[ZAKWASKI VIVO]
Kategoria: Suplementy diety > probiotyki naturalneWysyłka: do 3 dni
proporcje laktobakterii, bifidobakterii i bakterii kwasu
propionowego, podobnie jak zwiększona ilość kultur w starterze,
wyróżnia Simbilakt. Uzyskany jogurt zawiera duże stężenie
aktywnych kultur...
Pełen opis produktu 'Jogurt domowy PROBIO jogurt żywe kultury bakterii probiotyk opakowanie 2 x 1g ZAKWASKI VIVO' »
Zakwaska Simbilakt posiada największą liczbę kultur bakterii ze
wszystkich oferowanych Zakwasek. Starter został opracowany z myślą
o wzmocnieniu symbiotycznego działania kultur. Specjalnie dobrane
proporcje laktobakterii, bifidobakterii i bakterii kwasu
propionowego, podobnie jak zwiększona ilość kultur w starterze,
wyróżnia Simbilakt. Uzyskany jogurt zawiera duże stężenie aktywnych
kultur bakterii. Zawarta w produkcie flora niekorzystnie wpływa na
patogenne bakterie i grzyby, wytwarzając duże stężenie kwasu
mlekowego i naturalnych substancji antagonizujących patogeny.
Jogurt przygotowany z Zakwaski Simbilakt zgodnie z instrukcją na
opakowaniu nie zawiera zagęstników, mleka w proszku, barwników,
cukru (przygotowany w domu zawiera tylko naturalnie występujące
cukry). Domowy jogurt wolny jest więc od wszelkich zbędnych
dodatków, gwarantując naturalność produktów. Dzięki użyciu Zakwaski
otrzymujemy smaczny i maksymalnie świeży ukwaszony produkt
mleczny. Składniki
Liofilizowane szczepy bakterii: Bifidobacterium lactis
BI-04-SD5219, Bifidobacterium lactis BI-07-SD5220, Bifidobacterium
longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve,
Bifidobacterium infantis, Lactobacillus casei, Lactobacillus
rhamnosus, Lactobacillus acidophilus NCFM-700396, Lactobacillus
lactis, Lactobacillus bulgaricus- LB-87, Lactobacillus gasseri,
Lactobacillus brevis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus
paracasei, Lactobacillus plantarum, Streptococcus
thermophilus-ST-21, Propionibacterium freudenreichii Jak
przygotować jogurt domowy Vivo?
Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do
połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie
nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia
się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie,
należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby
rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka
pasteryzowanego.
W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić
do temperatury 37-40 stopni C.
Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią
temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w
lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy
temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur
bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40°
sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego
wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało
się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do
namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np.
ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z
bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z
pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła,
naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez
przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą
konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego
zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski,
itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7
dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu
bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie –
zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być
czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.