[MOYA]
Kategoria: Herbata > MatchaWysyłka: od ręki
JAPOŃSKA HERBATA ZIELONA MATCHA MOYA
Codzienna BIO 30g Moya Codzienna to 100% organiczna zielona
herbata matcha z drugiego i trzeciego zbioru świeżych
liści krzewów, które dojrzewają...
Pełen opis produktu 'Herbata zielona Matcha japońska w puszcze BIO 30g Moya Codzienna' »
JAPOŃSKA
HERBATA ZIELONA MATCHAMOYA Codzienna
BIO 30g Moya Codzienna to 100%
organiczna zielona herbata matcha z drugiego i trzeciego
zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod
specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Jest uprawiana w regionie
Uji w prefekturze Kioto, który słynie z żyznej gleby i czystych
wód. Zielona herbata ma tam idealne warunki do wzrostu dzięki dużej
ilości opadów, dobrze nasłonecznionym wzgórzom i tworzącym się
między nimi mgłom, które chronią delikatne listki krzewów przed
mrozem. Krzewy z których pochodzi Moya Matcha są starannie
uprawiane na małych, rodzinnych polach herbacianych wolnych od
pestycydów. Moya Matcha Codzienna posiada
intensywnie zieloną barwę i mocno herbaciany aromat z wyczuwalną
goryczka, charakterystyczną dla zielonej herbaty. Idealnie pasuje
do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli a także
przepisów kulinarnych. Herbata zielona
Matcha to klasyczna i niefermentowana zielona
herbata, której liście zrywane są zawsze w pierwszym zbiorze. Jej
produkcja znacznie różni się jednak od wytwarzania zwykłej zielonej
herbaty - na ok. 3 tygodnie przez zbiorem rośliny zostają
osłonięte przed działaniem słońca, dzięki czemu herbata
Matcha zawiera więcej cennego chlorofilu, aminokwasów
a także zapobiega przekształcaniu się L-teaniny w
katechiny odpowiedzialne za gorzki posmak. Dzięki temu matcha
uzyskuje słodki, łagodny smak. Przed sproszkowaniem usuwa się
z niej łodyżki i żyłki. W porównaniu do zwykłej zielonej
herbaty matcha zawiera więcej pobudzającej kofeiny oraz większą
ilość aminokwasów, które nadają jej charakterystyczny smak
umami. Wiele osób traktuje matchę jako zdrowy energetyk lub
zamiennik kawy. Zawarta w matchy kofeina pobudza ale obecność
L-teaniny, aminokwasu o właściwościach relaksujących, łagodzi i
wydłuża jej działanie. Po wypiciu matchy uzyskujemy więc efekt
„czujności,” który, w przeciwieństwie do kawy, utrzymuje się przez
kilka godzin i nie kończy się gwałtownym załamaniem. Matcha
nazywana jest najlepszą zieloną herbatą na świecie przede wszystkim
za jej niezwykłe właściwości zdrowotne: 1. Pomaga obniżyć zły
cholesterol - spożywanie zielonej herbaty lub przyjmowanie jej
ekstraktu znacznie obniża poziom całkowitego oraz złego
cholesterolu (LDL) 2. Wspomaga odchudzanie - Zawarte w
ekstrakcie z zielonej herbaty katechiny mające właściwości
rozgrzewające i utleniające tłuszcz 3. Matcha wyrasta w cieniu
przez co większą dawkę chlorofilu niż inne zielone herbaty, dzięki
czemu ma potężną moc oczyszczającą organizm z toksyn, chemikali i
metali ciężkich. 4. Matcha to bogate źródło przeciwutleniaczy.
Zawiera ich ponad 6 razy tyle co jagody goji. Przeciwutleniacze
skutecznie walczą z wolnymi rodnikami przez co opóźniają starzenie
się organizmu i zapobiegają wielu przewlekłym chorobom
5. Katechiny zawarte w herbacie matcha nie tylko niwelują
wolne rodniki, ale mają także działanie antywirusowe,
antybakteryjne, przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Matcha
nie podwyższa ciśnienia krwi oraz tętna. Jedna filiżanka herbaty
matcha zawiera podobną ilość składników odżywczych co 10 filiżanek
zwykłej zielonej herbaty. Kiedy pijesz matchę przyjmujesz 100%
wartości odżywczych zawartych w liściach.
Sposób zaparzania: Wsyp łyżeczkę
herbaty Matcha do czarki lub filiżanki, zalej niewielką
ilością wody o temperaturze ok. 80°C i wymieszaj
bambusowym mieszadełkiem, aż cała matcha się rozpuści a na
powierzchni powstanie charakterystyczna gęsta pianka. Zamiast
bambusowego mieszadełka można użyć trzepaczki do jajek
lub ręcznego spieniacza do mleka. Następnie powoli dolej wodę
tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Można ją pić zarówno na
gorąco jak i na zimno. Sposób przygotowania Matcha
latte: Wsyp łyżeczkę herbaty Matcha do
czarki lub filiżanki, zalej wodą o temperaturze ok. 80°C
i wymieszaj bambusowym mieszadełkiem, aż cała matcha się
rozpuści. Mleko roślinne lekko podgrzej, a następnie
spieniaczem do mleka zrób piankę. Zalej mleczną pianką wcześniej
przygotowaną matchę. Do smaku można dodać np. aromat waniliowy,
łyżeczkę miodu lub przyprawy - cynamon czy kardamon.
Masa netto: 30g Wyprodukowano
dla: MOYA EUROPE sp. z o.o.
ul. Karłowicza 9a, 02-501 Warszawa