[Dragon]
Kategoria: Książki ogólne / przyroda, biologia, zoologia
w nowym, najobszerniejszy i największym, na polskim rynku
wydawniczym Ilustrowanym leksykonie grzybów w
Polsce. Korzystanie z tej publikacji, w której informacje
zaprezentowano w prosty...
Pełen opis produktu 'Ilustrowany leksykon grzybów w Polsce' »
Każde grzybobranie to zapowiedź wspaniałego festynu przyrody,
olśniewającego różnorodnością grzybowych odmian i gatunków.Cieszą
nasze oczy, a podniebieniu dostarczają niezapomnianych wrażeń
smakowych. Jednak, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Jak
rozpoznać najsmaczniejsze wśród smacznych? Książka zawiera
informacje o 360 gatunkach grzybów, ich cechach, sposobie
oznaczania oraz przydatności w kuchni. Opisy zostały uzupełnione
kolorowymi fotografiami, z którymi miłośnicy grzybów mogą porównać
znalezione przez siebie okazy. Rzetelność zawartej tu wiedzy na
temat królestwa grzybów gwarantuje doświadczony, certyfikowany
grzyboznawca.Gdy późnym latem w ściółce między drzewami pokazują
się pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas
dla grzybiarzy. Jednakże nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć
borowika, maślaka czy podgrzybki. Czy ulubione przez nas grzyby
rosną w lasach liściastych, czy iglastych? Jak nazywają się smaczne
grzyby jadalne, które można spotkać na łące? Jak prawidłowo
odróżnić grzyby jadalne od śmiertelnie trujących. Każde
grzybobranie to zapowiedź wspaniałego festynu przyrody,
olśniewającego różnorodnością grzybowych odmian i gatunków. Cieszą
nasze oczy, a podniebieniu dostarczają niezapomnianych wrażeń
smakowych. Jednak, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Jak
rozpoznać najsmaczniejsze wśród smacznych?Odpowiedzi na te
i wiele innych pytań znajdą Państwo w nowym, najobszerniejszy i
największym, na polskim rynku wydawniczym Ilustrowanym leksykonie
grzybów w Polsce.Korzystanie z tej publikacji, w której
informacje zaprezentowano w prosty i przystępny sposób, pozwoli:
dowiedzieć się o ponad 360 gatunkach grzybów występujących w
polskich lasach,
poznać pełną listę grzybów jadalnych,
odróżnić prawidłowo grzyby jadalne od trujących,
rozpoznać najsmaczniejsze gatunki wśród smacznych,
ustrzec się przed zbieraniem i niszczeniem grzybów które
znajdują się pod ochroną,
uzyskać wiedzę na temat typowego środowiska wzrostu
poszczególnych gatunków grzybów, oraz okresu ich występowania,
szybko rozpoznać, dzięki zamieszczonym symbolom, które grzyby
są jadalne, które trujące, a które podlegają ochronie,
dowiedzieć się o bezpiecznych zasadach zbierania i
przygotowania grzybów do spożycia,
przygotować wiele ciekawych potraw według zamieszczonych w
książce przepisów,
poznać zasady postępowania przy różnych rodzajach zatrucia
grzybami.
