[Festina]
Kategoria: Polski dla obcokrajowców / Poznajemy Polskę
Die heutige polnische Küche ist das Ergebnis einer
jahrhundertlangen Kochtradition, die von vielen Faktoren
beeinflusst wurde... Beschreibung siehe Książka Domowa
Kuchnia Polska to przepięknie...
Pełen opis produktu 'Domowa kuchnia Polska wersja niemiecka. Polnische Küche Hausgemacht' »
Die heutige polnische Küche ist das Ergebnis einer
jahrhundertlangen Kochtradition, die von vielen Faktoren
beeinflusst wurde...
Beschreibung siehe
Książka Domowa Kuchnia Polska to przepięknie wydana i bogato
ilustrowana publikacja zawierająca świetne zdjęcia tradycyjnych
potraw autorstwa Jolanty i Rafała i Jabłońskich.
Oni też samodzielnie przygotowywali potrawy, które znajdują się na
zdjęciach. Na 130 stronach książki prezentowane są przepisy
tradycyjnych polskich potraw, począwszy od przekąsek, zup czy dań z
ryb, cielęciny, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a skończywszy na
deserach, ciastach oraz przetworach. Każdy przepis okraszony został
zdjęciem potrawy.
Książka Domowa Kuchnia Polska (wydana w ośmiu wersjach językowych)
to świetny pomysł na prezent np. dla cudzoziemca pragnącego poznać
polskie potrawy oraz ich sposoby przygotowywania.
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji
kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.
Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób
dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne
lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne
ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i
mleko.
Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne
sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z
dostępnego asortymentu ulubionych dań.
Zajrzyj do środka książki
Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich
nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające
słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które
praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze
Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem
odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość
nasion, uważany był za symbol płodności.
W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została
zaadoptowana do praktyk nowej wiary.
Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko
jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt
Wielkanocnych... W serii Domowa Kuchnia Polska ukazały się:Domowa
kuchnia polska
Cuisine Polonaise Maison. Domowa kuchnia polska (wersja
francuska)
Polish cooking at home. Domowa kuchnia polska (wersja
angielska)
Polnische Küche Hausgemacht. Domowa kuchnia polska (wersja
niemiecka)
A caseira Cozinha Polonesa. Domowa kuchnia polska (wersja
portugalska)
Domasznija Polskaja Kuchnija. Domowa kuchnia polska (wersja
rosyjska)
Casera Cocina Polaca. Domowa kuchnia polska (wersja hiszpańska)
Casalinga Cucina Polacca. Domowa kuchnia polska (wersja włoska)