[Yango]
Kategoria: Suplementy diety > Preparaty roślinne i ziołoweWysyłka: do 3 dni
Yango Fioletowa Kukurydza 90 kap Fioletowa
kukurydza (Zea mays) to odmiana kukurydzy o
niebiesko-fioletowej barwie ziaren. Jest ona jednym z najczęściej
spożywanych produktów spożywczych...
Pełen opis produktu 'Fioletowa kukurydza 90 kaps.' »
Yango Fioletowa Kukurydza 90 kap
Fioletowa
kukurydza (Zea mays) to odmiana kukurydzy o niebiesko-fioletowej
barwie ziaren.
Jest ona jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych w
kuchni
peruwiańskiej, uprawiana w Ameryce Południowej od tysięcy lat. Ta
odmiana
kukurydzy swój kolor zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów. Są
to
naturalne związki chemiczne o działaniu przeciwutleniającym, które
należą do
grupy polifenoli.
Nasz ekstrakt z fioletowej kukurydzy standaryzowany jest na wysoką
zawartość
min. 5% antocyjanów.
NA CO WPŁYWAĆ MOGĄ ANTOCYJANY? CO MÓWIĄ BADANIA
NAUKOWE:
Wsparcie dla serca:
antocyjany
mogą pomóc w ochronie serca i naczyń krwionośnych przed
uszkodzeniem i stanami
zapalnymi
Oczy i wzrok:
antyoksydacyjne działanie może również pomóc w ochronie siatkówki
przed
uszkodzeniem spowodowanym przez promieniowanie UV i wolne
rodniki.
Redukcja stanów
zapalnych: ten rodzaj polifenoli może też pomóc w redukcji stanów
zapalnych w
organizmie, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób
zapalnych,
takich jak choroby autoimmunologiczne
ANTOCYJANY ZAWARTE W FIOLETOWEJ KUKURYDZY
Antocyjany to grupa naturalnych związków chemicznych, które należą
do klasy
flawonoidów. Są one odpowiedzialne za wiele barw występujących w
roślinach, w
tym za ciemnofioletowy kolor tej odmiany kukurydzy.
Antocyjany charakteryzują się działaniem antyoksydacyjnym, co
oznacza, że
mogą pomagać w ochronie organizmu przed działaniem wolnych
rodników. Ponadto,
wykazują one działanie przeciwzapalne, wspierają funkcje układu
krążenia, a
nawet mogą przyczynić się do utrzymania zdrowia oczu
Antocyjany są rozpuszczalne w wodzie i łatwo przyswajalne przez
organizm.
Produkty bogate w antocyjany to głównie owoce i warzywa, takie jak:
winogrona,
jagody, czarna porzeczka, borówki, maliny, truskawki, czerwona
kapusta i
(oczywiście) fioletowa kukurydza. Jednakże, ilość antocyjanów w
produktach
roślinnych może różnić się w zależności od odmiany, poziomu
dojrzałości,
warunków uprawy i sposobu przygotowania.
SKĄD POPULARNOŚĆ
FIOLETOWEJ KUKURYDZY?
Fioletowa kukurydza to odmiana kukurydzy pochodząca z nadmorskich i
górskich
obszarów Peru i Chile, gdzie była uprawiana już przez
cywilizacje
prekolumbijskie. Obecnie uprawa fioletowej kukurydzy
rozprzestrzeniła się na
inne części świata, w tym na Stany Zjednoczone, Kanadę, Europę i
Azję. Choć
fioletowa odmiana kukurydzy istnieje od czasów Majów, w ostatnich
latach zyskała
ona na popularności. Ze względu na cenne składniki odżywcze, często
określa się
ją mianem warzywa przyszłości, a wiele osób docenia wyjątkowy
fioletowy kolor
kolby oraz słodszy smak, w porównaniu do tradycyjnej żółtej
kukurydzy.
Fioletowa kukurydza ma wysoką wartość odżywczą. Bogata jest w
składniki,
takie jak błonnik, witaminy i minerały, a także antocyjany, które
są znane ze
swoich właściwości zdrowotnych, w tym silnego działania
przeciwzapalnego i
przeciwutleniającego - pomagając w walce z wolnymi rodnikami.
Fioletowa kukurydza może być wykorzystywana na wiele sposobów,
podobnie jak
tradycyjna żółta kukurydza. Może być gotowana, grillowana,
pieczona, używana
jako składnik wypieków, przekąsek, popcornu.
Tradycyjne zastosowanie fioletowej kukurydzy
Kukurydza jest jednym z tradycyjnych składników peruwiańskiego
napoju chicha,
popularnego w Ameryce Południowej. Chicha jest napojem alkoholowym,
który
produkowany jest ze sfermentowanego soku z kukurydzy. Tradycyjnie,
kukurydza
używana do produkcji chichy jest namaczana w wodzie, a następnie
ugniatana, by
uzyskać sok. W przypadku fioletowej kukurydzy, napój nazywa się
"chicha morada"
i charakteryzuje się ciemną barwą i wyjątkowym smakiem. Chicha bywa
spożywana
głównie podczas różnego rodzaju uroczystości, ale w niektórych
regionach
Ameryki Południowej jest także sprzedawana w sklepach i na ulicach.
Oprócz
zawartości przeciwutleniaczy, wiele osób pije ją także dla korzyści
płynących
ze spożywania produktów fermentowanych. Chicha może być bowiem
bogatym źródłem
naturalnie występujących probiotyków o prozdrowotnym wpływie na
organizm
człowieka, a w szczególności na procesy trawienne.
Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli
jakości.
Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite
bezpieczeństwo
produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w
osiągnięciu
zamierzonych celów.
Składnik aktywny
1 kapsułka 2 kapsułki
Fioletowa kukurydza - ekstrakt 360 mg 720 mg
w tym antocyjany (5%) 18 mg 36
mg
Zalecane spożycie: 2 kapsułki raz dziennie.
Sposób użycia: Kapsułki połknąć i popić dużą ilością wody, po
posiłku.
Składniki: ekstrakt z fioletowej kukurydzy (Zea mays)
standaryzowany na
zawartość min. 5% antocyjanów.
Skład kapsułki: celuloza roślinna.
Informacja: Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement
diety nie
może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety
zdrowego trybu
życia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze
pokojowej, w
sposób niedostępny dla małych dzieci. Podmiot odpowiedzialny: YANGO
Sp. z o.o.
Masa netto: 40,5g.
Ostrzeżenie: Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny
skonsultować się z
lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane dzieciom, kobietom w ciąży
oraz
karmiącym.
Główny Inspektorat sanitarny: 2023/04/12/SD/E8709A