[Festina]
Kategoria: Polski dla obcokrajowców / Poznajemy Polskę
potrawy.Książka Domowa Kuchnia Polska (wydana w 7
wersjach językowych) to świetny pomysł na prezent np. dla
cudzoziemca pragnącego poznać polskie potrawy oraz ich
sposoby...
Pełen opis produktu 'Kuchnia Polska wersja francuska. Cuisine Polonaise' »
Książka kucharska w formie albumu w twardej foliowanej oprawie o
polskiej tradycyjnej kuchni w języku francuskim. Wstęp zawiera rys
historyczny polskiej kuchni, a w środku 60 potraw z
przepisami.Publikacja Kuchnia Polska to przepięknie wydany i bogato
ilustrowany album w twardej i foliowanej oprawie, zawierający
świetne zdjęcia tradycyjnych potraw. Na 96 stronach albumu
prezentowane są przepisy tradycyjnych polskich potraw, począwszy od
przekąsek, zup czy dań z ryb, cielęciny, drobiu, wieprzowiny,
wołowiny, a skończywszy na deserach, ciastach oraz przetworach.
Każdy przepis okraszony został zdjęciem potrawy.Książka Domowa
Kuchnia Polska (wydana w 7 wersjach językowych) to świetny pomysł
na prezent np. dla cudzoziemca pragnącego poznać polskie potrawy
oraz ich sposoby przygotowywania.Ze
wstępuWspółczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej
tradycji kulinarnej, na którą wpływ ma wiele czynników. Jednym z
nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej
szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków
dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów
rolnych, takich jak zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne
dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a
podniebienie danych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego
asortymentu ulubionych dań. Dlatego kuchnia średniowieczna
obfitowała w mięsa, ryby oraz kasze, które były dodawane wówczas
prawie do każdego dania. Nie pogardzano zupami, które nazywano
polewkami, a z których najbardziej popularne były barszcz, żur,
czernina i flaki. Żadne polowanie nie mogło obyć się bez bigosu, do
którego dodawano mięso upolowanej zwierzyny. Posiłki na dworach
szlacheckich, składały sie wówczas z twz. Prendium, czyli wczesnego
obiadu, oraz Coena - wczesnej kolacji. (...) Spis
treściPrzekąskiBefsztyk tatarski
Bigos
Galaretka z nóżek
Karp w galarecie
Sałatka jarzynowa
Śledź w śmietanieZupyBarszcz
Chłodnik
czernina
Flaki
Grochówka
Kapuśniak
Krupnik
Rosół
Grzybowa
Zupa Nic
Pomidorowa
ŻurCielęcinaCielęcina w warzywach
Eskalopki cielęce
Ozorki cielęce
Sznycel cielęcyWołowinaSztuka mięsa
Zrazy zawijaneWieprzowinaGolonka
Gołąbki
Karkówka
Kotlet mielony
Kotlet schabowy
Żeberka w miodzieDróbKaczka z jabłkami
Kurczak nadziewany
Wątróbka smażonaRybyKarp po żydowsku
Pstrąg z wody
SandaczDania jarskieKnedle ze śliwkami
Kopytka
Naleśniki z serem
Pierogi
Kluski leniwe
Placki ziemniaczane
RacuchyDeseryBabka drożdżowa
Faworki
Keks
Makowiec
Mazurek
Pączki
Piernik
Sernik
SzarlotkaPotrawy regionalneBabka ziemniaczana
Kartacze
Kulebiak
Pyzy z gzikiem
WereszczakiPrzetworyGrzyby marynowane
Kapusta kiszona
Ogórki kiszone