[227]
Kategoria: Piece wolnostojące, kozy>Piece na drewno stalowe i żeliwneWysyłka: od ręki
socjalnych. Jako paliwa należy używać sortowanego węgla kamiennego
lub brunatnego o wymiarach ziaren 10-50 mm. Nie można opalać
pieca miałem węglowym lub węglem nie sortowanym i
wszelkiego...
Pełen opis produktu '2277540 Piec na węgiel i drewno 6,5kW z szamotem na drewno i węgiel' »
Promocja tego produktu!
"Dostawa gratis na terenie całego kraju"
Czyli dostarczamy bezpłatnie ten towar w dowolne miejsce w
Polsce.
"Większość towarów wysyłamy w ciągu 24h, po sprawdzeniu stanu
magazynowego!"
Do godziny po zamówieniu (w godzinach pracy) magazynierzy
sprawdzają czy zamówiony towar jest w magazynie i przesyłamy
informację emailem lub faksem.
Firma jest obecna na polskim
rynku od 10 lat. Produkty najwyższej jakości są rezultatem
systematycznych innowacji w firmie. Podstawą działań było
opracowanie i wdrożenie w 2001 roku Zintegrowanego Systemu
Zarządzania Jakością, Środowiskiem oraz Bezpieczeństwem i Hieną
Pracy wg norm: ISO 9001, ISO 14001, PN-N-18001/OHS AS 18001.
Produkujemy także według dyrektywy europejskiej, co pozwala nam na
oznaczenie naszych wyrobów znakiem CE
Metalowy przenośny piec grzewczy
"Płomień 2" przeznaczony jest do ogrzewania pomieszczeń o kubaturze
60 do 90 m3. Wykorzystywany może być w domach mieszkalnych,
barakach budowlanych, pomieszczeniach socjalnych. Jako paliwa
należy używać sortowanego węgla kamiennego lub brunatnego o
wymiarach ziaren 10-50 mm. Nie można opalać pieca miałem węglowym
lub węglem nie sortowanym i wszelkiego rodzaju odpadami.
Konstrukcja pieca charakteryzuje się dobrym wychłodzeniem spalin,
dopalaniem części palnych w spalinach, wygodna regulacją dopływu
powietrza, co najmniej dziesięciogodzinnym okresem spalania
jednorazowej porcji opału ( bez doglądania pieca ) i możliwością
przedłużenia palenia po tym czasie bez konieczności ponownego
rozpalenia.
Budowa
Korpus pieca metalowy zbudowany jest
z blach zgrzewanych punktowo. Pokrywa górna, drzwiczki wrzutowe i
paleniskowe, napowietrznik, nasada rury, ruszty wykonane są z
żeliwa. Obudowa pieca wykonana jest z blachy stalowej. Wymurówkę
pieca wykonano z kształtek szamotowych.
DANE
TECHNICZNE:Wymiary pieca:
- wysokość - 790 mm
- szerokość - 510 mm
- głębokość - 413 mm
Masa pieca - 110 kg
Kubatura ogrzewanego pomieszczenia -
60-90 m3
Odległość od podłogi do środka
otworu wylotowego - 615 mm spalin
Średnica zewnętrzna nasadki rury
wylotowej - 110 mm
Ciąg kominowy (znamionowy) - 10
Pa
Sprawność pieca - ok. 61%
Nominalna moc cieplna ok. 6,5 kW dla
sprawności 70%, 1,21kg węgla na godzinę i wartości
energetycznej
25500kJ/kg
Temperatura spalin oC max.
380
Dostępne paliwa wg PN-EN 12815 tab.
B.2
Węgiel kamienny Sortymenty - PN-82/G
-97001 - Orzech II - OII
Węgiel kamienny do celów
energetycznych - PN-82/G – 97003
Instrukcja
obsługi:
Do
Użytkowników
Niniejsza instrukcja
ma za zadanie zapoznać
Użytkowników z obsługą pieca grzewczego
TK.4, w celu wszechstronnego
wykorzystania jego zalet oraz prawidłowej
eksploatacji.
