[Medyk]
Kategoria: Medycyna>Dietetyka, żywienieWysyłka: do 3 dni
Dietetyka to nauka medyczna dotycząca prawidłowego
(racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich
niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno w
przypadku o...
Pełen opis produktu 'Nowe trendy w dietetyce' »
Dietetyka to nauka medyczna dotycząca prawidłowego (racjonalnego i
zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych
składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno w przypadku osób
zdrowych, jak i chorych (w takich schorzeniach i dolegliwościach
jak alergie i nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby układu
krążenia, otyłość) oraz w specyficznych stanach organizmu (ciąża).
Powiązana jest z innymi dziedzinami i dyscyplinami nauki takimi jak
medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności,
bromatologia, psychologia oraz edukacja żywieniowa. Stanowi zatem
szeroki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu
– nie tylko od strony anatomicznej, fizjologicznej i metabolicznej,
ale także psycho-społeczno-kulturowej. Dietetyka uczy, jak
zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę sposobu odżywiania
oraz jak leczyć pewne schorzenia za pomocą modyfikacji nawyków
żywieniowych. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których
sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości
odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z
lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli
jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem
interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat
sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na
ciało, jak i na samopoczucie. Aktualnie obserwujemy ogromny wzrost
zainteresowania dietetyką. Z jednej strony, wzrasta ogólna
świadomość dotycząca żywienia, ludzie coraz bardziej interesują się
zdrowym stylem życia, a co za tym idzie, racjonalnym odżywianiem. Z
drugiej, postęp cywilizacyjny przyczynia się do rozwoju wielu
chorób związanych m.in. z układem trawienia, krążenia, ruchu – na
te wszystkie funkcje sposób żywienia ma bowiem ogromny wpływ. W
świetle jednego i drugiego spojrzenia można zauważyć, że dietetyka
rozwija się oraz ewoluuje w zawrotnym tempie. Ostatnie miesiące,
ubiegły rok, a nawet ostatnie lata przyniosły wiele interesujących
trendów rozwoju dietetyki, które w najbliższych latach będą się
najprawdopodobniej nadal intensywnie rozwijały. Oddajemy w ręce
czytelników monografię naukową „Nowe trendy w dietetyce”. Jest to
publikacja, która, mamy nadzieję, wzbudzi zainteresowanie oraz
odpowie na zapotrzebowanie wszystkich zainteresowanych dietetyką,
poszukujących informacji na temat najnowszych trendów, tendencji,
nurtów i nowości dietetycznych. Publikacja ta jest pracą zbiorową,
efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie
poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej
dietetyki. Żywimy nadzieję, że przyczyni się ona do rozwoju
dietetyki w Polsce oraz zainicjuje dyskusję nad dalszymi kierunkami
rozwoju tej dziedziny nauki w naszym kraju....