[]
Kategoria: Kulinarne
dania z ryżu. Kasza , bezcenne źródło węglowodanów,
błonnika, witamin i składników mineralnych, panowała przez stulecia
na polskich stołach, dopiero kiedy wiek XX przyniósł modę na
ziemniaki...
Pełen opis produktu 'Smaczna Kuchnia - Kasza i Ryż' »
Serię książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na różnorodne
potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się
kulinariami. W pięknie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo
zarówno przepisy z tradycyjnej polskiej kuchni, jak i te, które
mają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.
-----------
W książce zamieszczono 100 rozmaitych przepisów na potrawy
z kaszy i ponad 30 na dania z ryżu.
Kasza, bezcenne źródło węglowodanów, błonnika,
witamin i składników mineralnych, panowała przez stulecia na
polskich stołach, dopiero kiedy wiek XX przyniósł modę na
ziemniaki i produkty mączne – zaczęła znikać z naszej
diety. Na szczęście, wraz z modą na zdrowe odżywianie, coraz
częściej i ona pojawia się w jadłospisie. Kasza
gryczana, jaglana, perłowa, kukurydziana, pęczak wracają
do łask, a z nimi – sporo nowych, często sprowadzonych z odległych
regionów, jak kasza bulgar, kuskus, quinoa czy amarantus.
Ryż jest podstawą pożywienia dużej części ludności
na świecie. Wyróżniamy ok.800 jego odmian, które różnią się
kształtem ziaren, kolorem, smakiem, stopniem oczyszczenia i
wartościami odżywczymi – w Polsce można obecnie kupić wiele jego
gatunków. Ryż jest doskonałym źródłem węglowodanów
złożonych – czyli źródłem energii, a także witamin, takich jak
witaminy z grupy B czy witamina E, błonnika,
potasu, magnezu, żelaza i cynku oraz niezwykle wartościowego
białka. Ryż jest naturalnie bezglutenowy,
lekkostrawny i ma niski indeks glikemiczny, dzięki temu jest
polecany osobom chorym na cukrzycę i tym, które chcą stracić na
wadze.
Kaszę i ryż warto więc wprowadzić do codziennej
diety, szczególnie, że nie tylko dostarczają niezbędnych
składników odżywczych, zapobiegają chorobom, a
nawet leczą, ale dają nieskończenie wiele możliwości kulinarnych!
Zupy i kotlety, sałatki i zapiekanki, naleśniki i pieczenie,
wytrawne i na słodko, z mięsem i z warzywami, jako danie główne i
jako deser – na bazie tych prostych i powszechnie dostępnych
składników można wyczarować wiele pysznych dań i
jedynie od naszej wyobraźni zależy, czy w pełni wykorzystamy ich
potencjał.
-----------
Gotowanie ze Smaczną kuchnią zadowoli nawet najbardziej wybredne
gusta i podniebienia. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – kulinarni
eksperymentatorzy i zwolennicy tradycyjnej kuchni. Dzięki dokładnym
opisom i wskazówkom każdą potrawę na pewno uda się przyrządzić.
Piękne albumowe wydanie polecamy także na prezent, zarówno osobne
tomy, jak w kolekcjonerskim pakiecie: cztery książki z serii plus w
gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w eleganckim
ekspozytorze.
Przepis na kaszę gryczaną z
warzywamiSkładniki: • 1
szklanka kaszy gryczanej,
• 1 marchewka,
• 1 por (tylko biała część),
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• ½ niedużego selera korzeniowego,
• ½ łyżeczki mielonej kolendry,
• 1 łyżka masła,
• sól, pieprz do smaku,
• świeże listki kolendry lub mięty do posypania.
• olej do smażenia.
Przyrządzenie kaszy gryczanej z warzywamiKaszę
ugotować w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu.
Odcedzić. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Por
oczyścić, umyć i pociąć w ćwierćplasterki. Seler obrać, umyć i
również pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Czosnek
obrać i przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać
trochę oleju i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę,
seler i por, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kolendrą do
smaku. Smażyć, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Do
warzyw dodać łyżkę masła, wrzucić ugotowaną kaszę, wymieszać i
chwilę wszystko razem ogrzewać. Gotową kaszę rozłożyć do miseczek
po wierzchu posypać listkami mięty lub kolendry i
podawać.