Piec grzewczy TK.4 jest prostą
konstrukcją, nie sprawiającą trudności w obsłudze. Zalety pieca
zdobędą z pewnością uznanie Użytkowników, którym życzymy bez-
awaryjnej eksploatacji.
Producent
UWAGA!!!
Urządzenie w czasie pracy
jest gorące i utrzymuje ciepło przez długi okres po wygaszeniu. W
czasie pracy pieca dzieci powinny być przez cały czas pod
nadzorem – w żadnym wypadku nie
można dopuszczać ich do obsługi
urządzenia. Nie wolno dotykać pieca
w czasie palenia jak również po
wygaszeniu do czasu ostygnięcia.
1. Opis
ogólny pieca
Metalowy przestawny piec grzewczy
TK.4 (rys.1) przeznaczony jest do ogrzewania pomieszczeń o
kubaturze od 60 do 90 m3 .
W czasie instalacji,
eksploatacji i konserwacji należy stosować się
do
ogólnych
zasad bezpieczeństwa przeciwpożarowego. Przed przystąpieniem
do eksploatacji należy dokładnie zapoznać się z poniższą
instrukcją.
Nie zastosowanie się do
wymagań niniejszej instrukcji może być przyczyną złej eksploatacji
pieca, a w skrajnym przypadku może prowadzić do
jego
uszkodzenia.
Użytkowany może być w domach
mieszkalnych, w altankach na ogródkach, barakach budowlanych,
pomieszczeniach socjalnych itp.
Nie można opalać pieca miałem
węglowym lub węglem nie sortowanym i wszelkiego rodzaju
odpadami.
Szybkość spalania reguluje się
poprzez dawkowanie dopływu powietrza potrzebnego do
spalania.
Konstrukcja pieca charakteryzuje
się dobrym wychłodzeniem spalin, dopalaniem części palnych
w spalinach, wygodną regulacją dopływu
powietrza, co najmniej dziesięciogodzinnym okresem spalania
jednorazowej porcji opału (bez doglądania pieca)
i możliwością przedłużenia
palenia po tym czasie bez konieczności ponownego
rozpalania.
UWAGA!!!
Jednorazowa porcja
węgla nie może być większa od 1,6 kg.
Przekroczenie porcji
zasypu węgla zwiększa emisję tlenku węgla, który jest
niebezpieczny dla użytkownika.
3.
Budowa pieca
Elementy składowe pieca
przedstawiono na rys. 1.
Korpus pieca metalowy zbudowany
jest z blach spajanych punktowo. Pokrywa gór- na, drzwiczki
wrzutowe i paleniskowe, napowietrznik, nasadka rury, ruszty
wykonane
są z żeliwa . Obudowa pieca
wykonana jest z blachy stalowej. Wymurówkę pieca wy- konano z
kształtek szamotowych.
4.
Instalowanie pieca grzewczego
4.1. Sprawdzić stan wymurówki
(wewnątrz pieca), a w razie stwierdzenia pęknięć lub wykruszeń
powstałych w czasie transportu – naprawić uszkodzenia we własnym
zakresie, używając do tego celu spoiwa (dołączonego w woreczku
foliowym do pieca), które należy rozrobić z wodą dla uzyskania
odpowiedniej plastyczności.
Uszkodzenia i ubytki wymurówki
powstałe w czasie eksploatacji naprawiać
na bieżąco we własnym
zakresie.
4.2. Piec ustawić w pobliżu
przewodu kominowego. Wysokość komina musi wynosić co najmniej 3 m.
Miejsce ustawienia powinno być tak wybrane, aby był łatwy dostęp do
pieca i piec mógł przekazywać ciepło do otoczenia wszystkimi
bokami.
4.3. Zbadać ciąg kominowy, od
którego zależy dobre funkcjonowanie pieca.
Ciąg kominowy nie powinien być
mniejszy niż 10 Pa. Ciąg kominowy należy badać za pomocą
specjalnych urządzeń służących do
tego celu, przez osobę do
tego upoważnioną. Stan przewodu
kominowego musi być
zgodny z przepisami wynikającymi z
Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia
2002r w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać
budynki i ich usytuowanie. Dziennik Ustaw Nr.75 poz.690 z dnia
15.06.2002r ; PN-EN 12815.
