[Waldner Biotech]
Kategoria: Młynki do mielenia zbóż / Młynki elektryczne do mielenia zbóż
Małe urządzenie o wielkiej mocy... Elektryczny
młynek Family Waldner Biotech z silnikiem
przemysłowym przekroczy Państwa oczekiwania. W standardowym
wyposażeniu wszystkich młynków <...
Pełen opis produktu 'Młynek elektryczny do zbóż Waldner Biotech FAMILY' »
Małe urządzenie o wielkiej mocy...
Elektryczny młynek Family Waldner Biotech z silnikiem
przemysłowym przekroczy Państwa oczekiwania. W standardowym
wyposażeniu wszystkich młynków elektrycznych Waldner Biotech jest
bezpiecznik zapobiegający przeciążeniu. Dlatego też można
całkowicie wykorzystać moc tego urządzenia, bez obaw uszkodzenia
silnika. Korundowo-ceramiczne żarna ostrzą się same podczas
mielenia, również komora mieląca czyści się samoistnie podczas
pracy urządzenia.Elektryczny młynek Family Waldner
Biotech wystarczy umieścić na stabilnej poziomej
płaszczyźnie i ustawić grubość mielenia (należy zwolnić śrubę,
następnie przekręcając misę zasypową w prawo lub w lewo ustawić
wymaganą grubość, ponownie zabezpieczyć śrubą). W przeciągu
krótkiej chwili uzyskacie Państwo wysokojakościową mąkę pełną
minerałów i błonnika.
Wydajność i wynik mielenia ziaren jest zależny od właściwości
mielonego surowca. Im bardziej ziarno jest suche, tym lepiej i
szybciej da się przerobić na delikatniejszą mąkę.
Możliwości zastosowaniaZiarna: orkisz, pszenica, proso, żyto,
kukurydza, ryż, cieciorka itd.: od drobnego do grubego stopnia
zmielenia.
Ziarna i nasiona: owies, fasola itd.: od średnio drobnego do
grubego stopnia zmielenia.
Przyprawy i sól: koper, kmin, kolendra, sól morska itd.: od
drobnego do grubego (dokładne zmielenie jest możliwe tylko w
połączeniu z domieszką innych ziaren)Zalety żarnowych młynków
Waldner BiotechWiększe żarna (o średicy 100
mm)
– oznaczają możliwość zmielenia większej ilości ziaren za jednym
razem (170 g na minutę) przy jednoczesnym zabezpieczeniu urządzenia
przed nadmiernym przegrzaniem.
Mocniejszy silnik
Dzięki niemu można zmielić większą ilość ziarna w krótszym
czasie.
Lite drewno
Nasze młynki są produkowane wyłącznie z litego drewna, do produkcji
młynka Single zostało użyte drewno olchy. Klejone drewno nie jest
zalecane do produkcji naturalnych wyrobów i do kontaktu z
żywnością.
Certyfikacja
Wszystkie nasze młynki uzyskały certyfikaty „TÜV “, które są
gwarancją wysokiej jakości oferowanych przez nas produktów.
Następnym certyfikatem jest certyfikat spożywczy: \"AGES\" (The
Agency for Health and Alimentation Protection). Agencja sprawdzała
nasze młynki i wszystkie przeszły pomyślnie testy.
Bezpieczeństwo:
Młynki Waldner Biotech zawierają szereg ochronnych zabezpieczeń
przed dziećmi. W silniku mają bezpiecznik przeciw
przeciążeniu.>Zalety domowego młynka
kamiennego
O ile narawdę jesteście smakoszami lub entuzjastami zdrowej
żywności – najlepszą drogą jest kupno domowego kamiennego młynka do
ziaren, dzięki któremu uzyskacie kiedykolwiek świeżą mąkę razową a
nawet zmełtą między kamieniami. Tak świeżo zmełta mąka pięknie
pachnie, dobrze smakuje i są w niej zachowane wszystkie wartości
odżywcze i jakościowe nienasycone kwasy tłuszczowe. A mogą Państwo
sobie zmełć jakąkolwiek mąkę: orkiszową, żytnią, gryczaną, pszenną
lub nawet ryżową.Całe ziarno ma 3 części:
1. powłoka albo też otręby – są źródłem korzystnego błonnika,
zawierają większość kwasu fitynowego i minerałów (fosfor,
potas, magnez, żelazo, wapń, magnez).
2. rdzeń mączny - endosperm – jest biały środek, który zawiera
najwięcej białek (zwłaszcza glutenu), skrobia i mało wartości
odżywczych.
3. kiełek lub płód na grzbiecie ziarna – zawiera zwłaszcza zdrowe
tłuszcze - tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe a w nich rozpuszczone
witaminy. Są tam również bardzo jakościowe białka, witaminy E, B,
B1, B6 i enzymy. W kiełku jest schowane źródło następnego życia,
witamina E jest przeciwutleniaczem, który zapobiega niszczeniu
tkanek, jest ważny dla zdrowej skóry i systemu repordukcyjnego.
Przepis – Kasza pszenna z miodemZmełtą mąkę zalejemy wodą i
zostawimy puchnąć (przez noc).Potem ją delikatnie posolimy i
pogotujemy. Do gotowej kaszy zamieszamy łyżkę masła, posłodzimy ją
miodem i udekorujemy owocami. Smakuje również z rozgotowanymi
śliwkami.
Rady na zakończenie:
Świeżo umełtą mąkę na sucho uprażymy, jest później lepiej
strawna.
Namoczona mąka jest ugotowana za 5 minut, wcześniej nie
zalana gotuje się dłużej.
O ile dodajemy do kaszy mleko, to dopiero podczas gotowania, nie
zalewamy mąkę wcześniej mlekiem.
Podczas gotowania mieszamy.
O ile dopełniamy kaszę owocami, użyjemy świeże lub zagotowane,
stosowny jest również dżem. Kasze jeszcze posłodzimy i podkreślimy
smak.
Do słodzenia stosowny jest miód.
Do kaszy podajemy mleko lub herbatęProducent kamiennych
młynków Waldner Biotech