Przejdź do wyników wyszukiwania
Sortuj:
Zainstaluj wyszukiwarkę
Włączyłeś filtrowanie wyników wyszukiwania. Aby znaleźć więcej produktów wyłącz część lub wszystkie filtry.
  • [Wydawnictwo Olesiejuk]

    Kategoria: Książki kucharskieWysyłka: od ręki

    Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zu... Pełen opis produktu 'Polska kuchnia regionalna Kuchnia wielkopolska' »

    Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Wiele potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde oraz topione. W bogatej Wielkopolsce jadano sporo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie oraz drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Polska kuchnia regionalna Kuchnia wielkopolska

  • [Wydawnictwo Olesiejuk]

    Kategoria: Książki kucharskieWysyłka: od ręki

    Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska ? dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej ... Pełen opis produktu 'Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza' »

    Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska ? dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem ? fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś?
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza

  • [Wydawnictwo Olesiejuk]

    Kategoria: Książki kucharskieWysyłka: od ręki

    Prosto i skromnie, solidnie i tłusto. Kuchnia śląska nie lubi nadmiaru finezji. Jest za to pożywna, zawsze musiała bowiem odpowiadać na potrzeby ciężko pracujących ludzi. Codzienne, skromniej... Pełen opis produktu 'Polska kuchnia regionalna Kuchnia śląska' »

    Prosto i skromnie, solidnie i tłusto. Kuchnia śląska nie lubi nadmiaru finezji. Jest za to pożywna, zawsze musiała bowiem odpowiadać na potrzeby ciężko pracujących ludzi. Codzienne, skromniejsze posiłki to śledzie w rozmaitej postaci ? od sałatek po kotlety. Mięsne rolady i zrazy z rozmaitymi farszami, sztufady, sztuki mięsa pieczone i duszone zdobiły świąteczne stoły, gdzie nie brakowało zup i deserów. Słynne kluski śląskie, karminadle, żury, kiełbasy serwowane na gorąco, gęste zupy ? eintopfy i pyszne kołocze, to dania, których nie skosztujecie w innych regionach Polski.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Polska kuchnia regionalna Kuchnia śląska

  • [Wydawnictwo Olesiejuk]

    Kategoria: Książki kucharskieWysyłka: od ręki

    Mówi się o niej ?tygiel smaków?. Kulinarne gusta i obyczaje wielu nacji przenikały się przez wieki, tworząc mieszankę potraw prostych, ale niezwykle różnorodnych, a nierzadko także wykwintnych. Podlasie... Pełen opis produktu 'Polska kuchnia regionalna Kuchnia podlaska' »

    Mówi się o niej ?tygiel smaków?. Kulinarne gusta i obyczaje wielu nacji przenikały się przez wieki, tworząc mieszankę potraw prostych, ale niezwykle różnorodnych, a nierzadko także wykwintnych. Podlasie to region porośnięty przez puszcze, stąd tyle tu dań z grzybami, dziczyzną i dzikim ptactwem. Jadano też wiele ryb łowionych w Bugu, Biebrzy, Narwi. Znano kilkanaście rodzajów ciast, w które można włożyć nadzienie, i wiele sposobów ich przygotowywania; ich nazwy trudno spamiętać: kakory, kibiny, knysze, kartacze, uszka? Najsławniejszym deserem jest sękacz, wypiekany na specjalnym ruszcie, ale pieczono też baby drożdżowe, pierniki, makowce...
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Polska kuchnia regionalna Kuchnia podlaska

  • [Wydawnictwo Olesiejuk]

    Kategoria: Książki kucharskieWysyłka: od ręki

    Po chłopsku, ale na bogato ? kuchnia kaszubska ma repertuarze wiele dań, których nie spotyka się w innych regionach: kaczkę pomorską faszerowaną kaszą, jabłkami, śliwkami, ferkase z kury, podanej... Pełen opis produktu 'Polska kuchnia regionalna Kuchnia kaszubska' »

    Po chłopsku, ale na bogato ? kuchnia kaszubska ma repertuarze wiele dań, których nie spotyka się w innych regionach: kaczkę pomorską faszerowaną kaszą, jabłkami, śliwkami, ferkase z kury, podanej z ryżem na słodko, bigos z wiśniami, smażone i marynowane śledzie? Znane w całej Polsce są kaszubskie ogórki, konserwowane z papryką i marchewką. Ulubionym mięsem Kaszubów była gęsina, warto wypróbować przepis na świąteczną gęś. Na co dzień królowały na stołach ryby ? było pod dostatkiem i tych morskich, i słodkowodnych, bo rzek i jezior też na Kaszubach nie brakuje?
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Polska kuchnia regionalna Kuchnia kaszubska

  • [Wydawnictwo Olesiejuk]

    Kategoria: Książki kucharskieWysyłka: od ręki

    Kuchnia kresowa uchodzi za niezrównaną, smakuje każdemu, jest bogata i różnorodna. Łączy prostotę z domów chłopskich z niezwykle wykwintnymi daniami z najlepszych staropolskich tradycji kulin... Pełen opis produktu 'Polska kuchnia regionalna Kuchnia kresowa' »

    Kuchnia kresowa uchodzi za niezrównaną, smakuje każdemu, jest bogata i różnorodna. Łączy prostotę z domów chłopskich z niezwykle wykwintnymi daniami z najlepszych staropolskich tradycji kulinarnych, z licznych siedzib najmożniejszej magnaterii. Wśród zup na Kresach królował barszcz, którego znano wiele rodzajów, jadano także zrazy, żeberka, gołąbki oraz szaszłyki, szlachetne ryby słodkowodne i grzyby. Nazwy potraw mącznych i wytrawnych wypieków można by długo wyliczać: kulebiaki, bliny, kibiny, cepeliny, czebureki, pampuszki, pieremiacze, sasznie?
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Polska kuchnia regionalna Kuchnia kresowa

  • [Wydawnictwo Olesiejuk]

    Kategoria: Książki kucharskieWysyłka: od ręki

    nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka ? wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej... Pełen opis produktu 'Polska kuchnia regionalna Kuchnia góralska' »

    Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta ? pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki ? jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich ?deserów? należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka ? wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz?
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Polska kuchnia regionalna Kuchnia góralska

  • [Wydawnictwo Olesiejuk]

    Kategoria: Książki kucharskieWysyłka: od ręki

    Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna; opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z Pełen opis produktu 'Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warmii i Mazur' »

    Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna; opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są zaskakująco oryginalne, jak na wykwintny korzenno-śliwkowy schab po mazursku, duszony w czerwonym winie, czy pieczone gęsi i kaczki, faszerowane grzybami, owocami, kaszą, przyprawiane korzeniami.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warmii i Mazur


Booknet.net.pl

Książki oraz podręczniki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 09.03.2011
pwn wydawnictwo naukowe, wydawnictwo olesiejuk, egmont, helion, c.h. beck, cambridge university press, wsip wydawnictwo szkolne i pedagogiczne, zielona sowa, bellona, wolters kluwer
Produkty w ofercie: 329777
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 329777
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Być może odnajdziesz szukany produkt wśród: