[W.A.B.]
Kategoria: Literatura faktuWysyłka: do 3 dni
w wypełnionej brzękiem naczyń i skwierczeniem tłuszczu
kuchni w wielkomiejskiej restauracji. Chciałbym
także możliwie wiernie oddać osobliwe rozkosze języka, gwary i
wisielczego humoru,...
Pełen opis produktu 'Kill grill. Restauracja od kuchni' »
Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób,
które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne
opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z
satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!)
przygotowywane są potrawy dla smakoszy ? lektura tyleż
wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się
skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i
sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a
także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się
kuchnią (?zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania,
alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem,
głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich
speców od makaronu, obłąkanych cukierników?). Bourdain uchwycił ich
żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek
gwarantujących pasjonującą lekturę. Chcę wam opowiedzieć o
mrocznych zakamarkach restauracji, o subkulturze, w której
militarna hierarchia o kilkusetletniej tradycji i żeglarski etos
zamykający się w haśle ?rum, sodomia i chłosta? tworzą mieszaninę
wzorowej dyscypliny i przyprawiającego o wrzody żołądka chaosu.
Czuję się w niej komfortowo, jak w miłej, ciepłej kąpieli.
Swobodnie poruszam się po tym świecie. Rozumiem jego język. (...)
Pragnę, aby czytelnicy mieli pojęcie, na czym polega prawdziwa
radość z przyrządzania dobrego jedzenia na profesjonalnym poziomie.
Chcę, aby zrozumieli, jaką frajdę daje spełnienie dziecięcego
marzenia o dowodzeniu własną załogą piratów ? jakie to uczucie,
kiedy przebywa się w wypełnionej brzękiem naczyń i skwierczeniem
tłuszczu kuchni w wielkomiejskiej restauracji. Chciałbym także
możliwie wiernie oddać osobliwe rozkosze języka, gwary i
wisielczego humoru, jakie spotyka się na kuchennej linii frontu.
Chciałbym, aby cywile, którzy przeczytają tę książkę, nabrali
przynajmniej poczucia, że życie zawodowych kucharzy mimo wszystko
może być niezłą zabawą. fragment Jedna z książek, które najpierw
czytamy jednym tchem, a potem cytujemy kolegom w pracy. USA Today
Zwariowany pamiętnik: zobacz, co naprawdę dzieje się za kuchennymi
drzwiami? Newsweek