[DK Media]
Kategoria: Książki ogólne / kulinaria
Książka przedstawia w pasjonujący sposób zarówno dzieje
sera na przestrzenie wieków,jak również związane z nim
historie dotyczące produkcji i jego spożywania.Jest pierwszą
pozycją w języku po...
Pełen opis produktu 'Kulturalna historia sera. Historia sera i jego miejsca w kulturze zachodniej' »
Książka przedstawia w pasjonujący sposób zarówno dzieje sera na
przestrzenie wieków,jak również związane z nim historie dotyczące
produkcji i jego spożywania.Jest pierwszą pozycją w języku polskim,
która ukazuje, jak wyglądała produkcja sera w różnych kulturach na
przestrzeni wieków, w jaki sposób wykształciły się gatunki serów
znane obecnie i jakie sery produkowali starożytni rzymianie.
Porusza również współczesne tematy związane ze sposobami produkcji
sera i ochroną nazw własnych poszczególnych ich rodzajów.Jako
żyjący w XXI wieku nie jesteśmy w stanie w pełni docenić
niebywałego bogactwa serów bez zagłębienia się w przeszłość i
zbadania okresów historycznych, w których grupy serowarów rozwijały
swoje produkty. Za każdym tradycyjnym serem kryje się jakaś
historia i tylko poprzez wejście do tego świata oraz poznanie kilku
prostych zasad naukowych i technologicznych można pojąć, czemu
wytwórcy serów w taki sposób reagowali na otaczający ich świat i
czemu ich sery przejęły tak osobliwe cechy, odpowiadające
współczesnym im czasom. Głównym celem niniejszej książki jest
połączenie wiedzy naukowej i technologicznej na temat wytwarzania
serów z wiedzą historyczną, dzięki czemu lepiej zrozumiemy
zagadnienia, które zainspirowały wytwórców do stworzenia
różnorodnych gatunków tego produktu.Istnieje jednakże główny wątek,
który łączy wszystkie rodzaje serów w jedną, wspólną i wciąż
rozwijającą się historię, której początkiem jest odkrycie sposobu
wyrabiania sera. Książka ta jest próbą opowiedzenia dziewięciu
tysięcy lat historii i przypomina składanie olbrzymiej układanki, w
której brak połowy elementów. Wiele wspaniałych gatunków serów i
miejsc ich wytwarzania zostało w niej pominiętych nie dlatego, iż
były nieistotne, ale z powodu braku dostatecznej wiedzy
archeologicznej, historycznej, antropologicznej lub innej.Niemniej
jednak wyruszamy w podróż, która rozpoczyna się w momencie narodzin
człowieka jako gatunku, który nie istniał wcześniej na ziemi, a
potem porusza się poprzez zakręty historii aż do czasów
współczesnych. W drodze tej napotykać będziemy kluczowe wydarzenia
czasów prehistorycznych, starożytnych, klasycznych,
średniowiecznych, renesansowych i współczesnych, które
ukształtowały zachodnią cywilizację. Okresy te zdeterminowały
również życie serowarów i wpłynęły na różnorodność wytwarzanych
przez nich produktów. Drugim celem tej książki jest przedstawienie
historii sera na tle dziejów cywilizacji zachodniej. Tradycyjne
sery, które powstawały w różnych miejscach i wiekach wraz z innymi
produktami spożywczymi, miały wpływ na kształt miejscowej kultury.W
rejonach świata które mają długoletnie tradycje serowarskie,
zwłaszcza w południowej i środkowej Europie, wciąż można zauważyć
silne piętno kulturowe serów i innych tradycyjnych produktów.
Zupełnie inaczej jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie historia
serowarstwa zajmuje zaledwie kilka stuleci a doświadczenia w
produkcji żywności, zwłaszcza sera, są całkowicie inne od
europejskich. Przepaść w kulturze żywienia wywodząca się z
odmiennej historii stała się przyczyną wiecznych tarć pomiędzy
Stanami Zjednoczonymi a Unią Europejską. Nieporozumienia istnieją
od 1994 roku, gdy utworzenie Światowej Organizacji Handlu (WTO)
wynikającej z postanowień Układu Ogólnego w Sprawie Taryf Celnych i
Handlu, uporządkowało światowy system handlu.Sprawy sporne
wywodzące się z praw własności intelektualnej (np. prawo do
używania i ochrony tradycyjnej nazwy produktu), zasad
bezpieczeństwa (np. te, dotyczące używania niepasteryzowanego mleka
do produkcji sera) oraz zasad dotyczących nowych technologii
rolniczych i produkcyjnych - zwłaszcza wykorzystania żywności
modyfikowanej genetycznie (GMO), hormonów w procesie produkcji
mleka i mięsa, klonowania zwierząt - są kością niezgody pomiędzy
USA i UE w negocjacjach handlowych i sporach w WTO i nie mają szans
na szybkie zakończenie. Czemu amerykańscy i europejscy potentaci
przemysłowi i negocjatorzy handlowi postrzegają system żywieniowy w
tak odmienny sposób? Jak doszliśmy do stanu tak całkowitego braku
porozumienia? Ostatnim celem tej książki jest wykorzystanie
historii sera do spojrzenia na odmienne ścieżki kultury
żywieniowej w Ameryce i Europie, które doprowadziły do tak
znaczących różnic istniejących w naszych czasach.
SPIS TREŚCI:
Azjatyckie pochodzenie sera
Ser, religia i kolebka cywilizacji
Brąz, podpuszczka i rozwój handlu
Grecja, ser i cud śródziemnomorski
Cezar, Chrystus i wyrabianie sera
Folwark, klasztor i epoka różnicowania się gatunków sera
Anglia, Holandia i handel serem
Purytanie, fabryki i upadek tradycyjnego serowarstwa
Dziedzictwo kulturowe serowarstwa w Starym i Nowym Świecie
Sery i wina
Jak się degustuje ser