów rozwija się
powoli, wskutek zaburzenia jakości i ilości chrząstki
stawowej. Najczęściej atakuje ona kręgosłup, kolana, biodra
i stawy rąk oraz stóp. Liczne badania wykazały,
że kurkumina jest bezpiecznym i skutecznym wsparciem
w tym schorzeniu. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym
i antyoksydacyjnym substancja ta wpływa
na zmniejszenie odczuwanego bólu i podnosi sprawność
stawów, bo niweluje ich sztywność. Większa sprawność
fizyczna bez skutków ubocznych – kurkumina zdaje się zapewniać
właśnie taki efekt.Korzyści dla sportowcówKurkuma może pomóc
w zapobieganiu wielu chorobom ze względu na jej
silne zdolności przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Przyczynia się również do zmniejszenia bólu towarzyszącego
ćwiczeniom, poprawia kondycję stawów i korzystnie wpływa
na meabolizm. Nie tylko hamuje degradację komórek mięśni,
ale też stymuluje ich wzrost, zapobiega pęknięciom
oraz zmniejsza przewlekłe zmęczenie organizmu Związek
pochodzący z kurkumy przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej
bez skutków ubocznych. Zatem kurkumina zwiększa
wydajność organizmu przy intensywnym wysiłku.Zbawienie dla
układu pokarmowegoZa choroby przewodu pokarmowego, takie jak:
ostry lub przewlekły nieżyt żołądka czy wrzody żołądka
i dwunastnicy, odpowiada przede wszystkim bakteria
Helicobacter pylori. Niestety w tym przypadku
nie ma łatwych sposobów leczenia, dlatego że ta bakteria
jest wyjątkowo odporna i rozwija się u niej szybko
oporność na coraz silniejsze leki. Jak pokazują badania,
kurkumina hamuje 65 szczepów tej bakterii
i wpływa na naprawę komórek przez nie
zainfekowanych.Wpływ kurkuminy na wątrobę
i drogi żółcioweKurkumina działa żółciotwórczo,
przeciwzapalnie, rozkurczowo i bakteriobójczo, jest
zatem doskonała w leczeniu oraz profilaktyce chorób dróg
żółciowych i wątroby, np. przewlekłego wirusowego
zapalenie wątroby typu B lub C, raka wątroby, marskości wątroby.
Kamienie żółciowe to złogi powstające w drogach
żółciowych w wyniku wytrącenia składników żółci
oraz innych substancji składowych. Kurkumina może pobudzić
wątrobę do zwiększonego wytwarzania żółci, ułatwiając jej
przepływ w przewodach żółciowych. Dodatkowo wznawia naturalną
kurczliwość pęcherzyka żółciowego i wpustu
do dwunastnicy. Dzięki czynnym związkom kurkumina niszczy
bakterie znajdujące się w wątrobie i likwiduje wywoływane
przez nie stany zapalne. Ponadto zwiększa zdolność wątroby
do usuwania toksyn dzięki stymulacji różnych
enzymów.Przeciwnowotworowe działanie kurkuminyZ ogromnej
liczby przeprowadzonych dotąd badań naukowych wynika,
że kurkumina może hamować wzrost komórek
nowotworowych, w tym raka: piersi, mózgu, krwi,
wątroby, trzustki, okrężnicy, prostaty, jajników i skóry.
Dodatkowo może zmniejszać angiogenezę, czyli zapobiegać rozwojowi
unaczynienia komórek nowotworowych. Kurkumina hamuje namnażanie się
komórek nowotworowych przez indukcję apoptozy, czyli
programowanej śmierci komórki. Dodatkowo kurkumina jest jednym
z najsilniejszych przeciwutleniaczy, czyli ma zdolność
zwalczania wolnych rodników, które są w stanie manipulować DNA
i atakują komórki. Nie bez znaczenia jest działanie
przeciwzapalne tej substancji. Wielu naukowców podkreśla
potencjał kurkuminy zarówno w leczeniu, jak
i profilaktyce różnych nowotworów. Współczesne tempo
życia i warunki środowiskowe sprzyjają rozwojowi depresji.
Stres, natłok informacyjny, konieczność podejmowania szybko wielu
decyzji, przepracowanie, nieregularny tryb życia, brak aktywności
fizycznej, niezdrowa dieta, nadmierne spożywanie alkoholu
czy traumatyczne przeżycia – listę przyczyn choroby można
wydłużać. Leczenie depresji jest zazwyczaj skomplikowane
i długotrwałe. Powinno odbywać się pod kierunkiem
specjalisty.Najlepsze efekty przynoszą terapie holistyczne. Badania
dowodzą, że wśród substancji, które można wykorzystać
we wspomaganiu leczenia, kurkumina wykazuje obiecującą
skuteczność jako silny naturalny antyoksydant o działaniu
przeciwzapalnym. Istnieje przypuszczenie, że działa
ona przeciwdepresyjnie dzięki hamowaniu enzymu monoaminooksydazy.
Naukowcy szacują sukces leków przeciwdepresyjnych z kurkuminą,
ponieważ powodowałyby naturalny wzrost poziomu serotoniny,
noradrenaliny i dopaminy w mózgu.Jak dowodzą badania,
pozytywny wpływ kurkuminy na układ nerwowy polega
na tym, że stymuluje ona proces neurogenezy,
czyli powstawania nowych komórek nerwowych, zwłaszcza w korze
czołowej i w hipokampie.W przypadku choroby
Alzheimera kurkumina wpływa na spowolnienie jej rozwoju,
gdyż rozbija zageregowane blaszki beta-amylowe szkodzące
tkance nerwowej. Nie bez znaczenia są też jej właściwości
przeciwzapalne i antyoksydacyjne.Kurkumina w leczeniu
AIDSZespół nabytego niedoboru odporności (AIDS) jest spowodowany
przez infekcję wirusem ludzkiego niedoboru odporności (HIV).
Istnieją sposoby, aby opóźniać jej postępy tak, by stała się
chorobą przewlekłą. Ważną rolę w rozwoju zakażenia AIDS
odgrywają wolne rodniki. Silne właściwości przeciwutleniające
kurkuminy mogą wspomagać opóźnianie postępu choroby.Z badań
laboratoryjnych wynika, że kurkumina blokuje enzymy –
niektóre białka wydzielane przez komórki zakażone wirusem,
używane przez HIV do zainfekowania innych
komórek i ich namnażenia. Kurkumina może pomóc chorym
na AIDS dzięki swym właściwościom hamującym mikroorganizmy,
które mogą powodować poważne infekcje bakteryjne i grzybicze.
Dla pacjentów z problemami z odpornością ochrona
przed drobnoustrojami może być sprawą życia
i śmierci.W walce z alergiami i astmąKurkumina
może skutecznie pomagać mierzyć się z alergiami, astmą
o podłożu alergicznym i katarem siennym ze względu
na właściwości udrażniające i modelujące reakcje
obronne organizmu. Badania naukowe dowodzą,
że substancja ta wykazuje działanie jak leki
przeciwhistaminowe – jest w stanie znacznie zmniejszyć skurcz
dróg oddechowych i ich nadmierną reakcję. Ekstrakt
z kurkumy może też hamować aktywację reakcji
alergicznych, znacząco łagodzi także alergiczne zapalenie
spojówek, objawiające się obrzękiem i bolesnym
zaczerwienieniem. W przypadku osób cierpiących z powodu
dolegliwości alergicznych szczególnie istotne jest także jak
najniższe ryzyko skutków ubocznych – pod tym względem
stosowanie naturalnej kurkuminy, charakteryzującej się niską
toksycznością, jest bezpieczne.