[Roastains]
Kategoria: Kawa > Kawa do alternatywWysyłka: do 3 dni
. Nasza kawa otrzymała nazwę od małego stowarzyszenia
farmerów Kinajiru, którzy uprawiają i zbierają kawę na
południowych zboczach góry Kenia. Produkują rocznie niecałe 20
ton kawy. Kawa...
Pełen opis produktu 'Kenia Kianjiru - kawa do alternatyw, kawa ziarnista, kawa specialty, 100% Arabica' »
Orzeźwiająca
porzeczkowa Kenia do alternatyw
Data palenia
11.08.2020 lub świeższa
W tej kawie możesz wyczuć
Aromat suchy: żurawina, skórka limonki, cukier trzcinowy
Aromat mokry: agrest, żurawina, żurawina, melasa, ciemna
czekolada
Smak: czarna porzeczka, skórka limonki, albedo grejpfruta,
karmel
Opis Miliony ludzi na świecie uwielbia kawy z
Kenii za ich owocowy charakter i co roku nie może się
doczekać smaku świeżych zbiorów - czarnej porzeczki w swoich
kubkach. Z naszych doświadczeń wynika, iż najbardziej porzeczkową
odmianą Arabiki jest SL28, którą znajdziecie w paczce naszej kawy
razem z odmianą SL34. Odmiany te zostały wyselekcjonowane z wielu
próbek przez Scott Agricultural Laboratories w Kenii, SL28
pochodzi z 1935 roku i jest odmianą pochodzącą między innymi od
odmiany Bourbon. Nasza kawa otrzymała nazwę od małego
stowarzyszenia farmerów Kinajiru, którzy uprawiają i zbierają kawę
na południowych zboczach góry Kenia. Produkują rocznie niecałe
20 ton kawy. Kawa została obrobiona w młynie należącym do
stowarzyszenia. Jest to typowa kawa z Kenii obrobiona metodą
mytą - owocowa, słodka i kwasowa. Umiejscowienie farm w okolicach
równika pociąga za sobą równikowy klimat - dwa okresy deszczowe w
ciągu roku (od marca do maja oraz or października do listopada),
podczas których pada niemal cały czas. Ponieważ Kirinyaga jest
wygasłym wulkanem, kawowce rosną na niezwykle żyznej, wulkanicznej
glebie, która jest bogata w minerały. W okolicach
Kianjiru kawowce kwitną od marca do maja, a dojrzałe owoce
pojawiają się już w październiku i zbiory trwają do stycznia.
Zebrana kawa wysyłana jest do Europy już w Marcu. Owoce o idealnym
stopniu dojrzałości zostały zebrane ręcznie i dostarczone do stacji
obróbki, gdzie zostały oddzielone drogocenne ziarna od owoców,
które są przeznaczane na kompost. Pestki z resztką miąższu trafiły
do zbiornika i zostały zalane wodą, aby sprowokować fermentację. Po
około 45 godzinach kawa została spuszczona ze zbiornika do kanału,
gdzie została umyta z użyciem specjalnych narzędzi przypominających
motyki. Od teraz ziarna składają się już tylko z ziarna właściwego,
błony (ang. silver skin) i grubszej skórki zwanej pergaminem
(ang. Parchment). Kawa w takim stanie przenoszona jest na
podniesione stoły do suszenia. W zależności od nasłonecznienia i
opadów, ziarna są suszone od 9 do 16 dni. Podczas suszenia są
wielokrotnie mieszane i przerzucane, w tym czasie są też
przebierane z defektów (np. połamane ziarna lub całe czarne). Po
osiągnięciu właściwej wilgotności dla parchmentu - około 12-12,5%
kawa jest zbierana ze stołów i jeszcze raz bardzo dokładnie
przebierana. Następnie jest pakowana do dużych worków i
pozostawiona do stabilizacji wilgotności pomiędzy ziarnami i
lekkiego dosuszenia. Gdy kawa ma 11,5-12% wilgotności, maszynowo
usuwany jest parchment, a kawa jest pakowana do worków barierowych
GrainPro, które chronią je przed utratą wilgoci i pozwalają
oddychać oraz do worków z juty, które chronią worek GrainPro przed
uszkodzeniem. Sposób parzenia kawy
W zaparzaczu Hario Drip V60-02 otrzymamy kawę bardzo
soczystą i aromatyczną
Doza: 24 gramy
Mielenie: W Comandante C40: 24 clicki
Woda: Kryształ Żywiecki o temperaturze: 94°C
Całkowity czas parzenia: 03:00
Preinfuzja: 00:00→00:10 sekund, 70ml wody
Pierwsze zalanie: 00:35→00:40, do 100 ml
Drugie zalanie: 00:50→01:00, do 200 ml
Trzecie zalanie: 01:10→01:20, do 300 ml
Czwarte zalanie : 01:30→01:40, do 400 ml, wlewamy powoli na
środek
Zdejmujemy dripa: 03:00
Gwarancja świeżości
Zawsze świeża kawa
Podajemy datę palenia i datę przydatności do spożycia
Każde opakowanie kawy posiada specjalny wentyl, który
uniemożliwia dostanie się tlenu z powietrza do ziaren, a umożliwia
