[Ol’Vita]
Kategoria: Delikatesy > Kasze, płatki, mąkiWysyłka: do 3 dni
Komosa Ryżowa (Quinoa), Olvita Pseudo
zboże wywodzące się z Ameryki Południowej, obecnie uprawiane
również m.in. w Europie. Cenione za wartości
odżywcze i szerokie możliwości...
Pełen opis produktu 'Komosa Ryżowa (Quinoa), Olvita, 250 g' »
Komosa Ryżowa (Quinoa), OlvitaPseudo zboże wywodzące się
z Ameryki Południowej, obecnie uprawiane również
m.in. w Europie. Cenione za wartości odżywcze
i szerokie możliwości wykorzystania w zdrowej kuchni.
Quinoa stanowi cenne źródło białka roślinnego (14 g/100 g)
oraz wielu witamin i minerałów. Nawet po ugotowaniu
komosa jest dobrym źródłem, np.: magnezu (131 mg/100 g*), żelaza (
3,7 mg/100 g) czy folianów (61,2 µg/100 g*).Komosa ryżowa,
podobnie jak ziarno amarantusa, zawiera sporo skrobi (52,7 g/100
g*), ponadto posiada niski indeks glikemiczny (35).*”Tabele składu
i wartości odżywczej żywności” prof. dr hab. H.
KunachowiczZastosowanie:Produkt wymaga obróbki termicznej.Po
ugotowaniu jako: kasza lub dodatek do zupy, sałatek, past,
deserów.Doskonale współgra ze szpinakiem, botwinką, jarmużem,
orzechami.Idealny dodatek do wypieków.Komosa ryżowa zawiera
naturalnie występujące związki- saponiny, dlatego wymaga płukania
lub moczenia nasion przed gotowaniem. W celu pozbycia się
goryczki i nadania bardziej orzechowego smaku można dodatkowo
podprażać nasiona na patelni (około 5 minut)
przed gotowaniem.Zalecane proporcje wody do nasion
to 2:1.Czas gotowania: 12-15 minut + 5-10 minut
(po ugotowaniu pod przykryciem).Wartość energetyczna w
100g 1577 kJ/ 372,9 kcal Wartość odżywcza w 100g Tłuszcz 6g W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 1g Węglowodany 66g W tym cukry 3g
Białko 14g Sól 0g Przechowywanie:Ważne, aby produkt był
przechowywany w ciemnym chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym
opakowaniu.Kraj pochodzenia: PeruDostępne opakowania: 250
gInformacja o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są
surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może
zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe,
włoskie, makadamia, migdały.Producent: Ol’Vita Krzysztof Dziaduch
Panków 2, 58-125 Pszenno