Zabrania się dołączać do
tego samego przewodu kominowego innych urządzeń
4.4.
Instalując
piec,
należy
pamiętać
o
obowiązujących przepisach
przeciwpożarowych, zgodnie z którymi piec i rura
powinny być oddalone od łatwopalnych, nieosłoniętych
części konstrukcyjnych obiektu budowlanego lub mebli co
najmniej o 0,6 m, a od osłoniętych okładziną z tynku o grubości 25
mm lub inną równorzędną – co najmniej o 0,3 m. Piecyk powinien być
ustawiony na podłożu niepalnym o grubości co najmniej 15 cm.
Podłoga łatwo zapalna przed drzwiczkami paleniska powinna być
zabezpieczona pasem materiału niepalnego o szerokości
co najmniej 30 cm, sięgającym
poza krawędzie
drzwiczek
co najmniej po 30 cm.
- Połączenia
rur muszą być szczelne, a rury muszą zachodzić jedna na drugą w
kie- runku ciągu.
Zasady instalowania powinny
spełniać wymagania zawarte w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury
z dnia 12 kwietnia 2002r „Warunki Techniczne jakim powinny
odpowiadać budynki i ich usytuowanie” - Dziennik Ustaw Nr.75
z dnia 15.06.2002 r
4.4. Podłączyć piec do przewodu
kominowego za pomocą rury o średnicy wewnętrznej
φ 110 mm lub kolana
promieniowego. Rura łącząca piec z przewodem kominowym musi
być starannie uszczelniona. Długość rury nie powinna przekraczać
1,5 m. Rury blaszane karbowane nie mogą mieć więcej niż trzy
kolana karbowane. Odległość otworu wlotowego do przewodu
kominowego dla pieca Płomień 2, od istniejących innych
otworów wlotowych w tym przewodzie winna wynosić min. 0,6 m.
Instalując piec należy przestrzegać obowiązujące przepisy
przeciwpożarowe.
Zasady instalowania powinny
spełniać wymagania zawarte w Rozporządzeniu Ministra
Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r „Warunki Techniczne jakim
powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie” –
Dziennik Ustaw Nr.75 poz.690 z dnia
15.06.2002r.
5.
Zasady eksploatacji pieca.
UWAGA:
Uruchamiając piec po raz
pierwszy należy go dwukrotnie przepalić drewnem w ciągu
4 – 5 godzin, utrzymując słaby
ogień, aby go całkowicie wysuszyć i w ten sposób zwiększyć
wytrzymałość wymurówki szamotowej.
Przed każdym rozpaleniem pieca
należy dokładnie oczyścić ruszt z resztek węgla i
popiołu.
W celu rozpalenia w piecu
należy:
–
nałożyć na ruszt materiał rozpałowy, podpalić go i zamknąć górne
drzwiczki wrzu- towe paleniska,
–
po rozpaleniu dorzucić przez górne drzwiczki wrzutowe ok. 0,5 kg
rozdrobnionego węgla i zamknąć górne drzwiczki wrzutowe
paleniska,
–
po wytworzeniu się na ruszcie żaru wsypać przez górne drzwiczki
wrzutowe całą ilość węgla przeznaczonego do spalenia ( nie więcej
niż 6 kg)
– w
zależności od intensywności spalania napowietrznik, który znajduje
się na prze- dniej ścianie korpusu pieca, otworzyć na największy
prześwit, a po ok. 15 minu- tach wyregulować go tak, aby spalanie
było jak najbardziej ekonomiczne - zmniej- szać szczelinę
dopływu powietrza, ponieważ intensywność
spalania jest tym
większa, im większa jest
szczelina doprowadzająca powietrze do paleniska.
