[FIRMA KRAJEWSKI]
Kategoria: ADMINISTRACJAWysyłka: do 3 dni
WYCIĄG Z ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ z dnia
4 listopada 1985 r. (Dziennik Ustaw nr 56/85, poz. 289) W SPRAWIE
KSIĄŻKI KONTROLI SANITARNEJ Na podstawie art. 31
ust. 2...
Pełen opis produktu 'Księga kontroli sanitarnej A5 [Pu/Ksn-1]' »
WYCIĄG
Z ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 4 listopada 1985 r.
(Dziennik Ustaw nr 56/85, poz. 289)
W SPRAWIE KSIĄŻKI KONTROLI SANITARNEJ Na
podstawie art. 31 ust. 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r o Państwowej
Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 12 poz. 49) zarządza się, co
następuje: Każdy zakład pracy (statek) jest obowiązany
posiadać książkę kontroli sanitarnej.
W razie, gdy poszczególne działy lub oddziały zakładu pracy
znajdują się poza jego siedzibą, lub w różnych obiektach w tej
samej miejscowości, każdy dział (oddział) jest obowiązany posiadać
osobną książkę kontroli sanitarnej.
Wzór książki kontroli sanitarnej określa załącznik do
rozporządzenia.
Książka kontroli sanitarnej jest prowadzona w formie zeszytu,
liczącego przynajmniej 10 ponumerowanych kart.
Książka kontroli sanitarnej podlega oparafowaniu oraz
opieczętowaniu na pierwszej i ostatniej stronie przez właściwego ze
względu na siedzibę zakładu pracy (działu, oddziału), lub siedzibę
armatora, państwowego terenowego (portowego) inspektora
sanitarnego.
Książka kontroli sanitarnej powinna być okazywana na każde żądanie
organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a także innych organów
uprawnionych na podstawie odrębnych przepisów do przeprowadzenia
kontroli przestrzegania wymagań higienicznych i zdrowotnych.
Organ, o którym mowa w 2 ust. 3, przeprowadzając
kontrolę dokonuje wpisu do książki kontroli sanitarnej.
Wpis do książki kontroli sanitarnej powinien zawierać w
szczególności następujące dane:
a) imię, nazwisko i stanowisko służbowe osoby, która przeprowadzała
kontrolę,
b) datę i godzinę kontroli,
c) stwierdzone naruszenie wymagań higienicznych i zdrowotnych,
d) wydane doraźne zalecenia, uwagi wnioski oraz terminy ich
wykonania,
e) podpis osoby przeprowadzającej kontrolę. Pod wpisem dokonanym w
książce kontroli sanitarnej kierownik zakładu pracy (statku), lub
wyznaczony przez niego pracownik jest zobowiązany złożyć
podpis.
Wpis, o którym mowa w ust. 2 może zastąpić sporządzenie protokołu
kontroli, jezeli stwierdzone naruszenia wymagań higienicznych i
zdrowotnych uzasadnia wydanie decyzji administracyjnej lub
wszczęcia postępowania egzekucyjnego w administracji. O
sporządzeniu protokołu należy zamieścić informację w książce
kontroli sanitarnej.
O usunięciu stwierdzonego naruszenia wymagań higienicznych i
zdrowotnych kierownik zakładu pracy (statku) jest zobowiązany
zawiadomić organ, który przeprowadził kontrolę, nie później niż w
ciągu 3 dni od daty wyznaczonego terminu.
Przepisy 2 ust. 3 oraz 3 ust. 1
i 4 stosuje się odpowiednio do pracownika stacji
sanitarno-epidemiologicznej upoważnionego do wykonywania czynności
kontrolnych w imieniu państwowego inspektora sanitarnego.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 1954
roku, w sprawie książek kontroli sanitarnej (Monitor Polski z 1955
r. Nr 3, poz. 42).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Strona tytułowa książki:
Nazwa i adres zakładu pracy, statku
Nazwa i adres organu sprawdzającego - bezpośredni nadzór nad
zakładem
Nazwa i adres organu założycielskiego
Nazwy rubryk w książce:
data i godzina kontroli
nazwisko i stanowisko służbowe osoby kontrolującej
stwierdzenie naruszenia wymagań higienicznych i zdrowotnych lub
numer i data protokołu kontroli
wydane zalecenia, uwagi, wnioski oraz terminy ich wykonania,
informacje o sporządzeniu protokołu
podpis osoby kontrolującej
podpis kierownika
wyniki kontroli wykonania zalecenia (wniosku) z uwzględnieniem
opinii, data i podpis osoby kontrolującej
Książka ma na ostatniej stronie zawiera następującą
informację:
książka zawiera 10 stron, ponumerowanych, przesznurowanych i
opieczętowanych
data - miejscowość - podpis organu sprawdzającego
książkę