Istotnym walorem książki, jako
przewodnika po świecie grzybów, są fotografie o wysokich walorach
technicznych, prezentujące piękne okazy grzybów w ich naturalnym
środowisku. Leksykon zawiera najwyższej jakości, duże zdjęcia,
dzięki którym miłośnicy grzybów mogą porównać z nimi znalezione
przez siebie okazy.Leksykon przedstawia niezmiernie różnorodne,
niezwykłe królestwo grzybów, jedynych organizmów mających cechy
zarówno roślin, jaki zwierząt. Prezentację przedstawicieli tej
ogromnej grupy żywych organizmów autor poprzedza omówieniem
wielorakich funkcji pełnionych przez grzyby w ekosystemie. Przede
wszystkim jednak prezentuje ze szczegółami 360 gatunków grzybów,
które można spotkać w Polsce. Przy prezentacji każdego gatunku
Czytelnik znajdzie dokładny opis wyglądu kapelusza, trzonu, rurek,
blaszek, porów i pierścieni (jeżeli występują) miąższu, nazwę
polską oraz łacińską, ewentualnie nazwy współwystępujące, dane
dotyczące wielkości, gatunków podobnych, okresu i miejsca
występowania a także informacje o walorach smakowych.W pierwszym
rozdziale poznajemy ułożone w porządku alfabetycznym najważniejsze
i uznawane za najsmaczniejsze grzyby jadalne. Czytelnik może się
dowiedzieć, które gatunki można bezpiecznie spożywać, jak je
rozpoznać oraz gdzie i kiedy najlepiej ich szukać. Wstępną ocenę,
czy grzyb jest jadalny, czy trujący, ułatwiają stosowne piktogramy
zamieszczone przy każdym gatunku grzyba.Drugi rozdział poświęcono
najczęściej występującym grzybom niejadalnym. Zostały one oznaczone
i podzielone na dwie grupy: jadalne po specjalnym przygotowaniu i
niejadalne. Kryterium podziału są walory smakowe poszczególnych
gatunków. Warto jednak pamiętać, że rozpoznanie tych gatunków
wymaga dużego doświadczenia. W trzecim rozdziale autor prezentuje
występujące w Polsce grzyby trujące, których spożycie może skończyć
się zatruciem pokarmowym lub nawet śmiercią. Podzielone one zostały
na gatunki trujące i śmiertelnie trujące. Koniecznie trzeba
wiedzieć, jak rozpoznawać takie gatunki. W rozdziale czwartym
znajdziemy kilkadziesiąt gatunków grzybów objętych całkowitą lub
częściową ochroną w Polsce – od znanych z walorów smakowych
smardzów po najrzadszych przedstawicieli rodziny
sromotnikowatych.Leksykon uzupełnia rozdział o grzybach w kuchni.
Dodatek podpowiadający, jak w smakowity, łatwy i przyjemny sposób
przetworzyć grzyby – od suszenia przez marynowanie po gotowanie.
Znajdziemy tu także kilkadziesiąt oryginalnych przepisów na dania z
grzybów min. grzyby kresowe, terrinę grzybową, suflet grzybowy,
grzybowy kulebiak czy carpaccio z grzybów.W encyklopedii
przeczytamy szereg interesujących ciekawostek między innymi o:
trufli letniej – ginącym przysmaku, płomiennicy – grzybie
owocującym zimą, niebezpiecznej opieńce miodowej, śmiertelnie
trujących muchomorach, błyskoporku podkorowym – będącym antidotum
na wiele chorób, grzybie olbrzymie – siedzeniu sosnowym.Można mieć
niemal pewność, że kto zapozna się z tą książką, będzie potrafił
odróżnić grzyby jadalne od pozostałych, można też mieć nadzieję, że
nie będzie niszczył nieprzydatnych dla siebie, wiedząc już, co
przyroda zawdzięcza tym niejadalnym, a nawet trującym.Umiejętność
prawidłowego rozpoznawania grzybów jest nie tylko świadectwem
wiedzy, ale przede wszystkim gwarancją, że nie narazimy niczyjego
zdrowia i życia. Ważna uwaga: dokładny skład chemiczny wielu
grzybów nie jest do końca poznany, dlatego ze względów
bezpieczeństwa traktuje się je jako niejadalne bądź trujące. Bywa,
że wraz z postępem nauki i badaniem wpływu występujących w nich
substancji chemicznych na organizm ludzki grzyby, przez wiele lat
uważane za jadalne, zostają „przekwalifikowane” i zaczyna traktować
się je jako trujące. Z tego punktu widzenia bardzo istotne jest
posługiwanie się przy ocenie danych gatunków najnowszą literaturą.
Publikacje wydane kilka czy kilkanaście lat temu mogą nie
uwzględniać najnowszych badań.W końcowej części leksykonu Czytelnik
znajdzie słowniczek mykologiczny oraz indeksy nazw polskich i
łacińskich.Oddajemy w Państwa ręce książkę, z którą do lasu może
się wybrać zarówno doświadczony, jak i początkujący grzybiarz.
Książka uprzyjemni i ułatwi każde grzybobranie. To niezastąpiony
towarzysz grzybiarzy w każdym wieku i na każdym poziomie
wtajemniczenia.Leksykon uwzględnia zmiany w ochronie grzybów
wprowadzone Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9
października 2014 w sprawie ochrony gatunkowej grzybów. Nowe
Rozporządzenie weszło w życie z dniem 17 października 2014 r.
natomiast część przepisów dotycząca ochrony nowych gatunków weszła
w życie z dniem 1 marca 2015 r.
Zajrzyj do środka książki