–
przed każdym dołożeniem węgla do pieca należy przegarnąć rozżarzone
paliwo uchwytem rusztu i pogrzebaczem po uprzednim zamknięciu
napowietrznika
–
nie wolno palić w piecu przy otwartych drzwiczkach lub nadmiernym
ciągu, gdyż
prowadzi to do zniszczenia
pieca
–
aby utrzymać żar w piecu przez dłuższy czas bez dosypywania węgla,
należy do komory paleniska po uprzednim przegarnięciu żaru wsypać
ok. 6 kg. węgla oraz zamknąć napowietrznik i
wszystkie drzwiczki. Palenie przebiega
prawidłowo
jeżeli, węgiel dosypany rano
rozpali się od żaru pozostałego z nocy.
UWAGA!!!
Piec nie
powinien być używana jako piec do spalania odpadów i
śmieci. Zabrania się kategorycznie używania benzyny, nafty,
parafiny itp. do rozpalania pieca.
Praca z obniżonym
obciążeniem:
Aby spowolnić proces
spalania tak, aby trwał on np.
całą noc należy zamknąć napowietrznik
lub zostawić lekko uchylony w
zależności od wielkości ciągu
kominowego. Jeżeli ciąg kominowy jest duży można nawet zamknąć
napowietrzanie całkowicie w celu utrzymania powolnego
spalania.
6.
Współpraca z innymi urządzeniami
W celu zapewnienia właściwego i
bezpiecznego spalania niezbędne jest dostarczenie odpowiedniej
ilości powietrza. Zasilanie w powietrze do spalania musi być zgodne
z obowiązującymi przepisami. Jeżeli w pomieszczeniu, w którym
zainstalowano piecyk lub w sąsiednim jest wentylator wyciągowy lub
inne urządzenie zużywające powietrze należy zbudować dodatkowe
kanały napowietrzające w celu wyeliminowania ryzyka wyssania
produktów spalania z piecyka lub z komina do wewnątrz
pomieszczenia. Jeśli taka konfiguracja urządzeń zaistnieje to
należy przeprowadzić test polegający na uruchomieniu tego
dodatkowego urządzenia na maksymalnych parametrach pracy przy
zamkniętych wszystkich drzwiach i
oknach zewnętrznych i w tym
czasie obserwować czy popiół i spaliny nie zostały wessane do
środka. Jeśli zaobserwujemy takie zjawisko
należy bezwzględnie dobudować
nowy kanał doprowadzający właściwą
ilość powietrza do pomieszczenia.
7.
Bezpieczeństwo pożarowe
Aby w czasie eksploatacji
zachować bezpieczeństwo użytkowania należy stosować się do
następujących zasad:
-
nie dopuszczaj do nadmiernego przegrzania piecyka,
-
przegrzanie może uszkodzić także powłokę farby i emalii,
-
zainstaluj w pomieszczeniu gdzie zainstalowany jest piec wykrywacz
dymu,
-
trzymaj w łatwo dostępnym miejscu
gaśnicę w celu ugaszenia żaru,
który ewentualnie wypadnie z pieca,
-
opracuj plan ewakuacji w razie zaistnienia pożaru,
-
plan postępowania w razie pożaru w kominie:
powiadom straż
pożarną,
przygotuj
ludzi przebywających w pomieszczeniu
do natychmiastowej ewakuacji i ewakuuj ich na
zewnątrz,
zamknij wszelkie
otwory nawiewowe do pieca,
w czasie
oczekiwania na straż pożarną obserwuj czy przedmioty palne nie
zajęły się od przegrzanej rury kominowej lub iskier czy żaru
wydobywającego
się z komina.
8.
Usuwanie popiołu
Nigdy nie należy dopuszczać do
nagromadzenia się dużej ilości popiołu w palenisku gdyż może to
doprowadzić do wypadnięcia opału na zewnątrz. Jeżeli
zbyt dużo popiołu zalega na palenisku należy poruszać rusztem tak
długo aż cały popiół zostanie przesiany do popielnika. Następnie
otworzyć drzwi popielnika i za pomocą pogrzebacza wyjąć popielnik i
opróżnić go. Po opróżnieniu popielnika wsunąć go z powrotem pod
palenisko i zamknąć drzwiczki.
9.
