[BIO PLANET]
Kategoria: ZDROWA Å»YWNOÅÄ > Do pieczenia > MÄ
kiWysyłka: od ręki
MÃÂ
ka kasztanowa â bezglutenowa, lepsza siostra
popularnej mÃÂ
ki pszennej. Ma wiÃÂcej wartoÃ
Âci
odÃ
¼ywczych, niÃ
¼szy indeks glikemiczny, jest bardzo
plastyczna. Idealna! SkÃ
...
Pełen opis produktu 'MÃÂ
ka kasztanowa bezglutenowa BIO 700 g' »
MÄ
ka kasztanowa â bezglutenowa, lepsza siostra popularnej mÄ
ki
pszennej. Ma wiÄcej wartoÅci odżywczych, niższy indeks
glikemiczny, jest bardzo plastyczna. Idealna!
SkÅadniki: mÄ
ka kasztanowa* 100% (*certyfikowany
skÅadnik ekologiczny) WartoÅÄ odżywcza w 100 g
: WartoÅÄ energetyczna - 1541 kJ / 365 kcal TÅuszcz -
3,7 g w tym kwasy tÅuszczowe nasycone - 0,7 g WÄglowodany - 71 g
w tym cukry - 29,5 g BiaÅko - 6,4 g Sól - 0,09 g Zalecane
warunki przechowywania: PrzechowywaÄ w suchym i chÅodnym
miejscu.
Cechy produktu: Certyfikat BIO tak Bez glutenu tak
WegetariaÅski tak WegaÅski tak Kraj producenta Polska Kraj
pochodzenia skÅadników WÅochy Jak powstaje? MÄ
ka kasztanowa
powstaje ze zmielonych suszonych kasztanów jadalnych. Dawniej
byÅa sposobem na przetrwanie biednego ludu. Mielenie owoców
kasztanowca pozwalaÅo zaspokoiÄ gÅód w dużej czÄÅci Europy.
Do teraz kasztan jadalny jest symbolem mÄ
drej przezornoÅci. W
Åredniowieczu o wspaniaÅych wÅaÅciwoÅciach roÅliny pisaÅa
Åw. Hildegarda. Dzisiaj możemy znaleÅºÄ przepisy z jej
wykorzystywaniem w diecie skomponowanej zgodnie z wytycznymi
reformatorki. Dzisiaj gÅównym eksporterem tego produktu sÄ
WÅochy. Znajdziemy tam wspaniaÅe plantacje rozciÄ
gajÄ
ce siÄ
m.in. na apeniÅskich zboczach. W Polsce kasztany jadalne rosnÄ
na
Pomorzu Zachodnim i Dolnym ÅlÄ
sku. Co takiego wyróżnia
mÄ
kÄ kasztanowÄ
bio? IstotnÄ
jej cechÄ
dla wielu
alergików jest brak glutenu. DziÄki swojej plastycznoÅci i
odpowiedniej teksturze z powodzeniem zastÄpuje mÄ
kÄ pszennÄ
. W
smaku wyczujemy delikatne orzechowe nuty, jest lekko sÅodkawa.
Aromaty te nie przeszkadzajÄ
w tym, by używaÄ jej do wytrawnych
przepisów! Cena mÄ
ki kasztanowej jest nieco wyższa niż innych
produktów tego typu. Dlaczego? Do stworzenia 1 kg mÄ
ki zużywa
siÄ nawet 4 kg suszonych kasztanów. Certyfikat ekologiczny
gwarantuje nam jej najwyższÄ
jakoÅÄ. Ponadto smak i
wÅaÅciwoÅci produktu koÅcowego warte sÄ
swojej ceny.Â
MÄ
kÄ należy przechowywaÄ w suchym i chÅodnym miejscu.
MÄ
ka kasztanowa dla Twojego zdrowia Komu zaleca
siÄ używanie tej mÄ
ki? Zawiera ona sporÄ
dawkÄ witaminy A, C,
E oraz B, bogata w potas i żelazo jest też źródÅem
bioflawonoidów, garbników i kwasu foliowego. Taki zestaw
opóźnia procesy starzenia, wzmacnia wzrok oraz wspiera proces
wzrostu dzieci. MÄ
kÄ kasztanowÄ
mogÄ
spożywaÄ nawet
niemowlaki! Zalecana jest kobietom w ciÄ
ży oraz w okresie
menopauzy. Produkt chroni ukÅad sercowo-naczyniowy oraz
krÄ
żenia, obniża także cholesterol. Jego spożywanie może
zapobiec anemii, cukrzycy oraz nowotworom. Zawiera wysokiej
jakoÅci biaÅko oraz bÅonnik, które sÄ
zbawienne dla ukÅadu
pokarmowego. DziÄki temu nasze jelita pracujÄ
lepiej, a my
dÅużej odczuwamy sytoÅÄ. Jak widaÄ, każdy powinien rozważyÄ
wÅÄ
czenie mÄ
ki z kasztanów do codziennego jadÅospisu!
Zastosowanie w kuchni ZaÅożenie, że z racji
orzechowego posmaku mÄ
ka kasztanowa nie nadaje siÄ do codziennych
polskich potraw, jest zupeÅnie bÅÄdne. Z powodzeniem zrobisz z
niej makaron, chleb, pierogi czy naleÅniki. Åwietnie zagÄszcza
zupy i sosy. OczywiÅcie pasuje również do sÅodkich przepisów
na ciasta, ciasteczka, gofry i placki. Uwaga â rozpuszczona w
mleku jest ÅwietnÄ
bazÄ
dla kasztanowej polenty! Rodzime
zastosowania OczywiÅcie nadaje siÄ też do egzotycznych
eksperymentów przenoszÄ
cych nas prosto do sÅonecznej Italii.
Wykonasz z niej tradycyjne dla kasztanowych rejonów specjaÅy:
castagnaccio â typowe wÅoskie
ciasto z mÄ
ki kasztanowej, wody, oliwy i orzechów;
panforte di siena â
bożonarodzeniowy wÅoski wypiek peÅen bakalii;
necci â kasztanowe naleÅniki
serwowane w wersji sÅodkiej lub wytrawnej;
oryginalnÄ
wÅoskÄ
polentÄ,
podobnÄ
do popularniejszej w Polsce mamaÅygi przygotowywanej z
mÄ
ki kukurydzianej.