[BABALSCY ekologiczne mąki, kasze, makarony, kawa orkiszowa]
Kategoria: Żywność ekologiczna > Kasza > Kasza JęczmiennaWysyłka: do 3 dni
Kasza Jęczmienna Pęczak BIO 500 g Babalscy Pierwsze uprawy
jęczmienia prowadzą na tereny Bliskiego Wschodu, gdzie już od
czasów neolitu był uznany za cenne i wartościowe pożywienie. Nie
bez p...
Pełen opis produktu 'Kasza Jęczmienna Pęczak BIO 500 g Babalscy' »
Kasza Jęczmienna Pęczak BIO 500 g Babalscy
Pierwsze uprawy jęczmienia prowadzą na tereny Bliskiego Wschodu,
gdzie już od czasów neolitu był uznany za cenne i wartościowe
pożywienie. Nie bez powodu, gdyż bogactwo składników odżywczych
sprawiło, że zboże to zaliczono do rodzaju żywności funkcjonalnej,
czyli prozdrowotnej. BioBabalscy, jako producent ekologicznej
żywności, wyposażył swój sklep w pęczak jęczmienny, który zachwyca
bogactwem wartości odżywczych. Kasza jęczmienna pęczak -
właściwości
Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem? Uwzględnij w diecie pęczak -
wartości odżywcze, które posiada, wpływają praktycznie na wszystkie
układy i narządy w organizmie. Zbiór witamin z grupy B, który
posiada kasza ekologiczna, czuwa nad prawidłową pracą układu
nerwowego, reguluje napięcie nerwowe, poprawia nastrój oraz wspiera
leczenie depresji. Witamina E zwalcza bezpłodność oraz, będąc
silnym antyoksydantem, niszczy wolne rodniki i hamuje procesy
starzenia się komórek. Szereg pierwiastków, jakie posiada kasza
jęczmienna pęczak, również ma prozdrowotne właściwości. Potas z
magnezem stymulują pracę mięśni, wzmacniają je, kontrolują
prawidłowe ciśnienie krwi, a sam magnez pomaga zwalczać stres i
jego nieprzyjemne skutki. Temu pierwiastkowi zawdzięczamy
umiejętność koncentracji i relaksacji. Pęczak jęczmienny posiada
również spore pokłady cynku, który sprawia, że włosy stają się
lśniące, paznokcie mocne, a skóra gładka i promienna. Jego
dobroczynne działania odczuwa również tarczyca, bo dzięki pęczakowi
może prawidłowo pracować. Wapń jako składnik kości i zębów wspomaga
ich ochronę i mineralizację. Jego siła połączona z działaniem
manganu tworzy idealny zespół do walki z osteoporozą. Dla osób
borykających się z nadwagą i zaparciami ratunkiem są posiłki bogate
w błonnik pokarmowy. To właśnie jego zawartość w kaszy jęczmiennej
sprawia, że praca jelit przebiega sprawniej, a uczucie sytości po
jedzeniu zostaje na dłużej. Kasza jęczmienna pęczak jest również
bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które
odpowiadają za funkcjonowanie serca i mózgu. Ponadto kwasy te
regulują pracę przewodu pokarmowego i wzmacniają układ
odpornościowy, a tym samym stymulują go do walki z drobnoustrojami
chorobotwórczymi, które atakują organizm. Nienasycone kwasy
tłuszczowe chronią także przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz
sztywność towarzyszącą chorobom reumatycznym. Zastosowanie
kaszy jęczmiennej BIO
Pęczak jęczmienny jest nie tylko bogaty w wartości odżywcze, ale
również wyjątkowo smakuje. Ze względu na swoją delikatność, jest
doskonałym składnikiem wzbogacającym zupy, nadaje się również jako
baza do dań warzywnych lub dodatek do dań mięsnych i sosów. Kasza
ta świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami, można też
użyć jej zamiast ryżu do zrobienia risotto (pęczotto). Kasza
ekologiczna dostępna w sklepie BioBabalscy równie dobrze sprawdzi
się jako nadzienie do pierogów - w połączeniu z mięsem można też ją
stosować jako farsz do gołąbków. Pęczak jęczmienny posiada indeks
glikemiczny 70 i błonnik rozpuszczalny - oznacza to, że produkt
zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu powinien być
uwzględniany również w diecie osób chcących zrzucić nadprogramowe
kilogramy. Chcesz kupić ekologiczną kaszę, jednak nie wiesz, jak
gotować tego typu produkt? Szklankę pęczaka jęczmiennego płuczemy
pod bieżącą wodą, następnie gotujemy w 3 szklankach wody z
dodatkiem soli i odrobiną oleju pod przykryciem, na małym ogniu. Po
20 minutach kasza powinna być gotowa. Podczas gotowania warto co
jakiś czas sprawdzać, czy pęczak jęczmienny wchłonął płyn - jeśli
tak, czas gotowania będzie krótszy.
Składniki
100% kasza jęczmienna pęczak*
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1686 kJ / 399 kcal
Tłuszcz: 2,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,48 g
Węglowodany: 73,5 g
- w tym cukry: 0 g
Błonnik: 17,3 g
Białko: 12,5 g
Sól: <0,01 g Certyfikaty: BIO