[Dary Natury]
Kategoria: Przyprawy ekologiczneWysyłka: do 3 dni
Gałka muszkatołowa uzyskuje się z muszkatołowca
korzennego. Jest to niezwykle ciekawa roślina, gdyż dostarcza aż
dwóch przypraw: gałkę, oraz tak zwany kwiat muszkatołowy,
czyli...
Pełen opis produktu 'Gałka muszkatołowa cała 30 g' »
Gałka muszkatołowa uzyskuje się z muszkatołowca korzennego.
Jest to niezwykle ciekawa roślina, gdyż dostarcza aż dwóch
przypraw: gałkę, oraz tak zwany kwiat muszkatołowy, czyli "macis".
Gałka to nasienie wydobyte z mięsistej, dwuklapowej torebki
wielkości śliwki, natomiast kwiat muszkatołowy to "koronkowa"
osnówka otaczająca nasienie. Obecnie gałka i kwiat
muszkatołowy są bardzo popularnymi i cenionymi przyprawami w wielu
narodowych kuchniach. Gałka i kwiat muszkatołowy mają
podobny smak i aromat, z tym że kwiat jest bardziej delikatny.
Zapach jest wspaniały, odświeżający, korzenny. Smak gałki jest
intensywny i słodkawy, zaś "kwiatu" muszkatołowego nieco bardziej
gorzki. Ciekawostką jest to, że zarówno gałka jak i kwiat nazywane
są "przyprawami kochanków". Od wieków uważane są bowiem za
afrodyzjaki. Gałka muszkatołowa należy do tych przypraw, których
nie należy "przedawkować", lecz dozować dosłownie po szczypcie.
Potrawy najlepiej przyprawiać po staroświecku, trąc gałkę na
maleńkiej tarce. W południowo - wschodniej Azji, Chinach i Indiach
obie przyprawy są używane niezbyt często. W Indiach można je
znaleźć głównie w potrawach z Moghul. Arabowie od dawna dodają je
do baraniny i mięsa jagnięcego. Częściej i chętniej obie przyprawy
stosują Europejczycy, zarówno do słodkich, jak i pikantnych dań.
Gałka muszkatołowa jest typowym dodatkiem w wielu holenderskich
przepisach. Holendrzy dodają gałkę do puree z ziemniaków oraz
innych warzyw takich jak biała kapusta, kalafior, a także do
makaronów, mięsnych gulaszy i puddingów owocowych. Włosi natomiast
stosują gałkę muszkatołową do potraw z mieszanych warzyw, ale
również dodają ją do cielęciny, farszów i sosów do makaronu. Gałka
jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo
angielskie, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego
mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie
poprawia smak pierników, ciast, deserów owocowych i ponczu. Zarówno
gałka jak i kwiat muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku
gulaszy i bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów.
Kwiat muszkatołowy poprawia smak beszamelu i sosu
cebulowego, czystych zup, dań ze skorupiaków i małży, wekowanego
mięsa, a także sufletów z sera i deserów z serka śmietankowego. W
Indonezji sam miąższ muszkatołowca korzennego jest stosowany do
produkcji słodyczy.