[Wydawnictwo RM]
Kategoria: PoradnikiWysyłka: od ręki
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta,
ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy
chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta...
Pełen opis produktu 'Kuchnia polska dla diabetyków' »
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest
prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko
tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z
wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp.
Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” –
pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale
było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne,
desery i kolacje,
• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki,
soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz
wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki
węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu
2,
• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność
potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na
cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla
wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie
doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na
cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa
Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz
Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale
doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za
granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych
organizowanych przez FEND.
Bezpłatny fragment: