[Illuminatio]
Kategoria: Medycyna > Żywienie
jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego,
jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak
je przygotowywać, żeby wydobyć z nich esencję witamin,
mikroelementów
Pełen opis produktu 'Dzika strona jedzenia' »
Nowe wydanie!
Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do
dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż
te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje
w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako
drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy
czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w
zdrowiu i budują odporność.Jo Robinson, ceniona aktywistka
żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę,
możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona
jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie
owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je
przygotowywać, żeby wydobyć z nich esencję witamin, mikroelementów,
przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z
rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu
rodzajowi warzyw czy owoców – by szczegółowo przedstawić dostępne
na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często
zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.To nie jest
nudny spis danych żywieniowych, to książka, która będzie wyrywać
cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki.
Daj się zaskoczyć! Odkryj, że:
antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez
rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem;
marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji
redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowa w
kawałkach;
liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń
buraka;
im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odzywczych, a im
bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera;
maliny zawierają więcej błonnika niż otręby zbóż.
Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze
odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te
gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających
cieszyć się zdrowiem przez długie lata.***Jo
Robinson jest autorką i współautorką 14 książek o
tematyce zdrowotnej, których sprzedano już w sumie ponad 2 miliony
egzemplarzy. To aktywistka żywieniowa, najbardziej znana z badań
nad korzyściami chowu trzody chlewnej, bydła, owiec i drobiu na
naturalnych pastwiskach. Jej wypowiedzi o produkcji rolnej opartej
na trawie, cytowane były w dziesiątkach głównych mediów w USA, w
tym w „Time”, „The New York Times”, „USA today”, „Men’s Health”,
„Mother Earth News”, National Public Radio i w „Wall Street
Journal”. Jej strona
internetowa www.eatwild.com odnotowała ponad 10 milionów
odwiedzin. Autorka mieszka i pracuje na Vashon Island, wiejskiej
wysepce w pobliżu Seattle w stanie Waszyngton, gdzie w swoim
ogrodzie uprawia wiele zdrowych i pysznych odmian warzyw i owoców
polecanych w tej książce.