[Vitos Keramia Kft.]
Kategoria: GARNKI RZYMSKIE > VITOS KERAMIA > Naturalne
Smarujemy masłem lub margaryną Wbijamy jajka Nakłuwamy Możemy
włożyć do mikrofalówki Myjemy szorstka gąbką Przechowujemy...
Pełen opis produktu 'Gliniana Forma do Mini Zapiekanek Vitos (T4)' »
Smarujemy masłem lub margaryną Wbijamy jajka Nakłuwamy Możemy
włożyć do mikrofalówki Myjemy szorstka gąbką Przechowujemy w
przewiewnym miejscu Sprawdzone przepisy: Pieczone jajko ze słoniną
Sposób przygotowania: Na wbite do naczynia jajka, kładziemy
pokrojoną wędzoną słoninę lub skwarki. Pieczemy w piekarniku. Tarte
ziemniaki z jajkiem Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki
trzemy na tarce i wkładamy do naczynia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wbijamy jajka. Serowa mini Polenta Sposób przygotowania: Gotujemy
Polentę i wkładamy do naczynia. Posypujemy białym serem i wkładamy
do piekarnika. Przygotowanie Polenty: W dużym garnku zagotować wodę
z solą. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo wsypywać mąkę kukurydzianą,
cały czas mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć ogień i gotować
polentę ok. 40 min, cały czas mieszając. Mini pizza z szynką Sposób
przygotowania: Przygotowujemy ciasto do pizzy i wkładamy je do
naczynia. 10 minut pieczemy. Posypujemy serem, szynką, papryką i
polewamy odrobinę ketchupu lub pasty paprykowej. Zapiekamy przez 5
minut. Garnki Rzymskie, czyli Terra Sigillata [tłum.: glina
stemplowana]Określenie to w starożytności miało kilka znaczeń, a
najdawniej używano je na wyspie Lemnos. Nazywano tak ziemię, którą
wykorzystywana była w celach leczniczych. Znaczono ją stemplami z
podobizną Artemidy, mitologiczną boginią płodności. W obrębie
Cesarstwa Rzymskiego przez Terra Sigillata rozumiano wszelkie
ceramiczne naczynia użytkowe, które zostały wykonane z czerwonej
gliny o połyskliwej powierzchni. Występowały odmiany naczyń z
wypukłymi, „nastemplowywanymi” ornamentami przedstawiającymi motywy
mitologiczne, roślinności i zwierząt. Wykonywano również naczynia,
które nie posiadały ornamentacji, lecz w podobny sposób jak te
zdobione, były określane mianem Gliny Stemplowanej. Artystyczne i
użytkowe wyroby Vitos Keramia z Csíkszereda z Siedmiogrodu,
wykonywane są tradycyjną technologią, która przekazywana jest z
pokolenia na pokolenie i rozpowszechniała się na terenach Europy
przez wieki, wraz z ruchami ludów. Jak dowodzą wykopaliska
archeologiczne, to właśnie garncarze rzymscy udoskonalali
technologie przetwórstwa gliny. Ich warsztaty w bardzo szybkim
tempie rozrastały się, do takich wielkości, że można by je nazywać
manufakturami, bądź nawet fabrykami. Rzymianie produkowali Terra
Sigillata nie tylko na własne potrzeby, ale również rozbudowali
eksport produktów, które licznie docierały na tereny zamieszkałe
przez ludy barbarzyńskie. Na ziemie dzisiejszej Polski napływała
ceramika produkowana głównie w ośrodkach zachodnich,
zlokalizowanych na terenie obecnej Francji i Niemiec. Świadczą o
tym zachowane stemple imienne garncarzy i dekoracja naczyń, której
analiza umożliwia ustalenie kręgu. Z ośrodka w Lezoux pochodzi
misa, niemal w całości zrekonstruowana z ułamków odkrytych w jednym
z grobów na cmentarzysku kultury przeworskiej w Wymysłowie koło
Gostynia. W rzymskich prowincjach Pannonii i Dacii, czyli
dzisiejszych Węgier i Siedmiogrodu, znaleziono naczynia z II w.
pne., lecz najbardziej znane i najlepiej zachowane dzieła garncarza
Pacatus’a z II w. ne.., znajdują się w Aquincum (w Budapeszcie).
Wszystkie gliniane naczynia wykonane były z jednego rodzaju gliny.
Charakteryzowała się ona czerwonym kolorem i naturalnym połyskiem,
ponadto z powodzeniem nadawała się do wielokrotnego gotowania oraz
przechowywania cieczy i pokarmów. Glina stanowiła także izolację
termiczną. Wewnątrz naczyń występowała niższa temperatura, aniżeli
otoczenia. Ze względu na skład gliny, naczynia nie przepuszczały
wody, czy wina. Napełnione w gliniany dzban wino, utrzymywało niską
temperaturę przez kilka godzin, od chwili nalania go wewnątrz
piwnicy winnej i wyniesienia go na skwar palącego słońca.
Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu o Zakładzie Ceramiki
Vitos: