[Flos]
Kategoria: Zioła > Zioła jednorodneWysyłka: od ręki
Opis: • Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.), znany
wcześniej jako izop, a w medycynie ludowej pod nazwą józefek lub
józefka, występuje zarówno w Azji, południowej Europie jak i na
innych
Pełen opis produktu 'HYZOP Ziele hyzopu 50g - Ziele, Przyprawa' »
Opis:
• Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.), znany wcześniej jako
izop, a w medycynie ludowej pod nazwą józefek lub józefka,
występuje zarówno w Azji, południowej Europie jak i na innych
kontynentach jak Afryka, w szczególności Afryka Północna
• Hyzop lekarski to roślina, której lecznicze właściwości znane są
już od starożytności
• Hyzop to zioło, które można wykorzystywać nie tylko leczniczo,
ale również w kuchni Działanie:
• Środek wykrztuśny i pobudzający oddychanie,
• Oczyszczanie dróg oddechowych poprzez zwiększanie produkcji śluzu
oraz pobudzenie ruchu rzęsek nabłonka oddechowego,
• Pomoc w walce z uporczywym kaszlem,
• Działanie przeciwpotne,
• Pobudzanie wytwarzania soków żołądkowych, poprawa trawienia,
• Działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne,
• Likwidacja wzdęć, zapobieganie nadmiernej fermentacji w
jelitach,
• Działanie moczopędne. Sposób użycia:
• NAPAR - Napar można stosować we wczesnych
stadiach przeziębienia oraz grypy, w przypadkach problemów
trawiennych oraz bólów żołądka, będących efektem stresu.
• Napar sporządza się zalewając 1 łyżeczkę suchego ziela szklanką
wrzątku, pije po 15 minutach, po odcedzeniu, 2 -3 razy dziennie po
½ szklanki,
• NALEWKA – hyzop stosuje się na zapalenie
oskrzeli lub męczący kaszel, można go zmieszać z innymi ziołami
wykrztuśnymi, np. z liśćmi podbiału, tymiankiem, liśćmi babki,
korzeniem lukrecji, kwiatem pierwiosnka, owocami kopru włoskiego
lub anyżem
• SYROP - na kaszel stosować syrop sporządzony z
naparu z części nadziemnych lub kwiatów. Można połączyć z kwiatami
dziewanny lub lukrecji gładkiej.
• ZEWNĘTRZNIE - do płukania gardła oraz jako
środek gojący na rany i ubytki skóry.
• Ziele hyzopu może być również wykorzystywane jako przyprawa do
sosów, zup (zwłaszcza ziemniaczanej i fasolowej), serów, twarogów,
pasztetów. Można nim również przyprawiać pieczeń wieprzową,
ziemniaki a także dodawać do sałatek ze świeżych ogórków i
pomidorów. Sposób przechowywania:
• Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w
temp. do 30°C,
• Chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.
• Nie stosować po upływie terminu ważności. Skład - Ziele
hyzopu zawiera:
• Sole mineralne (potas, wapń, fosfor, magnez, sód, bor, molibden,
glin, kobalt, cynk, żelazo oraz w większej ilości mangan i
miedź),
• Glikozydy (hyzopina, hesperydyna i diosmina)
• Olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, żywice, oraz kwasy
organiczne. Opakowanie:
• Papierowa torebka
• Zawartość opakowania - 50g