Czyszczenie i konserwacja
Piec należy konserwować i czyścić
tylko wówczas, gdy jest zimny. Powierzchnie ema- liowane oraz
powierzchnie nie pokryte emalią należy zmywać ściereczką
nasyconą środkami czyszczącymi i wycierać do sucha miękką szmatką.
W okresie dłuższego nie użytkowania powierzchnie nie
emaliowane przetrzeć środkami konserwującymi. Do powierzchni
emaliowanych nie wolno używać ostrych lub twardych środków
czyszczących, które rysują emalię lub obniżają jej
połysk.
Co pewien czas – przynajmniej raz
na miesiąc – z rur i kanałów spalinowych należy usunąć sadzę. Do
kanałów spalinowych pieca dostęp jest po otwarciu pokrywy górnej.
Wszelkie uszkodzenia wykładziny izolacyjnej należy natychmiast
usuwać, ponieważ pogarszają działanie pieca. Naprawę należy
powierzyć uprawnionym osobom. Naprawę większych uszkodzeń należy
powierzyć fachowcowi. W trakcie remontu nie wolno zmieniać
wielkości kanałów. Instalacja oraz praca pieca powinna być
regularnie kontrolowana przez specjalistę.
10.
Warunki bezpieczeństwa
Zabrania się dokonywania
jakichkolwiek zmian układu kanałów spalinowych jak rów- nież innych
zmian mogących mieć wpływ na przebieg procesu spalania. Podczas
roz- palania w piecu nie wolno polewać położonej w palenisku
rozpałki benzyną, naftą, spi- rytusem, olejem itp.
Gdy piec jest rozgrzany przy
jego obsłudze należy zawsze posługiwać się
pogrzebaczem.
UWAGA!
Drzwiczki wrzutowe paleniska
powinny być zawsze szczelnie domknięte (z wyjątkiem rozpalania
ognia i dokładania opału). Przez otwarte drzwi może
nastąpić wypływ spalin, co jest szkodliwe dla
zdrowia.
11.
Typowe niesprawności w pracy pieca i sposoby ich
usuwania.
Objawy
Prawdopodobna
przyczyna
Sposób
usunięcia
Trudności w rozpaleniu
ognia.
Zimny komin.
Podgrzać kanał kominowy spala-
jąc pewną ilość papieru w piecu.
Kanał kominowy lub rury łączące
są niedrożne.
Przeczyścić rury lub kanał
komino- wy.
Ogień gaśnie przy nie spalo- nym
opale.
Niewłaściwa granulacja
opału.
Zastosować właściwą granulację
opału tj. 10 – 50 mm.
Zbyt mocno przymknięty napowie-
trznik.
Lekko otworzyć napowietrznik.
Praktycznie ustalić ustawienie na- powietrznika w zależności od
cią-
gu w kominie.
Nagromadzenie popiołu w
palenisku.
Usunąć popiół z
rusztu.
Przedostanie się powietrza obcego
do rury i przewodu kominowego
przez szczeliny.
Uszczelnić szczeliny przy
rurze.
Rura łącząca ma mniejszą średnicę
niż średnica nasadki rury.
Wymienić rurę na
właściwą.
Ogień pali się zbyt
gwałtow-
nie.
Otwarte drzwiczki paleniska lub
zbyt szeroko otwarty napowietrznik.
Zamkną drzwiczki paleniska lub
przymknąć napowietrznik.
Piec dymi.
Kanał kominowy lub rury łączące
są niedrożne. Za niski lub źle usytuowa- ny komin.
Przeczyścić rury lub kanał
komino- wy. Podwyższyć komin (zmiana warunków atmosferycznych może
czasami powodować dymienie pie-
ca).
UWAGA!
Ze względu na ewentualną
modernizację wyrobu producent zastrzega sobie prawo dokonywania
zmian konstrukcyjnych i technologicznych oraz składu wyposażenia,
które nie wpłyną ujemnie na zmianę jakości wyrobu.
Zabrania się
samodzielnego przerabiania pieca!
UWAGA!
Jako elementy zamienne należy
stosować tylko części dopuszczone przez producenta.