[Holistic]
Kategoria: Holistic > Witaminy Holistic
Holistic LactoVitalis IB Kwas masłowy Probiotyk 30
kapsułek Holistic LactoVitalis IB Kwas masłowy jest
suplementem diety zawierającym kapsułki składające się z
kwasu masłowego, miliardów...
Pełen opis produktu 'Holistic LactoVitalis IB Kwas masłowy Probiotyk 30 kapsułek Holistic LactoVitalis IB Kwas masłowy Probiotyk 30 kapsułek' »
Holistic LactoVitalis IB Kwas masłowy Probiotyk 30
kapsułekHolistic LactoVitalis IB Kwas masłowy jest
suplementem diety zawierającym kapsułki składające się z kwasu
masłowego, miliardów żywych bakterii mlekowych, posiada w składzie
także błonnik, witaminę C i cynk. Wskazany przy zespole jelita
drażliwego.Składniki: Mikrokapsułkowany kwas
masłowy (maślan sodu), substancje wypełniające (ekstrakt z ryżu,
skrobia kukurydziana), błonnik (Sunfiber - hydrolizowana guma guar
- Cyamopsis tetragonolobus), bakterie kwasu mlekowego (B. lactis,
L. rhamnosus, B. longum, L. acidophilus, B. bifidum), kwas
L-askorbinowy (witamina C pozyskiwana z owoców Amla - Emblica
officinalis), pikolinian cynku.Zawartość
opakowania: 30 kapsułekPorcja dzienna
zawiera: 150 mg kwasu masłowego, 42,5 mg błonnika, 1 miliard
bakterii kwasu mlekowego (B. lactis, L. rhamnosus, B. longum, L.
acidophilus, B. bifidum), witamina C od 12 mg (15% RWS*), cynk 1,5
mg (15% RWS*). *RWS - % referencyjnych wartości
spożyciaSposób użycia: 1 kapsułka dziennie.
Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Suplement
diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik)
zróżnicowanej diety.Magazynowanie: Chronić przed
wilgocią, przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu
niedostępnym dla dzieci i światła
słonecznego. Opinia
eksperta:Daria Łukowska
Dietetyczka, popularyzatorka nauki.
Autorka serii na kanale YT „Forma na
życieKwas masłowy jest podstawowym materiałem
energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego i coraz więcej
wiemy o możliwości jego zastosowania w przypadku różnego rodzaju
problemów jelitowych, takich jak zespół jelita drażliwego, choroby
zapaleń jelit czy w przypadku przewlekłych biegunek. Czym jest kwas
masłowy i co na jego temat mówią badania
naukowe?Kwas masłowy to krótkołańcuchowy kwas
tłuszczowy. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) stanowią
rodzaj komunikatorów między mikrobiomem i układem odpornościowym.
Stymulują one wzrost bakterii saprofitycznych, hamując tym samym
rozwój patogenów.
Kwas masłowy jest syntetyzowany w naszych jelitach, przez
bakterie jelitowe, które fermentują niestrawne frakcje błonnika.
Stanowi istotne źródło energii dla komórek ściany okrężnicy, a
także wykazuje działanie troficzne (czyli ochronne, zapewniające
ciągłość nabłonka jelitowego), a także działanie przeciwzapalne
wobec nabłonka jelitowego. Do głównych korzyści zdrowotnych,
płynących z maślanu sodu, możemy zaliczyć przede wszystkim
profilaktykę nowotworów okrężnicy poprzez dostarczenie energii dla
jej komórek, ale także poprawienie wrażliwości insulinowej,
zapobieganie rozszczelnieniu bariery jelitowej, zmniejszanie stanu
zapalnego w organizmie czy ochrona układu nerwowego. Kwas masłowy
jest potrzebny dla zachowania nieprzenikalnej bariery pomiędzy
okrężnicą a krwiobiegiem, zapobiegając tym samym stanom zapalnym
jelit. Przyspiesza on również procesy gojenia oraz regeneracji
nabłonka jelitowego, a także działa stymulująco na biosyntezę śluzu
błony śluzowej nabłonka. Dodatkowo jego obecność w świetle jelita
pozwala na utrzymywanie prawidłowego poziomu pH, co zabezpiecza
układ pokarmowy przed patogennymi
mikroorganizmami.Kwas masłowy często podawany jest
w formie suplementu - jest to korzystne rozwiązanie zwłaszcza w
przypadku różnego rodzaju problemów jelitowych, gdzie odpowiednia
podaż wcześniej wymienionych produktów roślinnych jest często
niemożliwa, ze względu na złą tolerancję błonnika przez
jelita. PROSIMY NIE ŁCZYĆ W JEDNYM ZAMÓWIENIU
Z INNYMI PRODUKTAMI OD INNYCH PRODUCENTÓW