usuwanie z niego dwutlenku węgla
Nasze wszystkie kawy są pakowane w szczelne opakowania od razu
po paleniu z wykorzystaniem profesjonalnej zgrzewarki
Gwarancja jakości
Kawa zawsze najwyższej jakości
Kawy, które wypalamy to zawsze surowiec oceniony przez co
najmniej jednego Q-gradera na minimum 85 punktów, czyli jest to
kawa Specialty z segmentu excellent
Każda partia kawy jest szczegółowo sprawdzana w cuppingu z
użyciem dwóch rodzajów wody, nisko i wysoko zmineralizowanej
Oraz w metodzie, do której jest przeznaczona - kawy do espresso
są testowane w profesjonalnym kolbowym ekspresie ciśnieniowym a
kawy do alternatyw są zaparzane w Hario V60 z wykorzystaniem dwóch
rodzajów wody, nisko i wysoko zmineralizowanej
Informacje o Kenii Kenia przecinana jest
przez równik, znajduje się na wschodnim wybrzeżu Arfyki i posiada
dostęp do oceanu Indyjskiego. Większość państwa leży na płaskowyżu,
a najwyższy masyw wulkaniczny liczy 5199 m n.p.m. i także nazywa
się Kenia. Kenia sąsiaduje z Tanzanią, Ugandą, Somalią, Etiopią i
Suganem Południowym. Stolicą jest Nairobi, a drugim, co do
wielkości miastem jest Mombasa, która w 1498 roku została odkryta
przez wyprawę Vasco Da Gama. Już dwa lata później Portugalczycy
zaatakowali te rejony rozpoczynając erę kolonializmu. Przez długie
lata obszar Kenii wchodził w skład struktur kolonialnych, o wpływy
walczyli Portugalczycy, Brytyjczycy, Niemcy, a nawet Włosi. W 1963
roku Kenia odzyskała niepodległość i przystąpiła do Wspólnoty
Narodów - stowarzyszenia bylych krajów imperium brytyjskiego.
Obecnie od strony politycznej w kraju obowiązuje konstytucja,
posiadają prezydenta, demokratyczne wybory, dwuizbowy parlament,
został ustanowiony parytet kobiet w Senacie i Zgromadzeniu
narodowym, a obywatele przebywający za dużo poza krajem, tracą
prawo głosu w wyborach. W kraju mówi się aż 44 językami, ale
urzędowe obowiązują dwa. Suahili i angielski. Kulturowo i językowo
to jeden z najbardziej zróżnicowanych krajów na świecie, 24 spore
grupy etniczne, w skład których wchodzą nawet Hindusi i Amerykanie,
6 głównych religii z czego Chrześcijanie stanowią aż 85%, a
Muzułmanie 11%. Gospodarka państwa to przede wszystkim turystyka,
później rolnictwo, a na końcu przemysł. Rocznie kraj odwiedza ponad
1,5 miliona turystów. W Kenii uprawia się głównie kawę, sizal,
herbatę, proso i sorgo, tytoń, pszenicę, bataty, ziemniaki i
trzcinę cukrową. Do 1920 roku w tym kraju nie było mowy, aby uprawy
kawy mogli prowadzić inni ludzie, niż biali. W tym roku powstało
stowarzyczenie Kikuju, które rozpoczęło walkę o zniesienie monopolu
białych i likwidację pracy przymusowej. Kawę w Kenii uprawia się w
niewielkiej jej części na terenach zachodnich i centralnych.
Najbardziej znanymi regionami są Nyeri, Kirinyaga i Kiambu, a
odmiany botaniczne arabiki tutaj występujące to SL28, SL34, Ruiru
11, Batian i K7, zdarza się też Blue Mountain i czysty French
Mission, w kraju rośnie też niszowo robusta. Fakty
Origin: Kianjiru, dystrykt Kirinyaga, Kenia
Farma: Mali farmerzy na południu góry Kenia
Stacja obróbki: Kianjiru Farmers Association
Producent: Kianjiru
Wysokość: 1750-2100 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Metoda obróbki: myta (washed)
Zbiór: 01.2020
Jakość: znakomita (88 punktów w cuppingu)
Kolor wypału - profil palenia Cezve Filter
Espresso Mleczne Italiano French Ultra jasny - ultra light roast
Jasny do alternatyw - light roast Jasne espresso - medium-light
Espresso - medium roast Średnio-ciemny - medium-dark Ciemny - dark
roast
Kolor wypału jest orientacyjny i ma służyć jako pomoc w wyborze
kawy. Każdy z nas posiada inaczej skalibrowany wyświetlacz w
komputerze czy telefonie, dlatego zastrzegamy sobie prawo do różnic
w kolorze wskazanym tutaj a kolorem kawy w paczce.
Tę kawę polecamy parzyć w
Hario drip v60
Hario syphon
Kalita wave
Frenchpress
Aeropress
Delter Coffee Press
Gabi Master
Chemex
Clever Dripper
Cold Brew
Właściwości Atrybut
Intensywność Aromat 4/5
Kwasowość 5/5 Goryczka
2/5 Moc (wyrazistość) 5/5 Słodycz
4/5 Cielistość (body) 4/5
