[ASTRUM]
Kategoria: KulinariaWysyłka: od ręki
górali, jak i dania ,,pańskie" - bardziej współczesne, urozmaicone
,,miejskimi nowinkami". Okrasiła to - jak na dobrą gaździnę
przystało - nader ciekawym wstępem o góralskich zwyczajach
kulinarnych,...
Pełen opis produktu 'Kuchnia góralska. Potrawy tradycyjne w.2014 ASTRUM' »
Bez wątpienia każdy z nas przynajmniej raz w życiu zanucił słynne
,,Góralu, czy ci nie żal". Zapewne niejeden z tęsknotą wspomina
ostatnie wakacje spędzone pod Giewontem, a wielu na myśl o
fizołach, oscypkach smażonych z żurawinami czy nader popularnej
ostatnio kwaśnicy z rozmarzeniem przełyka ślinę. I po co tak się
,,męczyć", skoro można postarać się o odrobinę góralszczyzny na co
dzień we własnym domu! Wystarczy nieco chęci oraz ta książka -
poświęcona właśnie sztuce kulinarnej mieszkańców Podhala. Barbara
Jakimowicz-Klein zawarła w niej moc wyśmienitych przepisów zarówno
na codzienne, tradycyjne potrawy górali, jak i dania ,,pańskie" -
bardziej współczesne, urozmaicone ,,miejskimi nowinkami". Okrasiła
to - jak na dobrą gaździnę przystało - nader ciekawym wstępem o
góralskich zwyczajach kulinarnych, roli ziół i przypraw. Bez
względu więc na to, czy jesteś prawdziwym góralem, czy zwykłym
ceprem, jeśli chcesz poczuć w ustach halny, sięgnij po KUCHNIĘ
GÓRALSKĄ!