[Helion / One Press / Sensus]
Kategoria: Kucharstwo. Żywność. GastronomiaWysyłka: od ręki
skutkującą zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie
jak na nowy, pasjonujący algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciąg
jasno zdefiniowanych czynności daje oczekiwany wynik, a
nauka...
Pełen opis produktu 'Gotowanie dla Geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka' »
Nie samym kodem informatyk żyje!
Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty,
administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka
chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora... i
najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek
i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie
wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z
technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek
pamięci. Jeśli więc błąd w programie włącza w Tobie automatyczny
mechanizm rozwiązywania pasjonującej zagadki, a w kuchni kończy się
poważną awarią skutkującą zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na
gotowanie jak na nowy, pasjonujący algorytm. Wbrew pozorom tutaj
także ciąg jasno zdefiniowanych czynności daje oczekiwany wynik, a
nauka gotowania podobnie jak zgłębianie linijek kodu nierozerwalnie
łączy się z dociekliwością, zadawaniem pytań i znajdowaniem źródeł
informacji. Chyba coś o tym wiesz, prawda?
Trzymasz w rękach coś więcej niż zwykłą książkę kucharską. Oto
pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić Cię do
klawiatury, wypędzi Cię zza niej i zainspiruje do smakowitych
kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidną porcję
sycącej umysł i żołądek wiedzy, m.in. na temat niezbędnych w kuchni
narzędzi, składników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych
produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki
kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek
i zasypie świetnymi przepisami o różnym stopniu trudności - od tych
słodkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na
kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycających Twoją
kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami
żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów.
Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć Cię do
realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego
posiłku!
Poznaj przepisy Jeffa Pottera na blogu o gotowaniu!
»
A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach
książki:
Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań i dokonasz
kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.
Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w
temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować
pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C.
Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi będziesz mieć do
czynienia podczas gotowania - denaturację białek, reakcję
Maillarda, karmelizację. I dowiesz się, jak wpływają one na
przyrządzane przez Ciebie dania.
Poeksperymentujesz i zabawisz się z potrawami, wykorzystując
hydrokoloidy i technikę sous vide.
Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy
żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne
osoby tworzące przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany
przez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów!Apetyt
rośnie w miarę czytania!
Książkę Gotowanie dla geeków