[Tribest]
Kategoria: Kiekownica FreshLife 3000
Kiełkownica FreshLife 3000 jest doskonałym pomocnikiem dla
wszystkich, którzy systematycznie konsumują świeże kiełki z ogólnie
dostępnych zbóż i nasion. Freshlife jest zautomatyzowanym odpowi...
Pełen opis produktu 'Kiełkownica FreshLife 3000' »
Kiełkownica FreshLife 3000 jest doskonałym
pomocnikiem dla wszystkich, którzy systematycznie konsumują świeże
kiełki z ogólnie dostępnych zbóż i nasion.
Freshlife jest zautomatyzowanym odpowiednikiem
klasycznych pojemników do podkiełkowania.
Innowacje w kiełkownicy FreshLife 3000:
mocniejszy silnik
zastosowanie wyłącznika
wyjmowany przewód ułatwiający konserwację
lepszy spryskiwacz
Automatyczny system bardzo ułatwia uprawę kiełków, ponieważ
kiełkownica Fresh Life wszystkim zajmie się sama!
Wystarczy, jeżeli na wstępie dolne naczynie napełnimy wodą, a na
sito nasypiemy wybrane nasiona albostrączki. Mechanizm
skrapianiawłącza się co około 15 minut tak, że
kiełki mają stale pod dostatkiem wody. Dzięki temu sposobowi
podlewaniaWasze kiełki urosną w czasie pięciu dni do
wielkości około 8 cm, i będą już mieć kilka zielonych
listków. W tej postaci mają najwięcej wartości odżywczych!
Urządzenie można uzupełnić kolejnym naczyniem do kiełkowania, aby
zwiększyć jego wydajność. Kiełkidzięki nieustannej dostawie świeżej
wody są bardzo soczyste i odznaczają się szczególnie bogatym i
świeżym smakiem.Podstawowy zestaw Freshlife
zawiera: Pokrywę– zapewnia stabilny, wilgotny klimat,
zabezpiecza przed dostępem pyłui wpływami otoczenia.
Dyszę spryskującą–systematycznie obraca się i podlewa kiełkujące
nasiona.
Górną tacę– oddziela piętra kiełkujących nasion.
Dolną tacę – oddziela piętra kiełkujących nasion.
Naczynie do kiełkowania (średnica 28 cm) – naczynie, w którym
zachodzi właściwe kiełkowanie nasion.
Naczynie z wodą i jednostką napędzającą–naczynie zbiorcze na wodę,
z którego pobiera wodę dysza do spryskiwania.Suche nasiona są
magazynem białka, substancji mineralnych, mikroelementów,
witamin i enzymów. Przy kiełkowaniu
nasion te substancje aktywują się i wzrasta ich zawartość.
Dlategopodkiełkowane nasiona są wyjątkowym źródłem witamin i innych
cennych substancji, dostępnym przez cały rok, smacznym i tanim.
Podkiełkowane nasiona są naładowanewitaminami, substancjami
mineralnymi i cennymi dla zdrowia enzymami. Substancje, które
powstająprzybudzeniu się nasion do życia, są bardzo korzystne dla
ludzkiego organizmu. A w zimie, kiedy trudno o świeże witaminy
(owoce i warzywa przy długim przechowywaniualbo sztucznym
dojrzewaniu bardzo wiele tracą), podkiełkowane ziarna są idealnym i
przy tym tanim sposobem na uzupełnienie witamin w naszym
menu. Kiełki dla zdrowia i smaku
Wystarczającą dzienną porcję witamin i minerałów
zawiera 85 g świeżych kiełków.Korzystnie jest
uprawiać kiełki przede wszystkim w okresie zimy, kiedy źródła
świeżych owoców i warzyw o naprawdę wysokiej jakości są poważnie
ograniczone. Jeżelikiełki pozostawimy przed konsumpcją
na chwilę w świetle aż zazielenią się, to staną się one źródłem
chlorofilu, który w naszym ciele pochłonie szereg substancji
toksycznych. Będzie to również działanie gojące w zakresie śluzówki
i innych tkanek.Świeże kiełki pomagają w leczeniu
chorób serca i układu krwionośnego, cukrzycy, nadwagi i
przemiany materii. Są one doskonałym źródłem energii dla
dorastającej młodzieży, seniorów albo rekonwalescentów.Kiełki
najlepiej jest spożyć w stanie surowym,gotowane tracą smak i cenne
substancje. Bardzo dobrze nadają się do sałatek, past, na chleb, do
gotowych zup i „chińszczyzny“albodo przyozdobienia potraw przedich
podaniem. Konsumujemy korzonki, kiełki i pędy. Ostrożność muszą
zachować tylko ludzie z alergią na
gluteny. Grupy nasion nadających się do
wykorzystania do kiełkowania
1. grupa (w przybliżeniu pięciodniowy cykl
wzrostu)lucerna, koniczyna, koniczyna łąkowa, rzodkiewka,
kapusta pekińska, brukiew, brokuły.2. grupa (dwudniowy i
trzydniowy cykl wzrostu)groszek zielony, żyto, pszenica
orkiszowa, pszenica, łuskany słonecznik, fasola mungo, kozieradka
pospolita, soczewica, ciecierzyca, fasola adzuki, sojowe boby,
kamut i inne.3. grupa (w przybliżeniu ośmio- do
czternastodniowycykl wzrostu)słonecznik, gryka, pszenica,
cebula, czosnek, zielony groszeki soczewica ze względu na długie
pędy, burak, czerwona kapusta, brukiew, rzeżucha, rukola, rzeżucha
wiosenna i wiele innych.