[Gr. Wydawnicza Foksal (Buchmann)]
Kategoria: Książki ogólne / kulinaria
, ludzie zaczęli zapisywać składniki i sposób przygotowania różnych
dań. Tak powstały książki kucharskie . I co się
okazało? Że różnią się od siebie propozycjami potraw i ich
przyrządzania,...
Pełen opis produktu 'Tajemnica w garnku, czyli książka kucharska dla dziewczynek i chłopców' »
Przygody rodzeństwa – Zuzki i Bartka, które są pretekstem do
kuchennych doświadczeń. Ciepła, rodzinna opowieść z garnkami i
talerzami w tle oraz wiele sprawdzonych przepisów, które zachęcą
każde dziecko do kulinarnych eksperymentów.
Książka zwraca również uwagę na kwestie bezpieczeństwa w
kuchni, samodzielnego przygotowania posiłków a także
podpowiada młodym kuchmistrzom z jakimi kuchennymi troskami powinni
kierować się do rodziców.
Czy zastanawiasz się czasem nad tym, jak to się stało, że ktoś
wymyślił różne potrawy: na przykład zupę ogórkową albo
kotlety mielone czy ciasto biszkoptowe? Czy sprawił to przypadek,
czy może ktoś, dawno temu, sam spróbował udoskonalić swój
jadłospis, bo mu się znudziło jedzenie wciąż tych samych, bardzo
prostych potraw? Wiele z nich powstało przypadkowo, inne przez
próby, dodawanie i zmienianie składników, czyli eksperymenty.
Nawet nie wiemy, jakie historie wiązały się z poszczególnymi
potrawami. Aby nie zapominać tego, co akurat się udało, co bardzo
smakowało, ludzie zaczęli zapisywać składniki i sposób
przygotowania różnych dań. Tak powstały książki kucharskie.
I co się okazało? Że różnią się od siebie propozycjami potraw i ich
przyrządzania, że zależy to także od kraju, w którym żyją ich
autorzy. Co innego jada się na zimnej północy Europy, a co innego
na południu – tam, gdzie jest cieplej, gdzie rosną słodsze i
bardziej soczyste owoce, a słońce mocniej grzeje! A jeszcze co
innego jada się w dalekiej Azji czy gorącej Afryce.
Warto poznawać te różne smaki i kompozycje, ale zanim to
nastąpi – naucz się poruszać po kuchni, zaprzyjaźnij się z jej
mieszkańcami: garnkami, sztućcami, kubeczkami i chochelkami. Często
widzisz, jak mama czy tata szybko i zręcznie poruszają się w
kuchni: doskonale wiedzą, jakiego garnka użyć do gotowania kaszy, a
jakiego do jarzyn. I nigdy nic im nie upadnie na podłogę, nie
stłuką talerza, nie poparzą się przy wyjmowaniu ciasta z
piekarnika. Czy można się tego nauczyć? Oczywiście, że można!
Trzeba nauczyć się obchodzenia z żywiołami. A uda się to tylko
wtedy, jeśli będziesz uważać na to, co robisz, nie będziesz
jednocześnie rozmawiać przez telefon albo oglądać telewizji,
zastosujesz się do uwag mamy lub babci, no i w ogóle zechcesz
poznawać wielką sztukę gotowania. Mamy nadzieję, że ta
książka chociaż trochę ci w tym pomoże.