[Charaktery]
Kategoria: Poradniki. Informatory. SpisyWysyłka: od ręki
? Jedzenie to przyjemność. Źródło siły i energii. Fundament,
na którym budujemy nasze zdrowie. ?Najeść się? to
zaspokoić podstawowe potrzeby fizjologiczne. To nasycić
się tak,...
Pełen opis produktu 'Jedz na zdrowie Jak jeść by się najeść i nie utyć' »
Z okładki: Jeden uwielbia babciną szarlotkę, dla drugiego szczytem
kuchennej doskonałości są kotleciki przyrządzane przez żonę, trzeci
dałby się pokroić za rosołek od mamy, czwarty nie wyobraża sobie
życia bez sałatek, które sam robi? Każdy z nas ma jakieś ulubione
potrawy. I nic w tym złego! Problem pojawia się, gdy zaczynamy żyć
po to, żeby jeść, albo przeciwnie ? gdy zupełnie nie dbamy o jakość
posiłków, bo mamy na głowie tysiąc ważniejszych spraw.Jak zatem
jeść świadomie? O tym piszą nasi autorzy ? specjaliści od dobrego i
zdrowego odżywiania. Prosto, jasno i zajmująco pokazują, co możemy
zrobić, żeby jedzenie dawało nam radość, sprawiało przyjemność, ale
jednocześnie wzmacniało i poprawiało jakość naszego życia.Ze
skrzydełek:Co zrobić, by jak najdłużej młodość zachować? Przede
wszystkim sięgajmy po antyoksydanty! Najpopularniejszym
przeciwutleniaczem jest niewątpliwie witamina E, która zyskała
miano ?witaminy młodości?. Jej główne zadanie to hamowanie
utleniania lipidów i zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
tlenowych, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces
starzenia. Witamina E jest obecna w olejach roślinnych (np.
sojowym, słonecznikowym), orzechach, kiełkach zbóż (zwłaszcza
pszenicy), wątrobie, jajach i rybach. Kolejnym źródłem
antyoksydantów są owoce i warzywa obfitujące w kwas askorbinowy
(głównie cytrusy) i karotenoidy (marchew, dynia, pietruszka,
papryka, brokuł, pomidor). Natomiast herbata, kakao, a nawet kawa
obfitują w polifenole, którym również można przypisać właściwości
antyoksydacyjne. Zatem jeśli czujemy, że uszła z nas energia, a
chcemy przywrócić sobie młodzieńczą radość życia i zachować ją jak
najdłużej, jedzmy dużo ryb, orzechów, łączmy je z warzywami i
owocami, popijajmy herbatą albo kakao. To zapewni nam długą,
radosną młodość!Fragmenty:?Co znaczy: najeść się? Jedzenie to
przyjemność. Źródło siły i energii. Fundament, na którym budujemy
nasze zdrowie. ?Najeść się? to zaspokoić podstawowe potrzeby
fizjologiczne. To nasycić się tak, by nie czuć głodu. Jednak za
sprawą wielu czynników, a zwłaszcza szybkiego tempa życia, często
zapominamy, że ?najedzenie się? oznacza także dostarczenie
organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Bez pośpiechu, bez
nerwowych ruchów, bez chwytania czegokolwiek, co jest pod ręką ?
pożywienia słabej jakości, wysoko przetworzonego, pełnego chemii. A
trudno o coś przyjemniejszego niż najeść się w spokoju, w
pozytywnej atmosferze, w towarzystwie bliskich osób. Delektować się
smakiem, chłonąć zapachy.?Najeść się? to wsłuchać się w swój
organizm i odpowiedzieć na jego potrzeby. Czego mu brakuje? Co jest
ważne? Z czym sobie nie radzi? Czego nie toleruje? Co go wzmacnia?
Odpowiedzi na te pytania prowadzą właśnie do talerza. ?Najedzenie
się? nie ma też nic wspólnego z niedojadaniem i przejadaniem się.?
Dosłownie ?najeść się? oznacza zlikwidować nieprzyjemne ssanie w
żołądku, które zmusza nas do poszukiwania pożywienia. Idealnie
byłoby, gdybyśmy najadali się tym, co służy utrzymaniu nas w pełnym
zdrowiu i sprawności fizycznej. Nie wystarczy jeść, należy się
odżywiać ? tłumaczy dr n. med. Elżbieta Gabrowska, dietetyk
kliniczny na Oddziale Leczenia Żywieniowego Uniwersyteckiego
Szpitala Dziecięcego w Krakowie.? Racjonalne odżywianie polega na
regularnym przyjmowaniu posiłków i dostosowaniu ich objętości do
potrzeb organizmu, by nie tyć. Racjonalne żywienie polega też na
urozmaicaniu posiłków. Bez wskazań klinicznych nie powinniśmy
eliminować niektórych produktów z diety tylko dlatego, że robią to
inni?.(Katarzyna Klimek-Michno, ?Zdrowo się najedz?)