[Krajowy]
Kategoria: ART. SPOŻYWCZE / PRODUKTY SYPKIE / POZOSTAŁE
Quinoa, czyli komosa ryżowa nazywana też złotem
Inków, to wyjątkowa roślina, która należy do tej samej rodziny, co
buraki czy szpinak. W Polsce jej popularność jest niewielka, warto
jednak...
Pełen opis produktu 'Komosa ryżowa - Quinoa 350 gram' »
Quinoa, czyli komosa ryżowa nazywana też złotem Inków, to wyjątkowa
roślina, która należy do tej samej rodziny, co buraki czy szpinak.
W Polsce jej popularność jest niewielka, warto jednak się nią
zainteresować, jej niezwykłe właściwości sprawiają, że jest
doskonałym produktem prozdrowotnym, może być znakomitym elementem
diety, niezależnie czy celem jest odchudzanie czy budowa mięśni. Z
powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki.Proteiny są niezwykle ważnym
elementem diety. Budują mięśnie, a ich spożycie przyspiesza
metabolizm. Zwykle produkty roślinne nie są utożsamiane z dobrym
źródłem białka. W przypadku komosy jest jednak inaczej. Zawiera ona
bowiem dużo lizyny i izoleucyny, aminokwasów charakterystycznych
dla produktów zwierzęcych. Można więc powiedzieć, że Quinoa w
przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe
białko.Tłuszcze to kolejny atrybut komosy. Zawiera ich ponad 2 razy
więcej niż popularna pszenica. Warto podkreślić, że są to zdrowe
tłuszcze jednonienasycone, kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy
(ALA). To sprawia, że jej spożycie obniża poziom cholesterolu,
wspomaga pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Składniki te dodatkowo przyspieszają spalanie tkanki
tłuszczowej.Warto podkreślić, że w przypadku komosy ich zawartość
nie ulega wyraźnemu zmniejszeniu pod wpływem gotowania, co jest
również swoistym ewenementem!Ziarna tej rośliny w 60 proc.
zbudowane są z węglowodanów. Dostarcza więc sporo energii, podobnie
jak ziemniaki, kasza czy ryż. Cukry te jednak mają bardzo niski
indeks glikemiczny (IG 35), co sprawia, że energia uwalniana jest
niezwykle powoli. Sprzyja to budowaniu mięśni, spalaniu tkanki
tłuszczowej, to sprawia, że jest chętnie spożywana przez
kulturystów. Dodatkowo pomaga ustabilizować poziomu insuliny. Nie
bez przyczyny komosa jest polecana osobą zagrożonym wystąpieniem
cukrzycy typu II.Warto podkreślić, że roślina ta zawiera również 2
razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż.
Jego spożycie usprawnia pracę układu pokarmowego i hamuje
apetyt.Bardzo duża ilość wapnia, tokoferol, kwas foliowy, miedź,
fosfor, mangan to witaminy i minerały, które występują w komosie, a
których próżno szukać w innych popularnych zbożach.